Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

remrendes

Mik az érvek és ellenérvek a különböző szíjhajtások mellett?
Azon kívül, hogy az egyiknél hosszabb szíj kell, a másiknál pedig mozgatom a motort is.

fn47xk7ei

Még + gondolj a szinkron tengelyre is ergo én ezért nem az omegát választottam.

TBS-TEAM

Felső szállítószalag üzem ~6m-ig. kis mozgási szakaszokra deális.
Alsó fordított üzem 6m felett is fektetett szij. (A rajz feljel lefele [#kacsint])
József

Szalai György

A tehetetlenség ellenében mozgatott tömeg a dinamikát jelentősen befolyásoló tényező.
Nagy tömeg mozgatása nagy dinamikával, sok energiát igényel.
A sok energia bevitel hosszváltozásokat okoz a szíjon. Hosszabb szíjban többet rövidebben kevesebbet.
A hosszváltozások sora vibrációhoz, lengéshez vezet. Ha ez visszahat a motorszabályzásra, az eredmény vadrezgés lesz.

Mozgás közben a vezetőkerekeken elszenvedett iránytörések a szíjban energiát emésztenek, ami melegedésként is jelentkezik. Ez vesztesség.
Nagyobb rádiuszon kevesebb vesztesség, kisebb rádiuszon több.

Szerintem: Dinamikus mozgásra az omega hajtás való, hosszú mozgáspályára különösen. De nem is ez a mezei, hanem a tovább fejlesztett omega hajtás.
Nem dinamikus, főleg egyirányú és azonos sebességű hajtásra meg a végtelen szíjas megoldás.

fn47xk7ei

"A tehetetlenség ellenében mozgatott tömeg a dinamikát jelentősen befolyásoló tényező. " Én pontosan ezért kerültem az omega hajtást. Nem kell még plusz tömegként a motort, szinkrontengelyt (kb. 8 kg), csapágyak, csapágyházak, stb tömegét gyorsítani-lassítani.

Szalai György

Az is lehet kérdés, hogy a ,,motor, szinkrontengely (kb. 8 kg), csapágyak, csapágyházak, stb" motortengelyre redukált tehetetlenségi nyomatéka menyire jelentős, a többi mozgatott tömeg J-jéhez képest.
Pl: Optimalizált szinkrontengely, nagy átmérőjű, vékony falú, alumínium csőből.

A továbbfejlesztett omega hajtás egyik nagyszerűsége pont abban áll, hogy a játszó szíjszakasz optimálisan rövid. Rövid szíj szakasz nyúlása pedig szinte semmi.

remrendes

Y-ra épp emiatt nekem is az a szimpatikus, most az X-en gondolkoztam.

remrendes

Nem én rajzoltam, egy egyetemi jegyzetből van. :)

remrendes

Pláne, hogy egy hajtóművön keresztül hajtom majd a szíjtárcsát. :)

fn47xk7ei

1.- Az eredeti kérdésben nincs fektetett szíj.
2.- Csak akkor igaz ha a fektetett szíj le is van rögzítve. Amennyiben nincs akkor az is nyúlik.

Szalai György

svejk

Ide milyen szíj is kell?
Mert emlékeim szerint a "T" sorozat nem illeszkedik pontosan egymásba.

fn47xk7ei

Talán még érdemes megjegyezni, hogy nem volt meghatározva a pontos felhasználási cél de én mindenképp plazmavágóra gondoltam mivel az adott topicban már volt erre utalás. Valamint a méretek ami nálam is úgy alakult, hogy a híd és a szinkron tengely is 2300 mm-es. Az "X" tengelyen pedig sima omega hajtás van T5-ös acélbetétes szíjjal megvalósítva.

TBS-TEAM

Attól függ milyen feladatra szeretnénk használni.
A fogazott szíj rugómerevségét a szíj szélességével lehet beállítani.
A lineáris mozgatók szíjai azért tűnnek aránytalanul szélesnek (50- vagy akár több mm széles), mert ezek esetében a pozícionálási pontosság érdekében növelni kell a szíj rugómerevségét.
Az eredő vonóelem rugómerevség (főként fogazott szíjaknál) a katalógusok ajánlása szerint mm szélességben adják meg.

A lineáris pozícionálónál a pozícionálási tűrés elsőrangú szempont.
József

fn47xk7ei