Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Lehet, hogy nem elég figyelmesen olvastam idáig.
Ez ugye egy siklócsapágy célra fejlesztett gyanta?
Vagyis a megkötött műgyanta felületnek a négyzetegységenkénti terhelhetősége nem túl nagy.
Hiszen arra készült, hogy nagy felületen, közel egyenletesen megoszló terhelés viseljen.
Te majd erre, jó nagy erővel, csavarokkal ráhúzod a síneket, amik egy keskeny sáv mentén terhelik a gyantát.
Eléggé teherbíró az a gyanta erre? (Nem találtam rá adatot.) Vagy idővel majd kinyomódik a sin alól és lesz, ami lesz?
Vagy teszel a sin alá egy laposvasat, ami elossza a terhelést?
Mekkora terhelés engedhető meg a gyantán, hosszú távon, károsodás nélkül?
Mondjuk N/cm2

ajpwg6jrn

Ha epoxy alapú (azt írta) akkor tudtommal üveg keménységűre köt. (Feltételezhetően megfelelő arányban fogják az edzőt használni és utólagos zsugorodás, vetemedés vagy megfolyás már nem lehet.) Legalábbis ez az elmélet.

ANTAL GÁBOR

Emlékeim szerint a moglice az egy célszerűen ( és erősen) adalékolt epoxy . A csúszási tulajdonságokat a molibdénszulfid biztosítja és mészkőliszt és talán talkum is van benne.  A keménysége ebből következően nem nagy
 ( korántsem üveg keménységű ) A csúszási tulajdonságai jók és nem is kopik annyira .  A műgyanta zsugorját az adalékokkal gyakorlatilag levitték a nullára
A németek csinálják tehát bőven elérhető Európában  de nálunk is tudok kb 10 céget akik árulják
A volt munkahelyen volt egy csapat akihez időnként lejöttek Németországból a fejlesztők . Majd rákérdezek hogy mekkora felületi nyomással terhelhető ( jogosnak ítélem Szalai Gyuri felvetését )
Hogy miért tudom mindezt?  Egyszer központosan ráöntöttem egy epoxigyantát egy golyósorsóra ( primitív sikló golyósanya ) de nagy maradt a surlódása és volt néminemű zsugorja .  Aztán elgondolkodtam hogy adalékolni kellene az epoxyt . Sajnos eszement molibdénszulfid árakat találtam ( de sikerült beszereznem jó siklási tulajdonságú grafitot )
 Aztán leálltam a projektről ....

u6p5jr23k

15 mm-es IKO lineár.
Lehet, hogy tényleg nyomtattatnom kellene nútanyát... Bírhatja a terhelést?

2vkx6unz

pvmyc6p5

Az asztal önterülö anyaga ,az ígéret szerint Gránit keménységü anyaggá keményedik ,2-4 nap alatt ,de a teljes kötés kialakulása 48 nap
Figyelmesen olvastál ,de nem siklòcsapágy hanem Air bearing alap amihez használják föleg .majdnem ugyan az ,de mégsem.
A síneket ,egy ùgymond ijection molding technikával csinálják ,ami egy teljesen más technika ,más epoxi ,és a kivitelezö cég szerint LifeTime Waranty ,acél,edzett acél tulajdonságokkal bírò anyagròl beszélünk.
Injektálás után ha kell csiszolhatò ,esztergálhatò,marhatò,köszörülhetö ,menetvághatò,stb .
Adatokkal jelenleg nem tudok szolgálni,de a cég akik nekünk csinálják ,több 10 éve használják ezeket az anyagokat ,komoly nehézipari gépeket ùjítanak fel vele,így van némi tapasztalatuk ,reményeim szerint .
Az élettartam a gyártò szerint 50-150 év ,szerintem nekem elég lesz [#taps]
folyt.köv ......

pvmyc6p5

Jòl tudod ,a németek gyártják ,de eddig Euròpa szerte nem akadt igény nagy menyiségben az önterülö(gránit bemérö asztal) keresletre.
Eddig megoldották hagyományos mòdszerekkel ,de aki lusta gondolkodik alapon ,ùgy néz ki ,hogy a tengerentùlon fel akarják pörgetni a bemerö asztal bussinest ,így akad igény az olcsò ,de mégis pontos eszközökre ,innek jön egy önterülö,olcsò ,egyszerüen alkalmazhatò epoxi ,amit lassan 1 évtizede használnak ,kissé titokban tartva a dolgot.

remrendes

Ha esetleg valakit erdekel, a  Multimaster Kft honlapjan arak is megtalalhatok hozza.

zozo

Mi a helyzet a hőtágulást tekintve? Ez az önterülő hókuszpók szakaszosan van öntve, vagy azonos a hótágulása az acéllal?
Ha az alu asztal rögzítve van a vas vázhoz, az is akár mm-eket tudja deformálni a szerkezetet. A hőtágulás figyelembe van véve a tervezésnél, kivitelezésnél?

Tavaly terveztem egy 700x600x1000 mm-es precíziós mechanikát/szerkezetet csupa aluból, Ebben is van 10 db lineáris sín, de kínszenvedés volt a beállítás, mert a műhelyben/csarnokban 5-7 fok hőmérséklet különbségek voltak reggel-délután-esti időszakban. Ez több tized mm-t jelentett a méretváltozásban. Természetesen terveztem vele.
A felhasználási helyén nincs gond, ott +/- egy fok eltérés van.

pvmyc6p5

Az önterülö "hòkuszpòk" jelen esetben nem szakaszosan lesz kiöntve ,az expert ajánlása alapján,hanem a jelenlegi váz lesz kiegészítve némi betét elemmel ,így egy kb egységes ,körülbelül 10mm beöntést kap ,a jelenlegi hegesztett hídvázas géptest felett.
Az összefüggö felület kb 5000x 500x10 mm lesz az epoxibòl ,egy olyan vázra öntve amit nem terveztünk mozgatni a beállitás után.
A felépítmény ùgy néz ki ,hogy van az acél váz ,majd erre az önterülö "hòkuszpòk ",majd az alu T-slot asztal ,oldalfallal ,szòval az alu alatt lévö felület "csak :hordozò ,semmi más szerepe terv szerint nincs.
A környezet ahova kerül/van jelenleg is ,egy klimatizált csarnok,plusz/mínusz 0.5 fok ,páratartalom ,meg minden kb állandò,elöttünk egy nagyon komoly gépmühely volt ,a tulaj nagyon adott a gépek korrekt környezetben tartására .
Én is aggòdtam kicsit az ùgymond "szendvics" szerkezettöl" a külömbözö hötágulások végett ,de mivel nem kell számítani nagy höfokváltozással,így inkább elöny lehet ,a külömbözö frekvencia csillapítás függvényében.
A másik szempont ,hogy nálunk nem kell preciziòs pontosság,inkább a felületi minöség lenne a fontos ,kevesebb kézi utòmunka igénnyel,szòval ha ki tudok marni/gyalulni/köszörülni egy bronz bart kb 1/10mm pontossággal ,és elfogadhatò a felületem ,akkor happy leszek !

Folyt . Köv .  .....

Szalai György

Még mindég böki az oldalamat ez a felületi terhelhetőség.
Az, hogy a gyanta felülete gránit keménységű, szerintem egy kitérő mellédumálás az eladó részéről.
Milyen kemény a gránit? És menyire terhelhető? Nekem nem derült ki.
A gránit egy kompozit, földpátból és kvarcból áll, kb. 6 vagy 7 körüli keménységgel.
És itt jön a csavar. A 6 vagy 7 az nem keménység, hanem karcállóság a Mohs skálán, ami nem ad infót a plasztikus deformációról.

Szalai György

Érdekes helyzet. Hogy tervezel ezzel a hőtágulással? Az egyik oldalon a lineáris síneket rövid keresztirányú lineáris sínekre szereled, hogy elmozdulhassanak a hőmozgással, mint egy közúti híd esetében?
Akkor csak a viszonyítási oldal fix, a másik pedig szabad, így a rendszer nem válik túlhatározottá.
Vagy? [#nemtudom]

zozo

A 10 db lineáris sín a mechanika mozgására van benne, nem a hőtágulást kompenzálom vele. Az elhelyezés volt az érdekes, hogy párban együtt vándoroljanak a hőtágulással. Így számítható volt a helyzetük. Párhuzamos oldalfalakra tettem őket, a hosszú oldalra merőlegesen. Külön-külön mechanikát mozgatnak, de az aktuális, egymáshoz képesti pozíciójuk ismerete fontos. Ha 3-4 fokot változik a hőmérséklet, szoftveresen kalibrálni kell az új pozíciót.  

Egy kutyaságot azért kénytelen voltam belevinni. Két a tetejükkel egymással szemben álló sínt csak úgy tudtam pozícionálni, hogy az egyik sínt fixen rögzítettem, a másik pedig a sín furataiba illesztett csapon szabadon tud mozogni 4-5 tized mm-t. Tehát ezt a sínt a csapok tartják csavar helyett, plusz a talpuk oldalról is meg van támasztva. Nem szép megoldás, de bevált.

Ennek ellenére az első félévem azzal fog telni, hogy újragondoljam ezt a problémát, egy hasonló gép tervezésében. Akkor tudom jól kezelni a hőtágulást, ha a hordozó felületek minél kisebbek lesznek.
Az 1 m-es szakaszt felbontom 5x200 mm-re, és kis hőtágulású anyaggal lesznek összekötve egymáshoz, légrésekkel. Nem lesz egyszerű a benne lévő mechanika miatt, de megoldom valahogy.
Sajna ez is prototípus, nem nagyon tudom publikálni.

pvmyc6p5

A sínek alá ijectált epoxi nem ugyanaz amivel az önterülö asztallapunkat csinálják .
A sinek alá egy sokkal keményebb ,majdnem egy puha gyurma szerü anyagot nyomnak be ,pusztán kiegyenlítve az esetleges hibákat a két acél felület között .
Több 100Tonnás gêpágyakon sikerrel alakalmazták eddig ,nem hiszem hogy gond lenne a mi kis gépünkön vele.Meg garancia is jár hozzá ,így sok félnivalòm nincs .
Az expert srác aki felmérte a gépünket ,egy nagy mùltra visszatekintö szerszámgépek felùjításával foglalkozò család tagja,csak tudja hogy mit csinál.

u6p5jr23k

Az időbe belefér. Ideiglenesen megoldottam 15x5 lapos aluval.
Kösz.