Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

u6p5jr23k

Urak!

Eddig kudarcba fulladt az M3 nútanya keresésem. Persze újat találtam, de...

Kérdése, hogy létezik-e megoldás az M8/M6 belső menet átalakítására M3 méretre. Valami olyasmit képzeltem el, mint a heli-coil.
Másik elgondolásom, hogy M8 menetes szárba esztergával elkészíteni az M3 belső menetet. Méretre vágás után menetrögzítővel raknám be a nútanyába.

Vélemény?

keri

Helicoil ekkora méretet nem tud szűkíteni.
Azt csinálják amit te is kitaláltál. Egy M6/M8-as csavarba vígan lehet M3 menetet fúrni, még eszterga sem feltétlenül kell hozzá.

ywathzay

Mindkét oldalról süllyeszted a menetet. A menetes szárat hosszúságban +1- 1.5mm ráhagyással, mint egy szegecset szépen belezömíted. Lesíkolod, olyan menetet készítesz bele (ebben az esetben M3) amilyet akarsz. Tartós lesz és biztonságos. Vagy ha van kedved többet molyolni vele, felfúrod és ugyanígy süllyesztve -ha tudod melegen- szegecselés, menetelés. Én már kazánlemezben is tettem így arrébb 5mm-el M12 menetet, hibátlan.

u6p5jr23k

Kopirnyák, keri köszönöm a megerősítést!

Vetesi75

Műanyagba való "beőntő/bélés" anyák léteznek kereskedelmi forgalomban - ,hogy M8/M3 létezik-e nem tudom, de M8/M4 igen és szerintem van M6/M3 is - az szerintem gond nélkül bele ragasztható. Kívülről rendszerint nem teljes profilú a menet, de erre a menetmetszőn való előzetes áttekerés lehet a megoldás.

u6p5jr23k

Köyzönöm az információt.
Mivel több időm van, mint pénzem, ezért azt hiszem, hogy maradok a menetes szárba való menetkészítésnél.

2vkx6unz

Nem tudom mit kell rögzíteni M3-s csavarral nútanyába, én nyomtattam magamnak M3 és M4-s elfordulós nútanyát. Igaz a menetek nem nyomtatottak, hanem utólag lettek bmenetfúróval kialakítva. Persze csak burkolati elemeket rögzít, viszont az elfordulós megoldás miatt könnyű bontani és visrosszakni a burkolatot.
Ha valamivel erősebb megoldás kell akkor lehet rézből készült betéteket is belemelegíteni a nyomtatott anyagba.

Szalai György

Az már szerintem szinte mindegy, hogy egy M8 csavart vágsz méretre és fúrsz bele menetet, vagy egy alkalmas vasdarabból fűrészelsz nútanyányi darabokat és abba menetelsz.
Az utóbbi a kevésbé barkácsmegoldás.
Szerintem.

pvmyc6p5

Eddig így állunk .
A váz felsö keret 6 X 2 X 1/4 " zártszelvény ,csillapított elögyártmánybòl, ez alá az alsò keret 2 1/2 x 2 1/2 ' zártszelvényböl ,szintén csillapított elögyártmánybòl ,
a két keret 200 mm el áthidalva ,a kereszttartòk  még nem kerültek be ,azok  1 1/2 x 2 x 1/4 " zartszelvényböl fognak készülni,(ha végre ideérnek már).
a felsö keretbe ,a t-slot profile alapnak ,behegesztettünk egy 2-1/2 x 1" -es solid laposvasbòl készùlt keretet ,amin keresztül le lesz fogatva a T-slot profile.
Majd a függöleges oldalnak 3 db síkba munkált ,kb 278 x 85 x 3/8 " "C" profile van supportnak felépítve ,aminek a tetejére kerül az egyik sín !
Eddig kb 1,8 tonna ,de a merevítések ,plusz síntartòk stb még nincs benn.
Az össz sùlyt kb 3,5 -3,8 tonnára saccoltam ,ha felkerül a szán is ,a maga 200 Kg -jával !
péntekre várom a "moglice" expert-jét ,de biztos ami biztos vettem egy gránit bemérö asztalt ,csak kicsit kicsi (54 "x 32 "x 8") ,de legrosszabb esetben több lépcsöben injektálva azzal megoldom a síkolást.
Folyt.Köv ......
Szêp Gépépítös Estét Mindenkinek [#kacsint]

TROMF22

Hogyan viseled az Óperenciás Tengeren túli
Idéz(54 "x 32 "x 8")
méretmegadást?

pvmyc6p5

Egész jòl viselem ,lassan 4 év alatt megszoktam .
Nemrég vettem egy 55" (1400mm) méréstartományù tolòméröt ,de az aukciòs oldalon mm-eresnek írták ,a képek meg kissé homályosak voltak .Gondoltam is azért volt "olcsò" (50 $) mert itt a kutyának sem kell ,mire megkaptam ,kiderült hogy imperial rendszerü a nòniusz ! Így kénytelen voltam megtanulni [#kacsint]
Van 2 Bridgeport marò,meg 1 LaBlond eszterga ,szintén coll-os nòniusszal ,de azokon a mai napig átszámolom mm-be amit tudni szeretnék ,majd vissza coll-ba így veszek fogást ,digitális tolòmérökön csak egy gombnyomás az egész .

Timár László

Dolgoztam a GE Vákumtechnikai gyárában, akkor az volt az egyik legnagyobb gépészeti tervező team, már a rendszerváltás után. 3D-ben terveztük az izzólámpagyártó körasztalos 24 munkaállásos gyártógépeket. Amerikai méretezésű rajzokból, mm-esítve, hazai-európai méretű anyagokból, lemez-rúd. Csodálatos feladat, a kopasznak is égnek állt a haja, mindent inkább újraterveztünk szinte.

pvmyc6p5

Üdv Mindekinek !

Lassan de biztosan alakul a gépem !
A "moglice" expert-je ,meglátogatott,meg is eggyeztünk a gép szintezése,önszintezö asztal beöntése,valamint az "X axis" Hiwin sín -jei alatti injektált szintezö + beállítò munkák elvégzése iránt !
A vártnál sokkal olcsòbb az egész procedùra  ,az asztal ,valamint a derékszögben állò segéd aszatal ,és a hosszanti (4,5 m) Hiwin sinek beállítása+injektálása,majd kb egy hét mùlva ,a már késznek minösíthetö gép minden porcikájának ismêtelt bemérése,bizonylattal,garanciával,stb ,a mi 5000x 1200x1600 mm befoglalò méretü gépünknél ,kb 5000 $ -ba kerül !!!
A beállítást 2 ezred !!! mm pontosságig garantálják ,az önterülö asztalunk ,az expert álltal a gránit méröasztal minòségéhez īgérten ,böven hozni fogja a kívánt kb 1 század mm pontosságot !
Akár AirBearing -nek is használhatjuk ,utòlagos felületkezelé nélkül is !

Az összes beallítást ,egy 3D Laser Scannerrel csinálják ,ami a top of the pop a piacon ,0.001 mm pontossággal bemér bármit kb 60 m-es körzetben !

A beszélgetés ,felmérés alat tapasztalt egyetlen problémám az ,hogy ez a cég ,az önterülö/injektálhatò/STB termékét ,szeretné service-el eladni ,magyarán nem akarják csak a spéci epoxi-jukat forgalmazi !
De megoldom ,ök is úgy veszik.......

Eddig így állunk,Folyt.Köv.....

remrendes

Van értelme ilyen pontosságra törekedni, amikor a gantry egyik vége meg sincs támasztva és a másik végén lévő megtámasztás sem tűnik túlméretezettnek?

pvmyc6p5

A fotò szereplö felépítmény csak méretvétel miatt került fel ,nem a végleges szán lesz .
A pontosság a technològiájukbòl adòdik ,nekem közel sem kellene ezred pontosan ,de baj nem lehet belöle. Az asztalnak használt önterülö epoxy meg magátòl beáll ezredre ,ùgy hogy semmit nem kell tenni vele utòlagosan .