Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jani300

Morse 4 es az már jó lesz .
Most látom hülyeséget írtam ,3db mély hornyú csapágyat akartam írni .  Tehát sima golyóscsapágyak voltak benne .
BED42DH 95 ös rúdvégeim vannak rövidebb darabok  ,esetleg .
75 a leghosszabb ,de lehet abból karácsonykor ha ráérek ,patrontartó lesz :)
Ha nem lesz más dolgom átbogarászok négy fémládát ott elvileg
meglehet a letört csúcs feje kb 20 éve :)

fn47xk7ei

Ok, akkor meg érdemes lenne a hivatalos támcsapágyat betervezni.

zozo

Egyszer hirtelen megoldásként egyszerűen tettem egy belső kúpot a "nagy" csúcsba, aztán ráhúztam a forgócsúcsra.

jani300

rugó összenyomó
Ennyiért nem érdemes szórakozni vele . Itt remélem jó helyen vagyunk vele .  ZOZO nak írtam .
Másik volt a Lidli ben elektromos ,hálózati kerékkulcs vett valaki ,ezt későn láttam kíváncsi vagyok milyen .
Aksis hoz nincsen bizalmam .

jani300

Foglalkoztat egy lemezhajlító építés .
A videóban  0,38 nál egy érdekes csuklós szerkezettel oldanak meg egy zsanér problémát ,amire ugye szükség lenne csak hát egyszerű módon nem fér el Nekem tetszik a ötlet , jópárszor visszajátszottam míg ellestem .

jani300

Még mindig nézegetem :)
Valószínűleg most jöttem rá a csuklópontok arányaira .
Lehet kificamodott a műszaki ízlésvilágom :)
Vagy rajtam kívül mindenki ismerte ezt a módszert .
Hát hogy nem volt semmi semmi reakció erre a furfangos megoldásra , pláne hogy mindenféle állítható feszítéseket lehet látni e helyett a többi gépen .

wkbgzy80t

Csak értelmezés képpen: ha jól értem itt arról van szó, hogy a közepére is kell zsanér, hogy ne hajoljon a mozgó rész ami ""hajlít"". Mivel azonban a forgás tengelye nagyon közel esik a hajlítandó lemezekhez, konkrétan talán egybe is esik az éllel (?), ezért ilyen 4 tagú mechanizmus kell ami szimulál egy sima csuklót, ugyanakkor helyet hagy a forgástengely körül.

Ha így van akkor nekem ez luxusnak tűnik, mivel nagyobb mennyiségben lehet ezeket a "zsanérokat" gazdaságosan gyártani, és így kevesebb anyag megy a gépbe, iletve könyebb a mozgatott tömeg.

Viszont ha az ember magának épít, vszleg egyszerűbben kijön ha a közepe felé növekvő keresztmetszetű gerendát készít, és azzal megmerevíti a mozgatott részt nem?

jani300

"Viszont ha az ember magának épít, vszleg egyszerűbben kijön ha a közepe felé növekvő keresztmetszetű gerendát készít, és azzal megmerevíti a mozgatott részt nem?"

Evvel az a probléma hogy a hajlító gerenda nem nagyon kellene hogy 20 milinél vastagabb legyen középen sem , akkor használható megkötések nélkül .
Saját célra épített gépnél a befektetett munkával lehet jó eredményt elérni , úgy gondolom .
Ez egyszeri és bőségesen megtérülő befektetésnek tűnik számomra .
A sorozatgyártás törekszik inkább az egyszerűbb ,kevesebb alkatrészt tartalmazó szerkezetre mivel erősen profit orientált , szerintem .

wkbgzy80t

Érdekesnek találtam a mechanizmust, és volt is egy szabad fél órám, úgyhogy lerajzoltam.

Az derült ki, hogy vigyázni kell, mert ugyan lehetséges mindenféle arányokkal megvalósítani, viszont ha azt akarjuk, hogy egyetlen pont körül forogjon, akkor nem lehet akárhogy.

Hasalt méretekkel lásd az alábbi képen: Ebből az arányok láthatók. Lehet laposabbra is csinálni, mindenféle változtatás lehetséges, az is elérhető, hogy a hajlító lemez pl párhuzamosan eltolt helyzetbe érkezzen stb.

Annyira nem mentem bele, hogy kiderüljön lehet-e csupa "egész mérettel" csinálni, de talán nem is fontos...

Ha esetleg meg akarod építeni írj egy privátot, és szívesen átirogatom a méreteket személyre szabva.

vjanos

Ez kb olyan mechanizmus, mint a békapánt, csak erősebb?

vjanos

Nem, a békapántnál nagyon vándolrol a forgás középpont...

jani300

Köszönöm hogy foglalkoztál vele !
Nekem is  nagyon megtetszett a megoldás .
Azt nem értem a rajzodon ,miért nem szimmetrikus a csukló két oldala .
Csináltam egy hevenyészett skiccet arról szerintem hogyan vannak a prizmák helyzetei , de elfordult kilencven fokkal a kép .
A 90 fokos hajlítási helyzet van a skiccemen (szerintem).
Kell valami modellezést csinálnom , laposvasakkal hogyan is működik ,egyébként találtam egy komolyabb gépről is filmet hasonló megoldással .

wkbgzy80t

Igen pontosan így van, azért nem szimmetrikus mnert nem vettem észre, hogy a két méret eltér...[#nemtudom]

wkbgzy80t

Bonyolultabb a helyzet, amit rajzoltam annál pl a mozgó lap függőleges és vízszintes helyzetben a középpontra mutat, viszont a két állás között kicsit vándorol.