Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

No és célszerű az elejéről [#t179p16007#] elolvasni egy adott témát.

PSoft

Idézegy zárt csapágyat 2/3-ban töltsünk csak fel zsírral, mert túlzott melegedéshez és a zsír kiolvadásához vezet ha teli rakjuk

Ez akár igaz is lehet egy több százat, több ezret forgó csapágynál.

De...
Hallottál/olvastál itt már olyanról, hogy egy hobby gép zárt csapágyai -akár kocsi, akár orsóanya, akár végcsapágyak- az intenzív használattól túlmelegedtek és kifolyt a zsír belőlük?

Az első pár méterem "kidolgozza" magából a fölösleget és vígan megy tovább a bennmaradó zsírral.

svejk

Az a megállapítás szerintem igazából magas fordulatszámon üzemelő vagy nagy átmérőjű csapágyakra vonatkozik, ahol nagy a kosár és a golyók sebessége.

De akár egy 6x04-es csapágy esetén is 3000-es fordulaton úgy  100 m/perc körül szalad a kosár és a golyók.
Míg a hobbi lineáris vezetékeknél meg általában 3-6 m/perc, lézereknél esetleg 20-30 m/perc.
A golyósorsók golyói mehetnek gyorsabban de ott megint van helye a felesleges zsírnak.

svejk

Egyébként a fémiparban is létezik 100 m/perces sebesség lineáris golyós kocsikkal és golyósorsókkal de ott már hűtve van az orsó és a sín is.
Pfrontenben a DMG gyárban büszkélkedtek is vele.

VViktor

remrendes

Ezetleg a "meat injektor" kicsit masszivabb kivitel.

Varga László

Mángoroltatok már esztergán?
Nekem sikerült egy saválló csőre .
Kiindulásom egy golyó volt amit átesztergáltam 60 fokos görgővé.vékony falú saválló csőből viszont egy mézes hordó csap lesz.
A menet volt kérdéses ,mert nem igazán adta volna ki, ha vágom a menetet.
Mivel a golyó csak felület kezelt ,a görgő deformálódott egy kicsit.

jani300

Frankó lett !  [#eljen]
Sablonra nyomtad ? Mert akkor inkább nevezzük fémnyomásnak .
A mángorlás kicsit keményebb gépet kívánna .

jani300

Basszus , bocsi .
Most látom hogy sima belül , akkor tényleg mángorlás .

6rk75uezn

Egy ilyen gombacsúcsot akarok csinálni,szerintetek milyen csapágyakkal lenne a legmegfelelőbb szerelni?
Kis csúcsoknál eddig találkoztam (kúp/támcsapágyal) és (mélyhornyú golyós/támcsapágyal).
Véleményem szerint mehetne bele két db golyós és egy db támcsapágy.

jani300

Nagyobb kúpszárral csináld -
Láttam már  letört végűt .
Abban 3db sima mélygörgős csapágy volt .
Biztosítás sem kell nincsen hova lemásznia .
Persze nem kizárt hogy létezik precíziós kivitelű is

6rk75uezn

Gondolom úgy érted hogy a morze kúp után legyen vastagabb a szár átmérő.
Úgy gondolom mivel a morze 4 nagyobb átmérőlye 31mm akkor a kúp eleje után mehetne föl 2db 30mm es belső méretű golyóscsapágy,ehhez van is megfelelő méretű támcsapágy.
Még ha c45 ből készítem is el akkor sem gondolnám hogy akkor erőhatás nehezedne arfa a tengelyre hogy eltörne,de lehet megcsinálom 42crmo4 ből.
A fej biztos hogy c45 ből lesz de hőkezelve/vissza eresztve és összerakás után bent a nyeregben a helyén köszörülve szupport köszörűvel.

fn47xk7ei

Nem egyszerűbb egy mélyhornyú és egy ferdehatásvonalú golyóscsapágy használata? [#nemtudom]

6rk75uezn

Biztos működne azzal is de szerintem egy ferdehatásvonalú nem szertné az ekkora axiális erőket.