Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nekem marógép mellé kellene kb 1.5..2.5mm letöréseket készíteni acélba is. Szerinted ez a kialakítás, nem négyélű maróval, hanem vídia hengeres turbómaróval hogyan működne?

ywathzay

Én ha mindenáron pontos élletörést akarok marógépen a 90fokos 3élű furatsüllyesztővel szoktam. Méretreállás után hibátlan, egyforma az összes letörés. Ritkán alkalmazom, egyenes vonal mentén reszelővel sem gond.

Varga László

Szerintem ha megengeded a választ.
Jó lassan !
Berakódna a turbómaró és törnének a fogai.

Motoros

Szerintem is úgy történne ahogy V Laci leírta.
Kézi előtolással, pontosabban a munkadarabot kézbe fogva acélba nem nagyon tudom elképzelni, a dolgot.
Ami talán menne,  az valami flexes megoldás, csiszolótárcsával a forgásra merőleges előtolással a V vályúban, és utánállítási lehetőséggel a kopás miatt. De ezt csak most találtam ki.[#nemtudom]

Motoros

Igen a reszelő az egyik eszköz amit mára már teljesen elfelejtettünk. Ennek az is lehet az oka, hogy megfelelő fazonú, minőségű reszelő manapság ritkaság.
Pl esztergához való finom párhuzamos reszelőt honnan is??
Megmondom: Stihl fűrészhez kapható a lapos is nem csak a kerek. Én a nyélbe való hegyes végét le szoktam flexelni, nehogy a gép betolja a csuklómba ha véletlenül bénázok és megakad.
Sokan nem tudják, hogy az eltömődött de még nem kopott reszelőt nem drótkefézni kell, hanem egy aluminiumdarabbal kitolni, a forgácsot.

zozo

Én úgy emlékszem, a régen reszelő kefeként árult kefének réz vagy bronz volt a sörtéje. Miért ne lenne az jó most is?

Varga László

Szalagcsiszolót tudnék elképzelni ,ami fölé van applikálva a vályú,és azt is 45 fokra a szalag irányára.

Csuhás

Öreg marógépemen nincs gyors fej így a letörést egy 50-es marófejjel készítem, amiben nyolcszögletes lapkák vannak így van 45 fokos éle. A műveletek közötti sorjázást vagy reszelővel vagy fordulatszám szabályzós felx-el csiszolópapíros tárcsával végzem. Ezt lehetne a műveletek között egy kb 0.5-ös letöréssel helyettesíteni, a végén meg mondjuk 1.5-ös esztétikai falzettázással befejezni a darabot.

Csuhás

Nekem konkrétan nem jó a szalagcsiszoló, mert kiutáltam a műhelyből a por miatt, minden darabbal kiszaladgálni a garázsba pedig nem praktikus.

TROMF22

Vannak erre gyári gépek (de az árát inkább ne is nézd meg.)
Kantenbrechmaschine

TROMF22

Ez már sk. is megvalósítható.
Módjával acélhoz is jó.
A szerszámát érdemes jól megnézni.
MAKRA

vadember

Hegesztés előkészítésére is használják az iparban. Természetesen keményfém lapkával szerelt fejjel. Nem mondanám lassúnak.
 Élletörő gépek

ebalint

... turbómaróval...

Sorjázási műveletként kézi módszerrel iparszerűen, autóipari cégnél működik.

A turbómaró jól bírja a "kiképzést", nem is olyan vészes az ára.

svejk

csinált már otthon valaki ilyesmi többpontos zsírzót?
Persze nem gázosat.

Gondoltuk egy barátommal hogy összefognánk pár műanyag fecskendőt és egy kis léptetővel lehetne egy menetes szárral adagolni.

De ha valaki látott már hobby kivitelt akkor nem találnánk fel a spanyol viaszt.

svejk

Vagy esetleg ilyen gázpatron beszerezhető valahonnan?