Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

A mágnesgolyó elpattan. Magam a menetes orsó végébe fúrnék egy kis menetet és egy csavarral fognám fel lazán a kupakot. Arra menne a gumi. Esetleg a gumi alá mehet egy lemez korong ha nem lehet a szorító közepe puhább.

ebalint

Én csinálnék egy süllyesztést a csavarba is a golyó részére.

PSoft

A rajzot nézve, a talpban sincs igazi golyófészek kialakítva.

KoLa

Ha nincs igénybevétel akkor ne bonyolítsd túl!
Nézz meg egy pillanatszorítót!

keri

Azoknál az orsó vége van golyó formára esztergálva, és a talpat meg ráperemezik.

Szerintem egyedi készítésben ez nem olyan egyszerű.
Orsó végébe egy kis süllyesztés, aztán jó ez az ötlet.

a86ifm7g5

Értem. Azért gondoltam a mágnes golyóra, (3-4mm átmérőjű) mert azzal a szorító papucs nem esik le. Statikus terhelés lesz a szorító talpon, nagyjából 3-4kg összesen. Nem gondolnám, hogy ennyitől összeroppanna a golyó.

Már csak egy esztergályos kell, aki elkészíti...

zozo

Minek az acél talp a 3-4 kp szorító erőnek? Én is a gömbszerű orsóvég esztergálást választanám, fenekes műanyag talppal. A talp belső furata a gömbével azonos, de a bejárata 4-5 tizeddel szűkebb, így belepattan az orsó vége és nem esik le.

Csuhás

Miért kell mágnes? Le akarod venni a szorító pofát? Mert ha nem akkor sokkal jobbnak tűnik egy sima mechanikai rögzítés.

zozo

Nekem aztán dehogy kell a mágnes. A POM-ot úgyse fogná  [#nyes]

jani300

A csavarra egy beszúrás , és a talpon lévő furaton átdugott "U" alakú acéldrót rúgó is szokásos megoldás ilyen dolgok rögzítésére .
Ez éppen némi áttervezést igényelne .
De ez esetben sima acélgolyó kerülhet a szorító talp alá akár ..

a86ifm7g5

Egy rajz az ötletről jó lenne. ☺️

ywathzay

Hát nagy tákolóművész a srác, de úgy látom a nézettségből már tudott építeni egy szép műhelyt. Ez "módszer" ívelésre? Ha épített volna egy megfelelő hengerítőt hozzá, akkor elismerésre méltó lenne a váz, de ez így számomra [#levele].

TROMF22

Volt ennek egykoron szabványosított kialakítása.
A [#2430@jani300] által vázolt megoldás annyiban különbözik, hogy a nyomósaruban egymással párhuzamosan kettő darab d4 jelölésű furat van, tengely vonalra tükrözve.
Ebbe a két furatba egy villás (U) alakra hajtott elemet dugnak. Így ennek két szára tartja az orsó végén a sarut tengely irányban.