Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Motoros

Most a lomok közül előkerült az a lyukasztó szerszám ami valami hasonló feladatra lett kitalálva amire talán Te is gondoltál.
Sajnos a méretek nem teljesen stimmelnek. A kb 100 tüske 2,5 mm raszterban van és a lyukasztó átmérője 1 mm.
Ha jó emlékszem ez 0.3 mm acél lemezhez készült, de a 0.4 mm kartont is hellyel közzel kilyukasztja. A robbanási hézagnak kellene kisebbnek lennie.
Van egy táblázatom ami megadja a lemezvastagság és a nyírószilárdság függvényében a robbanási hézagot.
Sajnos minél lágyabb az anyag annál kisebb a robbanási hézag, tipikusan 1 század mm a vágórés, ezt oldalanként kell érteni. tehát 1 mm lyukasztó átmérő esetén a furat a vágólapban 1.02 mm [#csodalk]

Az utolsó képen lehet látni a papír túloldalát meg a "sorját" ami itt abban nyilvánul meg, hogy nem szakad körbe, hanem csak lehajlik.
Az ábra kialakításához a nyomólap levétele után a felesleges lyukasztókat ki kell szedni. A karton papírt könnyedén meg lehet nyomni egy asztali karos könyökprésen.

Motoros

A vágórést nem bonyolult elkészíteni. A vágólapba dörzsöltek a furatok és a lyukasztókat pedig mínuszosra kell köszörülni.

swghderh5

Szia!
A "robbantási hézag"-t az nem kell ilyen vékony papírnál! Én 20 éve 1-3mm-s kartont lyukasztok "h"-s tűrésű saját készítésű lyukasztóval és azóta sem volt gond(átmérő 1.5 és 2.0 mm-s lyukakkal)Csak ahogy írták homorú köszörülés kell!!
(így akár 10-15db-t is összefoghatsz)
Én a helyedben egy "hálót"(mátrixot) készítenék és oda teszed a lyukasztókat ahova kell! Gondolom változtatni kell időnként a lyukak helyét
Bocs,hogy belekotyogtam...[#nyes]

robroy007

a homorúra köszörült vég csökkenti a vágó erőt is, alakítja a hulladékot

a dosszié papír lyukasztói is mind két tüskés éllel kezdik a vágást aztán végig halad az él a kerület mentén

a roppantási hézag függ az anyagtól, a vágott él minőségétől, anyagvastagságtól, pontossági elvárások,

nagy rés hosszú élettartam, kedvezőtlenebb vágott él, rosszabb pontosság

igaz el kell dönteni, hogy a lyuk vagy a kieső kell nekünk

Varga László

Felesleges vágó bélyegeket csinálnod!
A nyomdászatban van lyukasztó 23,8 mm magas szabványos.
egy rétegelt nyír lemezbe belefúrod a dátumvariációkat.
Beleütöd a kívánt dátumot,és kell hozzá egy karos prés (a farkasnál volt a minap)egy sík acéllap és egyszerűen stancolod.
A lyukasztók az egy 23,8 mm magasságú 2,5 átmérő, és egy rugó van a homlokvágóél közepén ami a konfektit kinyomja.

Motoros

Olyasmi ez mint a bőrlyukasztó...egy cső alakú élezett peremű szerszám, belül a kilökő?
Ilyen kis méretben még nem láttam, nem lehet valami olcsó.

Varga László

Olyasmi!

swghderh5

Nem akarok vitatkozni senkivel,de ott vannak a lyukasztóim és a 20-éves gyakorlat.......Mindenki úgy csinálja ahogy tudja.:D ÉN készítettem a lyukasztókat és dolgozom is velük a mai napig...de kinek a pap kinek a papné....Azért ne felejtsük el,hogy mit lyukasztani a kolléga!! Kb. 3-4 tized vastag fóliázott papírral kell dolgoznia...

vadember

Nem hisznek a szemüknek. Sokan szeretik túlbonyolítani az egyszerű dolgokat.

PSoft

Köszönöm az ismét hasznos hozzászólásokat a "lyukasztó témámhoz".
Laikusként, én is [#3290@Tóth Görgy] és [#138@Motoros]  Fórumtársunk meglátásai/tapasztalata fele hajlok.
Nem akarom én ezt a lyukasztót túlbonyolítani, a legegyszerűbb, működő megoldás a célom.
Nem is lesz napi használatban, időszakosan, évi 50-100 lyukasztás a feladata, nem több.

Mint lentebb már írtam, saját elképzelés szerint készülget egy "prototípus", 3D nyomtatott elemekből.
Hogy erre jó lesz-e a műanyagból nyomtatott verzió, ez is kérdés, de...
Talán, igen.

Pár kép az elképzelésemről...

swghderh5

Nem akarlak elkeseríteni,de nem biztos,hogy a műanyag az alsó szerszámnak is jó lesz! Mivel pár darabot készítesz így a megvezetéshez elég a műanyag,DE az alsó részét legalább egy 6082-s aluból (2-3mm-s) készítsd el nehogy "csak" szakítsa a papírt. Mindig a fólia oldalról lyukaszd(bár erre Te is rájössz) Egy betét lapot készíts hozzá amit cserélni tudsz,ha már elkopott. Sok sikert hozzá [#kacsint]

zozo

Szerintem nagyon ügyesen megoldottad. Ha a vágólap kikopik, teszel a lyukakba valami vékony csőből perselyeket. Tutira találsz hozzá valamelyik fiókodban [#kacsint]

PSoft

Köszönöm, megfogadom a tanácsodat!

NickE

Erre a mechanikára azt írják, hogy csak műanyag és fa munkákhoz jó, fém gravírozás és felületi munkákat lehet vele végezni, de maráshoz nem jó.

Ennek ellenére a youtube-on elég sok alu márós videó van még ennél kisebb gépekkel is.

Szerintem ez annyira nem gyenge, hogy óvatosan ne lehessen vele fémeket marni. Tévedek?

zozo

Van az a kis átmérőjű maró, kicsi marásmélység, kicsi előtolás, amivel képes lehet alut marni. -egy darabig...