Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

jó, közbe rájöttem.[#nyes]

4umhue7vh

Hát pont ez az! Ha jövök, megyek, rendelgetek sosem lesz kész.Nem igy volt tervezve, de a gép és saját magam adottságait figyelembe véve aligha találtam volna egyszerűbb jó, ingyen megoldást. 1 óra sem kellet hozzá, semmi féle segédalkatrészt nem igényelt, kompresszer sem lesz, 4 óra alatt nem vesztet a vákuumból. Tehát kész.
Mem sok kell már hogy kész legyen a teljes gép. Az Y tengely orsó csapágyházát kell egy kicsit beljebb raknom, volt rajta egy gyári csapágyház, de nagyon kirakták a szélére. (Nem ekkora erőszakra tervezték)félek kitörik a gránitból, a 12Nm-es encoderes léptecs elég szépen rángatja a 200 kilót

000000000

Fura a logikád. Kritizálod a gyári légrugót, hogy picit változik az erő az elmozdulás függvényében.
Ugyanakkor a te primitív vákumos léghengerednél ennek a többszöröse a változás, az meg már nem zavar.

svejk

Ha jó, akkor szupi!

De mindössze csak cirka 10 kilónyi Z-ben a mozgatott tömeged? (40-es henger)
Vagy ennyi, meg a súrlódás már elég, hogy ne tekeredjen le?
Mert ugye gondolom csak az áram nélküli letekeredés miatt kellett hiszen a 12 Nm-es motornak ez a 10 kg nem ellenfél.

4umhue7vh

Igen kb 10kg, de nem a z-re irtam a 12Nm-es motort. A Z-n csk 3,7Nm van most, de ki fogom cserélni 4.5-ös encoderesre.

4umhue7vh

Jó, nem voltam képbe, meg autócsomagtartó rúgóról volt szó először.Ha forditva működne elgondolkodnék rajta, de igy,  utazzak, vagy rendeljem, legyek itthon amikor hozza a futár, és még faragjak segédvasakat hozzá.nem fogok 1 ilyen sz@rral 1 teljes napt eltőlteni.

PSoft

Valami hasonlót akarok ami már, pld. a tűzoltókészülékeknél jól bevált.

Hasonló formában, de más elrendezésben.
A lényeg, előre gyártott, öntapadós matricákat kellene adott szisztéma szerint perforálni.
Gyakorlatilag egy többtüskés kézi lyukasztó a tervem, aminek a mechanikai alkatrészei készülgetnek, egyenlőre 3D nyomtatással.
A tüskék manuálisan, tetszés szerint variálhatóak a test furataiban, hogy az aktualitásnak megfeleljen a perforáció.

A kérdésem, a következő:

-A matricát lyukasztó tüskék vég, vagy élkialakítása...milyen legyen?[#nemtudom]
Egy perforálásnál, több tüske is dolgozik egyszerre...
-Egyenként, vagy egyszerre történjen a lyukasztás?[#nemtudom]
Az egyenként-nél pld. az együtt mozgó tüskék eltérő hosszára gondolok.

Devecz Miklós

Hasonlót mát készítettem (lyukkártya lyukasztó)
Ott úgy oldottam meg, hogy a lyukasztó közepe V-alakban be lett köszörülve minimálisan, és így két oldalról kezdődött a kivágás.
Egyszerre 8-10 hengeres tüske dolgozott.
Remélem érthető voltam.

PSoft

Köszönöm, világos amit írsz.

Hengeres tüskék lesznek ebben is, kb. 2,5 mm átmérővel.
(elég kicsi a matrica, el kell férnie pld. egy flex, kézi fúrógép, stb. műanyag testén is valahol)
A tüskéknél, én se egyenes végre gondoltam.
Amire én hirtelen gondoltam, hasonló, csak nem V, hanem íves köszörülés.
De a V-alakú bevágás/köszörülés ezek szerint bevált.

A matrica valamilyen műanyag fólia, papír hordozón.
Ugye kézi lyukasztás, a nyomóerő minimalizálása miatt gondoltam a tüskék egyenkénti, vagy sorozat működésére.

remrendes

A papir lyukasztok is ivesre vannak koszorulve es a ket szelen erinti eloszor a papirt.

ywathzay

A műanyag nem papír, nem kell íves vég, nyúlni fog és csúnyán szakadni, viszont fontosabb a megfelelő robbantási hézag megléte, lapos véggel.

Motoros

Riccelés nem lenne jó?
Ilyesmire gondoltam.
Ha valami fazon szerint van a kivágás (megnyomás) akkor meg a "fakés" is lehet  megoldás valami ilyesmi.

dtb

Nekem az nem világos, hogy felragasztás előtt, vagy után lesz perforálva? Ha előtte, akkor a régi vasutas jegylyukasztó kellene nem? :-)
Egyébként bőrlyukasztóban van hasonló készen, nekem is van itthon, bármit vág.

PSoft

Biztos jó lenne a riccelt is, de szerintem az "átlyukasztás" egyszerűbben kivitelezhető művelet.
Ilyen eurolyuk stancolót mint a másik linkeden van, évekkel ezelőtt már csináltam.

Ami most a feladat lenne...

Kb. 40x25 mm-es, nyomdázott, előre darabolt, öntapadós matricák lyukasztása.
Kb. 35x12 mm a matricán a négyzethálós felület, a többi a fejléc/duma rész.
Ebben a 35x12 mm-es négyzethálóban kell lyukasztani, adott dátumnak megfelelően.

@dtb-nek...
Tehát, a matricák előre daraboltak, lyukasztás után történik a matrica felragasztása.
Egy műveletben, egy nyomással akarom a "lyukkódot" stancolni.
Bolondbiztosnak kell lennie, nem -csak- én fogom használni.[#nyes]

PSoft

Idézviszont fontosabb a megfelelő robbantási hézag megléte

Erről, írhatnál kicsit többet.