Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Na! Ez már igen! Én is ilyesmit álmodtam me! [#taps]
Félő hogy egyennlőre egy egyenes fortuna szerű alkalmatosság  lesz valahogy ideiglenessen ráépítve szintén saját motorral, ami már megvan.

0gbwyh99

Egy kiseszterga főorsóját tervezem megvenni egyikk fórumtárstól, mert az a tervem hogy építek egy "ceruzahegyezőt" is. Egy hosszabító felépítmény segítségével tervezem felszerelni a gépre. Idővel egy "Bagyinszki" féle megoldás volna a cél, amit esetleg el is lehetne forgatni!!

49db863y8

Szögbe ez is forgatható!

0gbwyh99

Na, hát erröl beszéltem!! [#taps][#finom]

jani300

A főorsó szerszám felőli oldalán milyen típusú a két csapágy ? Az érdekelne ...

49db863y8

Ferdehatásvonalú .

jani300

Köszönöm ! Az akkor tuti ,csak nem olcsó .

0gbwyh99

Gábor, ha jól értettem amit írtál: Képen szereplő marótárcsa helyet egy tokmányt vagy patronos befogót csináltatok, amit vízszintesen tengelyirányban a marógépbe dugok. A megmunkálni való tárgyat meg a derékszög alakú állványzatra rögzítek ami a tárgyasztalra van rögzítve. Nagyon is jó ötletnek tartom. Majd ha nálam lesz a gép (ugyanis még nem jött meg [#szomoru1]), kiszedem belőle a marótárcsa tartó tengelyt és akkor meglátom mit tudok vele kezdeni.

0gbwyh99

Jelentem meg van a megoldás! Hozzájutottam egy csinos kis marófejhez amit egy derékszögű felépítménnyel fogok majd a gépre szerelni. A felépítmény olyan lesz hogy lehetővé teszi hogy a marófej elég magasra kerüljön a tárgyasztaltól. A marófejet szíjjal, külön motorral, frekiváltóval hajtom meg.
Köszönöm szépen az ötleteket, illetve jó tanácsokat, azok segitségével jutottam el erre a megoldásra. Majd publikálom a haladást hátha másnak is megtetszik. Szép napot mindenkinek!
Tisztelettel: István

y3sd2gjv6

Üdv Szakik! Érdeklődnék, hogy valaki EAN1000 főorsón sikló csapágyat cserélt-e görgőscsapágyra,esetleg kúpgörgősre vagy hasonló. Előre is köszönöm.

4umhue7vh

Na ez engem is érdekelne, szinte használhatatlan a gépem.

4umhue7vh

Úgy néz ki a vaslap csengését sikerül megoldanom, 20x30mm-es  négyzetacélok felrakásával Még csak egy próbát csináltam az egyik oldalán,de javulni látszik a helyzet. Közben felmerült még egy kérdés, a Z tengely  lapjai milyen anyagból legyenek? Vas, alu vastaglemez, vagy alu öntvény?
A gép 1100x1300x270mm vastag gránit, ezen mozog a 800x880x28-as (KB 200Kg) vaslap 35-ös síneken, A híd 160x130mm gránit, öntöttvas állványon 25-ös sinek vannak rajta.Mindenhol dupla anyás köszörült orsók. Ezek figyelembe vételével kérnék javaslatokat az anyagminőségre.
Köszi!

Nagy Csaba

Sziasztok tovább haladtam a marógépen építésével most jön az alsó asztal kialakítása 1360 mm X 707 mm lesz az alapterülete. Élén a felső profilnak lesz 1-1db  lineár sin. A tetejére megmunkáló asztalnak egy 10 mm es alulapot terveztem. kérdésem használ valaki ilyen elrendezésű  asztalt? Mennyire rossz megoldás ha csak 1 db menetes orsót vásárolnék hozzá középen húznám ? Egyéb ötleteket nagyon szívesen fogadom! köszönöm szépen.

4umhue7vh

Ha jól gondolom a híd mozog, alul össze van kötve, és középen 1 orsó. Sok mindentől függ hogy haszálható e lesz, a hid merevsége, tartókonzolok, alsó összekötő, kocsik távolsága, a sín milyen, stb, láttam olyan 3000x1500-as gépet ami igy van megoldva és tök jó, ugyanott van egy hasonló méretűgép kétoldali fogaslécec megoldással, az nagyon gáz, mindkét eset  a kivitelezésnek köszönhetően olyan amilyen. Szerintem a kétoldali hajtás a jobb megoldás.
Csináltam egy ilyen gépet,vékony múanyag lapok marására, arra teljesen jó, de alu lemezt nem raknék fel rá.

Nagy Csaba

Igen jól gondolod így lesz a kivitelezés. nehezen tudok 2 egyforma golyós orsót beszerezni nem horror áron... megpróbálok keresni  1360 mm hosszúságút hátha sikerül majd figyelem az adok veszeket :D