Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

designr

Persze neked csak annyi kell hogy egy rendelkezésre álló kamerát bepróbálj ,ha a szögmérő skálájára sikerül használható módon éles fókuszt beállitani onnan már csak "szakmunka" egy adott távtartó elkészítése.
A mikroszkópra nekem az objektiv a mikroszkóp objektiv miatt kell.

svejk

Nem sikerült.
Sőt kaptam kölcsönbe egy 10x-es komplett okulárt ami passzolt ide, de azzal sem tudok képet varázsolni.

Eh, nem nekem való ez túladok rajta így ahogy van.

Virbo

Valaki aki nálam jobban ért angolul magyarázza már el nekem, hogy ennél a kütyünél mi célt szolgál az a két oldalsó összekötőlemez?
Egyáltalán miért jobb ez mint egy "normális" óratartó talp?

designr

Látod a videó elején hogy az uriember nem a hagyományos módon használja.
Ez a felhasitott talpú célszerszámba téve a sikok ellenőrzésére szolgál.
Ha nem sik a felület enged a talp..kimozdul az óra..

istvan3

A két oldalsó lemez funkciójában a videó készítője sem biztos. Azt mondja, hogy laza a kapcsolat, lötyög az összekötő, szerinte az ellen véd, hogy nyomásra nehogy túlhajoljon (elgörbüljön a bevágás mentén) az eszköz.

istvan3

Illetve a méröeszközt a kallantyúnál való felemelésénél nehogy megeresztkedjen.

Virbo

Mit értesz a nem hagyományos módon alatt? Láttam én is mire használják, csak nem értem miért van ez így megbonyolítva... [#nemtudom]

Virbo

Hmm...

Csak én érzem hogy picit túlgondolták ezt az eszközt? Vajon miért nem közvetlenül az órával tapint? (Az állíthatóságot meg megoldja máshogy.)

De köszönm, ezek szerint kb jól értettem.

Csuhás

Egyetlen halvány értelmét látom: Az óra tapintója elég kis felület, így a sík apró felületi hibái megzavarják a mérést. Persze ilyenkor az ember valami kis köszörült bigyót szokott az óra tapintója alá tenni. Ha nem minden nap kell síkot ellenőrizni akkor sokkal egyszerűbb mint ez a szerkezet.

wkbgzy80t

Sziasztok!

Nincs valakinek valami jó ötlete arra nézve, hogy hogyan lehetne egy radiál ventilátort kiegyensúlyozni?

Szemre nem az igazi...

attila820224

Gránitból készült sík etalonok, Síkba csiszolásánál, alkalmazzák.
Indikátor órával mérve mivel a Gránit szemcsés berezonál a mérési érték, ezért nem is áll vissza az elöző pozicióba.
Ilyen gyorsan sem lehetne mérni.Például hamarabb kopna a méró tapintó.
Szögtapintos órával egy fokkal jobb a helyzet.
Ez a szerkezet ,egy szög ellenörző,mivel a hasítás mentén hajlik, nem véletlenül van a fix felületen 3 pontos alátámasztás és a mozgó résznél is.
az oldalén lévó két lemez a mozgó részt tartja,hogy ne hajoljon többet mint amit kell.
A gránit síkokat négyzethálós mérésre osztják fel .
A felületi mikrométeres hibák nem számítanak amik mondjuk miliméteren belül vannak ,mivel amit ráraksz a gránit síkra megmérni mondjuk a magasságát vagy síkságát, az biztos nagyobb az érdesség hibájánál tehát azt átlagolja.

Virbo

Köszönöm a leírást.

De továbbra is úgy érzem, hogy picit túlbonyolították ezt a szerkentyűt. :)

remrendes

Milyen elonye/hatranya van egy 20-as golyos sinhez kepest egy 35-os gorgosnek? A tomegen kivul.
Az egyik forumtarsnal akadna egy par ilyen komoly darab, a Variometrumos 20-as sinek aranak feleert.

svejk

A terhelhetősége többszöröse mint a golyósnak.
Komolyabb "modern" marógépekre jellemező alkatrész.
A gördülési ellenállása persze nagyobb, nem tud akkora sebességeket mint az ugyanolyan méretű golyós.

A katalógusadtok általában beszédesek.

svejk

Gyárilag jelentősen előfeszítettek, vagy folyamatos terhelésre valók, különben hamarabb meg tud csúszni mint a golyós.