Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

remrendes

Egy 3000mm hosszu fogaslecet hobby korulmenyek kozott be lehet allitani kottyanasmentesre, vagy 1-2mm-t erdemes rugoval rafesziteni a fogaskerekre?

Szalai György

Lehet, hogy nem is az a jó kérdés.
Hanem hogy: Minek kínlódnál a beállítással, ha csinálhatod egyszerűen rugósra is?

svejk

Be, de minden azon múlik, hogy a fogaskerék mennyire fut a tengelyén.
No ezt nem könnyű megcsinálni. :(
Sajnos az olcsó készen kapott marással készült acél fogaskerekek osztóköre semmilyen megmunkált felületükkel nem fut, tapasztalat.
(talán ha tudna az ember szerezni köszörült fogaskereket, az jó lenne)

Az első fogasléces szerkezetem ez miatt rúgós lett de az sem egyszerű a szorítás hatásszögének  merőlegesnek kell lenni , ha kétirányú a hajtás.
El is ment a kedvem tőle rendesen.

Később csináltam egy másikat, ott töltött PA műanyag kereket használtam, annak a fejköre futott az osztókörrel és futterban tudtam koncentrikus tengelyfuratot készíteni.
feltűnően jó lett, lehet hogy többet sem tudnék csinálni.

TROMF22

Bírom benned ezt a határtalan optimizmust:
"..feltűnően jó lett, lehet hogy többet sem tudnék csinálni." [#taps]

svejk

Tisztában vagyok a képességeimmel. :)

Már az első után mondtam hogy kétszer csináltam olyat, először és utoljára.

Aztán persze még egyszer belevágtam.

remrendes

Ez is egy fajta megkozelitese a problemanak [#eljen]

remrendes

Sejthettem volna, hogy a kereskedelemben kaphato fogaskerekek sem jobbak, mint a fogasszij tarcsak. Kossz!

keri

Nyomtatni nem lehetne? Ha ennyire gyatra a gyári, akkor a nyomtatott sem rossz, az legalább fut rendesen, ha nem is halálpontos.
Én nyomtattam kazettás magnóba fogaskereket és a tulajdonosa szerint jól működik.

svejk

Szerintetek elvetemült dolog lenne egy ilyen [#t19p98375#] helyre befaragni egy valami jobb minőségű USB-s kamerát?

Vajon elég lenne csak a kamerát odaapplikálni megfelelő távolságba vagy még kellene plusz optika is?
(ha utóbbi akkor biztos tárgytalan a dolog, mert nem értek az optikához)

dtb

Ezen már én is gondolkodtam. Igazából kici kinai van, opcionálisan kiválasztható kábelhosszal (1-...5..15m), és megadott fókusztávolsággal, vagy (nem tudom, hogy hivják helyesen) a végtelenített optikával. Mondjuk túl hosszú kábelt nem szabad választani, vagy akkor kell egy aktiv hub, hogy ne legyen vészes a feszültség esés. Kút alján (8m) már kukucskáltam vele :-)

dtb

hostya

Szerintem egyáltalán nem elvetemült dolog..

Csak éppen nem "ócó"kínai WEB-kamerát kell használni, hanem egy régi már 'eldobott/nem használt' pl. compact 3,2Mpixeles fényképezőt. (Biztos találsz ilyet a családban, vagy az ismerősöknél)

ITT találsz elég részletes megoldásokat...

Ha fképezőt használsz akkor szerintem nem kell optika, CSAK egy megfelelő méretű, és kialakítású "közgyűrű".
Sok sikert hozzá..[#wave]

jani300

[#t196p2005#]
Ilyet felajánlok egyet , ha valaki elvinné hozzád :)
A postát nem éri meg , és még nem volt időm játszani vele .
Kettőt már elajándékoztam , egyet meg felrakok ,ijesztésnek .

designr

Régebben lányomnak vettem egy Zeiss Amplivalt.
Addig próbálkoztam mig egy Zeiss ET objektiv és pár közgyűrű segitségével sikerült..a menetek kiesztergálása nem semmi kaland volt.
Szabványos egyébként a felfogatás,de szerintem jobb kamera kell.
Ez egy Fuji 5Mp.
Hátha valakinek lenne készen,jó fórumuk van és szinte minden oldalon visszaköszön fórumtárs..
Mikroszkóp fórum

dtb

Most lejöttem a garázsba, és előkotortam a pár dolláros kinai usb endoszkópomat. Ez 10m kábeles, 640x480, és Win7 alatt némi baszakodással sikerült megoldani a sima állóképet (ingyenes WebcamViewer V1.0) és a folyamatos mozgókép rögztést is (vlc)
Ennek a fókusztávolsága olyan 8-10 cm körül van, a képeken látható jobb oldali pöttyök a nem szakszerű tárolásból fakadó vizcseppek a szenzoron :-(
Szerintem használható drága kamera helyett.