Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

2am4nwzib

Egy okos megoldás !!

fisrcxuk3

"" Na szóval nagyon jó, a gyártónak. A lánc elavult."" Tudtom szerint még mindég a görgöslánc hatásfoka a legjobb, az ékszij pedig  a legrosszabb a fordulat módositó áttételek közül.  A kettő között van a fogaskerék.  A bordás  és hosszbordás nem tudom  hová sorolandó.

Szalai György

"kilincs az ajtó közepén" [#vigyor2]
Hogyne mindjárt a zsanér mellett.

2am4nwzib

Hobby CNC dróthajlító

pa0n9mw

Üdv

Nagyon jó.
A hajlítási programot hogyan csinálják?

2am4nwzib

Itt megtalálod az egész tervet(3D,Arduino_script... stb)

xbwtgv9j

Igen tudom hogy a lánc is kopik, ennek mértéke függ a kenéstől ugye, és hogy milyen terhelést kap. Utálom a váltót kattogtatni, egyszer csináltam egy merészet, még amikor napi szinten jártam melóba 30 km ert, ráadásul a belvárosból. Átkötöttem a bal fékkarba a hátsó váltót, nekem nagyon jó volt, kigyorsításkor csak engedni kell fel mint egy kuplungot és nem csattog, gyorsanb minden. Emelkedőn picit fárasztó tartani, de azon keveset mentem.
A lánc tökéletes menetvágásra is esztergára

000000000

"A lánc tökéletes menetvágásra is esztergára"

Messze van az a tökéletestől, hiszen a lánchajtás áttétele nem állandó, így ez a hiba a menetemelkedésnél is szép kis ingadozást fog okozni.

zozo

Azért érdekes lenne kiszámítani, hogy mondjuk két 30 fogú lánckerék esetén fordulatonként 30-szor, +/- hány ezred millimétert változna az 1 mm-es emelkedés.

Ki tudnám számolni, de szerintem elhanyagolható, jóllehet, ennek a gépnek a mechanikája nagyobb hibával dolgozik.

Amit nem értek, hogy a főorsóról hajtja ugye a vezérorsót.
Milyen menetemelkedések jönnek létre egy ilyen random láncáttétel esetén?

xbwtgv9j

https://m.youtube.com/watch?v=kffPWk9GFw4

2:33
Tehát a láncal nagyon szépen lehet menetet vágni

designr

Vigyázz mert a "nagyon szépen" az nem pontos mértékegység..[#vigyor]

xbwtgv9j

Egyediek :) ebben igazat adok, nem gyári de mezőre jó

Csuhás

Bár ha végig gondoljuk a lánchajtás szög ingadozása miatt keletkező hibát bőven elfedi egy esztergán a forgácsolt felület érdessége. Amit mondasz esetleg egy menetköszörűn okozna problémát.

xbwtgv9j

Mini hajlító (:

J-Steel

Feleségem nem szeret korán kelni a tyúkokhoz amikor nem vagyok otthon.

Két dologra lenne szükségem:

1) Ólajtó nyitás/csukás mechanika a legegyszerűbben, ami legyen időjárásálló

2) Búzaadagoló, szintén időjárásálló

Egy mikrokontrollerrel vezérelném. Mi a legyegyszerűbb mechanikai megoldás ezekre? Max 2-2 órám lenne a mechanika elkészítésére. (mondjuk az Obi/Praktiker meglátogatását alapanyagot keresve nem beleszámítva)