Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Kb 450mm re lesz a két csapágy egymástól,de nem találltam értelmes és megfelelő golyóst itthon igy a meglévő kúpgörgősek lesznek benne.

kly

sziasztok

tegnap írtam egy másik topikba:

"Keresek Vác környékén valakit aki 22mm-es acélcsövet (inox) 1.5mm falvastagság, meg tudna nekem ívelni kb 2 méteres rádiuszra.
2db kb 1m csőről van szó. csövem van az viszem!"

sajnos senki sem jelentkezett :(

Azt szeretném kérni hogy ha valaki tud működő házi módszert a problémámra írja le röviden.  Elég jól felszerelt barkácsműhelyem van, majd mindent meg tudok csinálni.... görgős ívelőm viszont nincs.

köszi

svager

Egy egyszerű kivitel nyilván a görgőket a cső méretéhez kell kialakítani.

kly

köszi
Lehet csinálok valami hasonló egyszer használatos célgépet keményfagörgőkkel. Biztos rámegy egy nap mire valami használható lesz belőle.....

zozo

Házilag, ekkora nagy rádiuszhoz gumikalapács kell. :)

Két tetőléc darabot keresztben felszegelsz egy 2"-os deszka
élére, ez legyen felül.  (kb. 300 mm-re egymástól)

Alkoholos filccel végighúzol a cső tetején egy vonalat, hogy tudd, melyik lesz az ív belső fele.

Aztán a lécekre fektetve a csövet, középen szépen elkezded dádázni a gumikalapáccsal, de minden ütés között odébb húzod a csövet pár centit. Mindig a filces vonal legyen felül.
Nem kell nagyokat ütni, de egyforma erővel és többször végigmész.

Az ajtóra 2 m-es madzag és ceruza párossal felrajzolod az ívet, amihez tudod próbálni a csövet.

Ne feledd, a csőnek hosszabbnak kell lennie, és ívelés után vágod méretre.

Ha pontos ív kell, akkor 3 görgőt (ékszíjtárcsa, csapágy) kell két lap közé fogatni, a középsőt természetesen állíthatóra. De ezt gondolom el akarod kerülni.

svager

van készen is én nem dolgoznék vele egy napot

zozo

Ha görgőset akarsz, elmondom hogyan lehet a középső görgő "állíthatóságát" halál egyszerűen megoldani.

kly

Ez jó ötlet kipróbálom , kicsit félek hogy belapul a cső ezért előbb sima félcolos vascsővel tesztelem módszert.
köszi

UI: dehogy akarok én görgőst de ha nincs más jó megoldás muszáj lesz. Ez nem széria. soha többet nem fog kelleni

Csuhás

Csinálj egy közdarabot, egy kis tömböt egy félkör alakú bemarással ami illeszkedik a csőre. Reszelővel egy hangyányit igazítsd ívesre, és kerekítgesd le, majd azt tedd a kalapács és a cső közé.

kly

igen ,eszembe nem jutott volna [#worship]
szerintem így tökéletes lesz.

zozo

...és mint Csuhás mondja, akkor már a támasztó léceknek is csinálhatsz kis rádiuszos ágyat, amibe a cső belefekszik.

Legegyszerűbb, ha összefogod a két anyagot pillanatszorítóval és az érintősíkban átfúrod 22-es fúróval. Így kapsz két szép rádiuszos ágyat.

g89ketty

Keress egy fűtésszerelőt, akinek van háromlábu hidr. hajlítója és hozzáenged fél órára. Egy darab 1,5-2mm-es lemezt vigyél magaddal, mert a 3/4-es betét kb. 26mm. A 1/2-es lehet, hogy szűk. Sok sikert!

vadember

Ha szép és egyenletes körív kell akkor felejtsd el a kalapácsos módszert és a vízvezeték szerelő csőhajlító gépét.
Azt a satusat kell megcsinálnod íves vezetőgörgőkkel. Nem tudom miért kellene hozzá egy nap, hogy elkészítsd.
Az egyik szögvasra hegesztesz két húszas csavart a támasztógörgőknek a másikra pedig egyet, ahogy a satuson látod a kettő közé félútra. Erre pedig egy csövet húzol és arra szorosan a hajtógörgőt.
A görgőket keményfából elkészítheted percek alatt. Akár fúrógéppel forgatva és egy flexxel belecsiszolod az ívet.
Nem kell hajszál pontosnak lennie.

kly

Az a gond hogy ehhez kb 4cm vastag keményfa kell hogy maradjon hús. Épp van is ilyen régi lépcső anyagom. Viszont  a körkivágóm nem éri át. Megpróbáltam két oldalról de szétégett CSÁ ba :(, nem bírta a tölgyet.
Most töröm a fejem hogy szúrjam ki a tárcsákat.
Csinálhatok valami életveszélyes kiszúrót amit fúróval pörgetek de inkább nem kéne belehalni.....
Ha valahogy durván kivágom pl. dekopírral akkor meg kell valami esztergafélét barkácsolnom hogy lehúzzzam kerekre. A kis CNC-m sem bír a 4cm Z vel. csak nyákot szoktam vele.

szóval nem olyan egyszerű mint a faék:D nem pár perc

kly

Lehet túlgondoltam ezt a dolgot.
Fogtam mérgemben a 2m es csövet mint Robin az íjjat és megfeszítettem kézzel. simán hozta az ívet a közepe pont kiadja az 1m íves részt mire szükség van :) . annyira könnyen hajlik hogy még beépítés után is tudom majd finoman feszegetni ha kell hogy pont passzoljon.

Köszi mindenkinek.[#vigyor]