Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Utóbbi mondatom módosítanám, az adatlapot alaposabban tanulmányozva lehet hogy mégis eszik annyit....

Csuhás

A szalagos élhajlító talán még ennél is könnyebben megvalósítható, és egyben olcsóbb egyszerűbb.

Tari Gábor

Sziasztok,

"ricnizés" -ről keresek szabványt, vagy információt.
Olyanra gondolok, ami a csaptelepeken van pl, Nagyon hasonló a barázdafogazathoz (DIN 5481) de nem az. Speciális adaptert kell terveznem, ehhez kellene a szabvány. Ha valaki tudja hol érdemes keresni, vagy mi a hivatalos neve ennek az is segítség.

Köszi

Gamos

Helló!
Szerkesztési atlasz 127. oldalán vannak hasonlók.Vagy Műszaki táblázatok könyv 139. oldalán. Barázdafogazatú tengelykötés alatt.
Üdv.

2am4nwzib

Nem éppen ötletnek (mechanikai)szánom , de nem tudtam megállni
........pirossal jelöltem a zseniális megoldásokat.

PSoft

És mondá az Úr...

-Legyen egy asztal!
Amikor az megtelt, ismét mondá az Úr...
-Legyen egy segédasztal is!
Na most...
Megtelt a segédasztal.:)
Ismét az Úr jön.[#nevetes1]

Szalai György

De (Mózes könyve szerint) azt nem mondá a limlomnak, hogy:
"Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet"
Az meg mégis azt teve.
Hát ha nem gondolta végig ezt a teremtést előre, az összes következményeivel együtt, akkor most gondoskodjon kellő számú segédasztalokról.
Hobbyista. [#vigyor2]

zozo

Erről egy ismerősöm jut eszembe. A munkahelyén rendszeresen begyűjtötte az órákat, mondván, ért hozzá, tisztviselő létére. Aztán többnyire az öreg órás barátjánál kötöttek ki, de boldogan vitte vissza a tulajdonosának. A kérdésre, hogy -mit fizetek érte? -a válasz mindig az volt, ugyanmár, semmit, nekem ez hobbi!

xt79ipd3

Üdv!
Szedegetem össze továbbra is az alkatrészeket a készülő CNC marómhoz. Többek tanácsára egyelőre a szíjas, 1:2 áttétes hajtás kerül előtérbe az eredeti direkt hajtás helyett. A golyósorsók 16mm átmérőjűek lesznek, de mekkora legyen a menetemelkedés? Y irányban 2 orsó, x tengelyen egy.
X hasznos hossz: 557mm
Y hasznos hossz: 820mm
(A Z-vel nem kell foglalkozni, ahhoz már komplett egységem van.)

Köszönöm!

remrendes

Mi okbol kifolyolag dontottel a szij mellett?

xt79ipd3

A léptetőmotorok nem túl izmosak és a nyomaték növelése miatt javasolták az áttételt. Meg elvileg a dinamikára is jótékony hatással van. (Én nem értek hozzá... [#nemtudom] )

remrendes

Teny, hogy igy minden pillanatban duplazod a motor nyomatekat, ha a vesztesegektol eltekintunk. A kerdes az, hogy megeri e. Egy random NEMA23 Leadshine motor nyomatekgorbeje.
Ha 24V-rol hajtod, akkor latod, hogy 500rpm-en cirka 1Nm-t tud, 1000-en pedig kb 0.5-0.55-ot.
Jelen esetben nyomatek szempontjabol kb ugyanott leszel, viszont belevittel a rendszerbe nehany felesleges alkatreszt es emeled a fordulatszamot, aminek azert vannak nem tul elonyos mellekhatasai is.
Lehet rosszul gondolom, de szerintem ha nem eleg a leptetomotor nyomateka, akkor motort kell cserelni.

xt79ipd3

Köszönöm, ez ismét hasznos információ. (Bár nem túl örömteli, mert így megint a hezitálás maradt...) Igaza volt itt anno valakinek, amikor azt írta, hogy egy kérdésre kapok majd 5-6 féle választ és abból kell kimazsolázni az igazit. :)
Úgyhogy ezúton kérek még a direkt- kontra áttételes hajtásról véleményeket, mert ezt akkor el kell döntenem végérvényesen.
Köszönöm.

svejk

Ma már mindenből lehet olyan paraméterű alkatrészt kapni ami optimális az adott helyre.
10-12 éve még nem volt így, akkor fordítva kellett a lovon ülnünk és a talált alkatrészekből kerekedtek a jobb-rosszabb gépek.

A géptervezésnek elég bőséges az irodalma de sok a látszólagos ellentmondás, így komolyan bele kell merülni abba is, hogy megértsd az összefüggéseket.

A hajtásméretezéshez tudnod kell a majdan keletkező megmunkálóerőket, a mozgatott tömegek súlyát, illetve meg kell határoznod a gyorsjárat elvárt sebességét.
(kis munkaterületű gép lévén ez nem a legfontosabb)
Ezután lehet orsót átmérő és menetemelkedés, illetve motort fordulatszám és nyomaték szerint választani, ha szükséges akkor megfelelő áttétel közbeiktatásával.

Keresd meg Robsy fórumtársunkat, Ő meg tudja mondani a tutit.

zozo

Azért sokféle a tanácsadás, mert ez sok tényezős dolog.
Ismerni kell a mozgatott tömeget, a kívánt gyorsulást, a kívánt sebességet, a hajtás súrlódási és egyéb várható veszteségeit.

Ezek alapján számítható, méretezhető a hajtáslánc.
Még a motor forgórészének és a rajta lévő kuplungnak, valamint a mozgatott orsónak az inerciája is bejátszik a történetbe és nem kis elhanyagolható mértékben.
Nagyon jó segítséget ad a képletek és számítások topik, én is bogarásztam egy időben, sok újat tanulva belőlük, pedig anno tanultam is ezeket.

Példaként egy gyors gravírozó géphez nyilván kitűnő a golyósorsó direkt hajtással, kis tömeget jó súrlódási feltételekkel vidáman lehet mozgatni.
Viszont egy manuális prizmás marógép vagy eszterga átalakítása, trapézorsóinak mozgatására már csak áttételes hajtás jöhet szóba.
A nagyobb nyomaték érdekében, bele kell törődni a sebesség
és gyorsulás csökkentésébe. Sajnos itt fordított az arányosság.

Az áttételes hajtás, akár fogazott szíj is veszteséggel jár a hajtásban. (tehetetlenségi nyomaték a plusz tömeg miatt, a szíj feszessége miatti surlódási nyomaték növekedése stb.)
Ezért javasolták a megfelelő nyomatékú motor kiválasztását, direkt orsóhajtással. Egyszerű és nagyszerű.

Ha a két Y irányú mozgató orsódat fogazott szíjjal kötöd össze, akkor ott is figyelembe kell venni a veszteségeket, vagyis rá kell számolni a motor nyomatékigényére.

Két motoros szinkron hajtásnál kicsit kevesebb mint fele az igény.