Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Én inkább egy CNC-n delrin (POM) műanyagból csinálnék ujjat tartalékba. 3D printer az jó, de nem hiszem erre. Láttam néhány videót ezekről de nem nézett ki jól az eredmény, meg nem nagyon erős.

B.Zoltán

Nem olyan gyenge az, nekem menetvágásnál bevált, bár most már CNC-vel vágom.
POM nyilván érősebb, de ez meg gyorsan megvan a 3D-vel.

sastas

Oktatási intézmények CNC-ihez nyomtattunk ilyen fogaskereket, egy fél marékkal. Inkább az törjön egy tanoncnál mint valami más. Általában fél évente van egy figyelmetlen tanuló..

2am4nwzib

Oroszok...........

2am4nwzib

szintén orosz , most kőre.

49db863y8

Szervusz Tibor!
Azt szeretném kérdezni Tőled ,hogy mi a külömbség a következő megmunkálási módszerek között. Konkrétan fa esztergálás_marás
esetében.
1.  360 fokot fordul az A tengely aztán lép egyet Z irányba
mint az "Oroszok" videón majd ellen irányba fordul

2.  Folyamatosan forog az A tengely ,360 foknál lép Z irányba,
    a marószerszám közben X irányban is végzi a dolgát
3.  A harmadik esetben a marószerszám hosszirányba mozog (és
    sugár irányban is) a munkadara végeken az A tengely lép
    egy poziciót és egy fordulat alatt van kész a munkadarab.
Remélem érthető amit kérdezek.Az x és Z tengely esztega kordináta rendszerben értem.
Üdv:László

2am4nwzib

Hello
szerintem; 1) A(0=360) , (X),Z=mozog (latcolag eszterga de nem az)
             ha az lenne A=9999999999999....∞( persze lehet 2Ax is értelmezni)
          2)  4Ax ,X/Z/A=mozog Y=0 igazából 3=tengely.
          3)  4Ax ,X/Y/Z/A=4tengely szimultán.

Szalai György

Abban gondolok különbséget, hogy mennyi dinamika árán készül el a munkadarab.
Az ideálishoz legközelebbi ugye az volna, ha a teljes folyamat alatt minden axis egy irányba mozogna, állandó sebességgel.
Ez kerülne a legkevesebb energiába és gépkopásba.
Azután jön az, amikor a legkisebb mozgó tömegű géprész mozog dinamikusan, a többi meg állandó sebességgel vagy szögsebességgel mozog, változatlan irányba.
Ha minden axis ide-oda ugrál folyton, az többszörös energiaigény és többszörös igénybevétel a gépnek.

2am4nwzib

Gondolom az ,,ide-oda ugrál folyton,, a 4Ax_szimultánra érti?
itt egy példa hogy mire jó ez a ,,ugrálás,,Óra alkatrész (fogaskerék), modul maró (drága cucc ) helyettesítő megoldás.
Persze és akkor benne vagyunk a szokásos mesében ;költségkímélés .....stb.

49db863y8

Helló Tibor!
Köszönöm ,hogy válaszoltál és köszönöm az információt.
Egy faesztergát épitgetek hasonló elrendezésben mint az Általad linkelt videón látható. 3 tengelyes lesz ,a harmadik tengely a léptetőmotorral is hajtható főorsó.Remélem hamarosan "hadra fogható" lesz és ezért érdeklődőm a megmunkálási módszerek iránt.Sajnos a Cad programok elég bonyolultak a számomra ,de majd csak sikerül valamilyen szinten.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=_VBFlqX671Q

https://www.youtube.com/watch?v=qNvtO0QR-38
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=_VBFlqX671Q
Ezen  3 videón látni a három féle megmunkálást  és a végeredmény ugyan az.Ez három külömböző program lenne?

49db863y8

Szia György!
Nagy széria vagy tömeggyártás esetén valóban meggondolandók az Általad emlitett tényezők hiszen nem mindegy ,hogy mennyi idő alatt készül el az alkatrész vagy meddig birja a gép a termelést.Én csak egyedi illetve kis szériás gyártást tervezek és inkább a minőséget próbálom megcélozni .
Köszönöm a válaszodat.

2am4nwzib

Ez a rendszer a ,,4Axis Y=0,, a legtöbb CAD/CAM rendelkezik ezzel a funkcióval pl; VisualCadCam , RhinoCam ...elég könnyű kezelni és nem bonyolult.

2am4nwzib

Tovább fejlesztve Y-tengelyt , átalakul 4Ax-szimultán sőtt még
egy komplex MILL/TURN-ra is .

2am4nwzib

Tormach eszterva/marógép .

ywathzay

Élhajlító golyósorsóval
Igazi CNC csemege. Valószínűleg egyszerűbben vezérelhető, és kevesebb energiára van szüksége mint a hidraulikusnak.