Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

happisusu

először is : Mi az asztal anyaga??
Acél= köszörülés; tusírozás.
Aluminium= felszereled a "Z " tengelyt, és saját magát síkba marja a géped

0cphxg8ns

Azt hittem a képekről lerí, hogy alu.
És nem képes magát síkba marni, mert gyenge az X tengelyem.
Finomabb léptékű megoldás kéne, ami "csuszmitolja" a kívánt felesleget, nem marja. A marástól (harapás) beremeg a tengely, és krátereket csinál magába.

Most dremel-be való drótkoronggal megyek rajta végig, az szépen megkapja, ahol magasabb a felület a kelleténél. (remélem le is szed a drótkorong az aluból)

Csuhás

"Aluminium= felszereled a "Z " tengelyt, és saját magát síkba marja a géped"
Pontosabban az XY tengely hibáit belemásolod az asztalba. Ugyan a mozgás párhuzamos lesz az asztal felületével, de nem biztos hogy sík is lesz.

Pali79

Nekem eléggé úgy tűnik, hogy sz@rból próbálsz várat építeni. Ha marad a jelenlegi lineár akkor tök mindegy, hogy az alsó egyenes vagy sem, mert csak a két végén támaszkodik. Ha meg rendes lineárokat teszel akkor illene legalább a sínek helyét kimaratni síkba és ahhoz már lenne értelme lesíkoltatni az asztalt.

Csuhás

A dolog egyszerűen eldönthető: Terheld meg a lineárt középen mondjuk 2kg-al ami jelképezi a marómotor a Z tengely és a forgácsoló erő minimális értét. Ha a lehajlás kb 0.1mm alatti akkor fát gravírozhatsz majd, ha több akkor át kell gondolni a konstrukciót.

zozo

"Most dremel-be való drótkoronggal megyek rajta végig, az szépen megkapja, ahol magasabb a felület a kelleténél. (remélem le is szed a drótkorong az aluból)"

Ezt máris felejtsd el. Ha mindenképpen ezzel a felállással akarsz valamit kezdeni, (addig is amíg átdolgozod az egészet) akkor fogass az asztalra besüllyesztett csavarokkal egy rétegelt lemez lapot, vagy plexi lapot, ami nem nagyobb a bejárható útnál.

Aztán ezt mard le szépen egy 2-es maróval síkba, raszteresen. Mint Csuhás is írta, így legalább a szerszám mozgási síkját másolod az asztalra.

0cphxg8ns

A drótkorongot leváltottam (csúnya felületet adott) smirglire, amit textil korongra ragasztottam meleg takonnyal.
Ez szépen szedi ahol van felesleg. :)

És igen, sz.rból várat, mivel HOBBIcnc. :)

Amúgy meg a tengely lehajlás számítás az nem támasztott értékre vonatkozó képlet, tehát maximum 0.1 a behajlás, de inkább kevesebb, mert nincs 2Kg se a Z konstrukció.

A trapézmenetes orsó, a műanyag anya amúgy se hoz 0.1 nél pontosabb lehetőséget, felesleges az alá törekednem, míg nincs golyós orsóm.

A beremegés csak akkor jön elő, ha terhelődik a marófej, tehát gravírnál nincs gond a 10-es tengelyekkel.
Első sorban PCB készítéshez volt tervezve a gép, ha a vízszintes mozgása is hozza a 0.1-es pontosságot, akkor már lehet vele dolgozni. Ha majd behozza az eddig beleölt pénzt, örömmel váltok sínekre, és golyós orsóra. :)

Vagy akárki megtámogathat egy két tengellyel, orsóval, ha úgy gondolja. :)))

Diákként örülök, ha a 0.1-et hozza, az első gép építéséhez képest így is túl precíz lett. :P

A behajlás 0.1 alatti, amit még elvisel a nyák. Erre lett építve. Köszönöm mindenkinek az építő hsz-eket!

[#worship]

0cphxg8ns

A piros vonal alatt kb 1cm-el látható, hogy ezüstösebb a felület, onnan leszedett már valamennyit, de azért végigmegyek rajta addig, (azonos léptékkel) míg az egész asztal nem lesz ilyen egyenletes csillogó. Akkor a tengelyhez hozza a párhuzamot.

Pali79

Hát majd ha munkára fogható lesz, akkor fogod látni, hogy mekkorát tévedsz! 0.1 pontossággal nyákot marni? 35um a réz réteg, ehhez képest a 0.1 nagyságrendű különbség. Mindenki azt hiszi hogy nyákot marni bármilyen sz@rral lehet, pedig az egyik legpontosabb megmunkálást igénylő feladat. Az honnan veszed, hogy a Szénási féle orsókkal nem lehet nagyobb pontosságot elérni? Semmivel sem rosszabb pontosságú mint bármely más megoldás. Nyilván vannak határai, de a pontosságára nem lehet panasz. Tudom mert nekem is van belőle 4 db.

xt79ipd3

Azért ez nem olyan hatalmas munkaterületű gép. Itt a fórumon jó eséllyel találsz rendes lineáris síneket és kocsikat hozzá elérhető áron. Mondjuk két bulis hétvége árán. :)

0cphxg8ns

Nem bulizom, nem iszok, nem dohányzom, abból van a mostani gép is, eddig nyújtózkodhattam. :)

Az orsó meg igenis ugrik.
A léptető 400 lépésből tesz egy kört, ami 0.075mm es lépést jelent az orsóval kalkulálva. Gyakorlatilag 0.1 körül ugrik lépésenként léptetve a motort, nem 0.075-önként. Órával mértem. Azóta már kapott szilikonzsírt a tengely, mégis ugrál.

De le is tettem a pontosságról, elég a 0.1. :)

A nyákhoz meg igenis elég nekem egy 0.1-es gép, nem smd-s málnákat gyártok, hanem házi hülyeségeket, leginkább furatszerelt cuccokkal, amihez elég, ha a réz réteg le lesz gravírozva az üvegszálról. Ehhez elég a 0.1, köszönöm a hsz-ed! :)

Neken nem baj, ha az üvegszálba belenyúl a gravírtű, a nyák még nem esik szét tőle.

Szóval köszönöm mindenkinek a gondolatokat, de nem hiába kérdeztem azt, amit. :)

Ha a polírozó folyamat (holnapra remélhetőleg) kész, jövök az eredményekkel!
Ez nem kér enni, ingyen megvan, ha nagyon nem hozná a kívánt eredményt, még mindig gyűjthetek tengelyre, aztán fél év múlva kb lehet belőle valami. (szereléssel, élesztéssel együtt)

Ez meg plusz 1 nap meló, és hátha. [#eljen]

PSoft

Készültek itt a "hőskorban" bútorlapból, írógép kocsikból is gépek, menetesszár "orsókkal", rugós, meg görgős, meg mittudom én még milyen kotty. mentesítéssel.
Nyákot, több kevesebb sikerrel szinte mindenki mart/gyártott azokkal is, hiszen 'anno az volt az egyik vágyálma mindenkinek.:)
[#eljen][#wave]

s7manbs8

Hátha látsz valami ötletet, kis csendélet a műhelyemből.

jani300

[#eljen] végre tettél képet !
Én már nem merek , mindig megszólnak :)
Pedig nincsen is CNC-m :)

s7manbs8

Amint látható ezek is ami volt abból lett összerakva, öszvér gépek. :)