Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vadember

Eddig az a legjobb amit először rajzoltál. A gyárthatóságot is figyelned kell. Fölösleges sok rövidebb merevítővel telepakolni. Mennyi plusz merevséget nyerhetsz vele? 1%-8% ?Senki sem fogja tudni megmondani a pontos választ.Fa és alu megmunkálásra a 800x200x80 körüli keresztmetszetével bőven elegendő lesz ennek a merevsége. Acélhoz úgyis csak végszükség esetén lehet majd használni, nagyon kis fogásokkal. Gondolom nem is ez a célod, mert ha igen akkor nem alu szerkezeti elemekre van szükséged.
Inkább a többi elemen gondolkozz tovább, mert minden szerkezet olyan erős mint a leggyengébb "láncszeme".

wkbgzy80t

Most elvonatkoztatva az eredeti kérdés feltevéstől, szerintem inkább nehezíteni kellene a szerkezeten könnyítés helyett. :)

Feltételezm, hogy nem sorozatgyártásra akarod használni, ha így van nem is cél a villámgyors mozgás, ellenben elégedettebb lennél, ha szép sima felületet marna. Annak pedig úgy vélem a nagy tömegű alkarészek meg túlméretes sínek tesznek jót.

5kye5guy9

Igen, ez már nekem is eszembe jutott, hogy egy szint fölött már nem biztos, hogy érdemes tovább javítgatni, mert a rengeteg plusz munka/energia eredménye nem lesz észrevehető.
Vasra semmiféle képen nem akarom használni, csak ahogy írtad, fa-alu-műanyag. A mostani gépem hídjának ilyen a keresztmetszete (770m hosszú), se borda, se merevítés, csak egy sima aluöntvény lap. (Ez nem saját készítés, hanem a kínai ipar nagyszerű teméke :) )
Ennek ellenére, különösebb remegés nélkül simán viszi az alut 10-es maróval, 1mm fogással. Ha az utolsót leveszem 0,1-2mm-re, akkor még a felülete is szép. Szóval az az egy nyugtat, hogy a felmerült verziók bármelyike is sokkal jobb eredményt kéne hogy adjon, mint a jelenlegi, ami eleve nem rossz.
NG-nek: sorozatgyártást valóban nem tervezek, de a mozgó részeket azért inkább nem nehezíteném a szükségesnél jobban. Amikor még nem volt gépem, úgy gondoltam, hogy nem kell gyorsnak lennie, ráérünk, megvárjuk. De most hogy használom már egy ideje, és gyakran vannak olyan munkák, amikor egy marás 30-40 percig megy, pedig 1500-2000mm az előtolás... Hát a minőség javítása mellett azért a sebességen is szeretnék növelni, ha lehet.

5kye5guy9

Annyit nyomogattam az egeret az elmúlt napokban, hogy már kellett valami valós dolgot is csinálni. Ugyan még nem öntőforma, de legalább a gép körül nagyobb lesz vele a rend :)

ywathzay

Ha nem remeg a géped, nagyobb fogást tudsz venni, a munkatempót az is növeli nem csak a száguldás.... én minap a strigon-on, 20-as nagyolóval 35mm mélyen dolgoztam, egy fogással, tulajdonképpen vehettem volna 5x7mm fogásmélységet is, de így gyorsabb volt.

pingtomi

Sziasztok,

Kellene gyártanom egy vertikál fejet a CNC gépemhez [#kacsint] Az orsó megvan, a fejet öntetem és kimunkálom, de a meghajtással bajban vagyok, kellenének ötletek, hogyan illik meghajtani egy orsót (csapágyazás, fogaskerekezés, stb). Ha lenne elfekvőben nektek scannelt műszaki rajz vmilyen szerszámmaró gép vertikál fejéhez (lehetőleg újabb) és megosztaná velem, könyebb helyzetbe kerülnék [#vigyor]
És nagyon köszönöm előre is!

D.Laci

pingtomi

Köszönöm, pontosítok:

1. kép: a jelenlegi vertikálfej (hátulról / oldalról).
2. kép: a kihajtás (gerenda)
3. kép: az új ISO30 orsó, ami 3:1-es gyorsítással rendelkezik orsóházon belül.

Ezt szeretném összeházasítani, azaz: a bordás tengelyre raknék egy 90fokos kúpfogaskereket, amire merőlegesen a párját, ahhoz illeszteném a kihajtás felől jövő tengelyt. Az itteni fogaskerekek csapágyazása a kérdéses számomra - elkezdtem már megrajzolni SolidEdge-ben, de az még nagyon embroinális állapotú prekoncepció.
Fentiek miatt a linken lévő szíjhajtás nem jó sajna, a gyári főmotort szeretném használni a teljesítménye és a meglévő, működő szabályozása miatt.

Köszönöm.

xt79ipd3

Üdv!
Elkezdtem rendbetenni az itthon lévő régi lineáris síneket és kocsikat. Takarítás, új golyók a 4 soros kocsikba, stb. De...
A síneken a kocsik oldalirányba nem lötyögnek, viszont a képen jelölt irányba billegnek. Nem mértem, de szemmel alig látható és kézzel érezhető mértékben. Ezek lennének az X tengely lineáris egységei, vagyis az összes tömeg rajtuk nyugszik. Összeszerelt állapotban nem hinném, hogy tudnának billenni. Ez mekkora probléma? Vegyek inkább új síneket?

xt79ipd3

Bocs, a Golyós lin. vezetők topikba akartam...

Szalai György

Tudod őket olyan pontosan beépíteni és üzemeltetni, hogy megmaradjon ez a billegés beépített állapotukban is?
Szerintem nehezen.
Akkor meg nem számit, mert beépítve úgyis megszűnik a billegés. Kissé befeszül a kocsi. Jó, ha csak kissé.
De kíváncsi vagyok az ellen véleményekre is. [#nemtudom]

xt79ipd3

Ebben bízom én is, hogy összeszerelve nem lesz gond. :)

svejk

Ha érzed a leírt irányban akkor van lógás a többiben is arányosan.
Az összeszerelésnél akárhogy feszíted (ergo pontatlanul szerelsz) akkor is csak jó esetben 2-2 golyósor fog érintkezni.
Jó kiindulás a rezonanciákhoz.

Gépekhez előfeszített kocsik dukálnak, de persze azt meg nehezebb mozgatni.
Az esztergagépek többségében még ma mai napig is csúszószánokkal készülnek, a marógépeknél már szinte egyeduralkodó a hengergörgős lin. technika.

De persze hobbinak jó lesz az a használt, majd ha rá tudod fogni menet közben a hibákat akkor relatíve könnyen ki tudod cserélni.
A felfogatásuk többé-kevésbé szabványos.

xt79ipd3

Az előző véleményben bíztam, ettől meg féltem. :) A kocsikat simán, könnyedén fel lehet tolni a sínekre.
A kész gépet már nem szívesen szedném szét, a fő alapegységeket cserélgetni. Ezek NB márkájúak. Mennyire valószínű, hogy más sínnel kompatibilis?

svejk

A kocsik csak saját sínükkel, de a komplett egység felfogató és külső méretei valószínűleg kompatibilis más gyártóéval.

Egyébként egy ekkora munkaterületű gépnél nem megfizethetetlen mondjuk egy kinai HIWIN vagy TBI lineártechnika.

Persze ezek élettartama általában nem összemérhető mondjuk egy NSK cuccal, de hobbyban elmegy.

Az a baj ha itt kérdezgetsz ilyeneket, tuti kapsz két, homlokegyenesen ellentétes ajánlást, aztán vakarhatod a fejed. :)

más:
Ma volt szerencsém egy háború alatt készült svájci sugárfúrógép gémjét szemügyre venni.
Kb. 1500 mm-es, a vége felé vékonyodó D alakú üreges öntvény profil a hátulján kerek lyukakkal
Szép volt...