Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Amit nyertél a gerendán, most elveszítenéd az alatta lévő piros darabon. Azon fog billegni a jó merev hídad? [#vigyor2]

gaben

A felvetésed jó, bár a youtube-on nézegetve a hasonló műszaki paraméterekkel/megoldásokkal, működő és klassz dolgokat faragó hobbyCNC gépek vannak. ;)
És nemcsak fába, hanem aluba is remek alkatrészeket készítenek, tűréshatáron belül.

Szalai György

Jó bolygón élsz.
Ahol én élek, ott a ,,házilag készült" kategóriában csak játék gépek vannak a youtube-on.
De fejlődik a Hobbyzás (nagy örömömre) és jó ütemben bővülnek a lehetőségek.
A generatív terveztetés önmagában egy csoda.
Láthatok számítógéppel segített tervezést, profi öntvény meg gyári alkatrészeket, lineáris motorokat, útmérőket.
Már következhetne egy ,,rendes" CNC program a sorban.

5kye5guy9

Gyuri, tökéletesen igazad van! :)
Kb. én is így képzeltem el, de mivel a kérdés a "lábak" egybeöntés avagy külön alkatrészségére irányult, ezért egyrészt nem akartam fölöslegesen sokat rajzolgatni, másrészt az egész kialakítása attól is függ, hogy ha egyben van öntve, akkor a hidak alá kerülne, ha külön elem, akkor a híd végeihez oldalról lenne csavarozva.
Tegnap kicsit Youtubeoltam homokformázás témakörben, és ez megerősített, hogy az egybeöntés nem kivitelezhetetlen, de jóval macerásabb.
Ha csak a hidat kéne formázni, akkor az osztósík a híd kb. közepén lévő, egybefüggő függőleges fal lenne, tehát mindkét homokformába kb. 45mm mélyen nyomódna bele.
Ha ráönteném a lábakat, akkor az egyik forma marad a kb. 45mm, a másik viszont legalább 150-180mm mély lenne.
Nulla tapasztalatom van a téren, de abban biztos vagyok, hogy macerásabb lenne kihúzni a homokból a mintát, illetve a nagyon eltérő keresztmetszetek a táplálást is bonyolítják. De lehet, hogy egy gyakorlott öntő ezt egy vállrándítással elintézi? [#nemtudom]

gaben

Az a baj, hogy most a végletekről beszélsz.
A hót gagyi rosszokról, meg a lineáris motorokról, amiből 1db is egy több százezer Ft-ba kerül.
Én a köztes megoldások híve vagyok és ebből rengeteg van a neten.
Persze a végeredmény itt is sokba fog kerülni, de szerintem senki sem bútorlapos gépre vágyik a műhelyében, amik fióksínekből vannak eszkábálva.
Ez abban az időben még elment, amikor a fórum megalakult és próbáltatok egy működő masinát építeni.
De a fejlődés itt is jól követhető, és nem visszafelé megyünk. ;)

vjanos

5kye5guy9

Megcsináltam ugyan azt az alaptestet mint Te, egy sima hasáb, egy félkör kivágással az orsó helyén, aztán le "fogyóztattam" 9,8kg-ra. Tényleg elgondolkodtató, hogy mennyire más eredmény jön ki. Ötletadónak jók lehetnek, de készpénznek venni? És ha igen, akkor melyiket? [#vigyor2]

5kye5guy9

Egy dolog biztos, ahogy a generált formákat elnézem, azt gyanítom, hogy a szoftverek kifejlesztésében H.R.Giger (az Alien képvilágának megálmodója) is részt vett [#nyes]

vadember

Na ezekből a formákból te milyen gépalkatrész ötletet tudsz meríteni? Merthogy áthidalóhoz még nyomokban sem alkalmas egyetlen része sem.
Nekem leginkább egy ultramodern semmitmondó kültéri szobor jut róla az eszembe.

ANTAL GÁBOR

Egy  miskolci multi  pont ilyen embereket keres :mottó : tervezett elavulás ! A generátorok pajzsából kellene még 20 grammot lefaragni úgy hogy a garancia alatt teljesítse a dolgát , de utána 3 hónapon belül törjön el  !
 Egyszer egy kiállításon megkérdeztem az ifjú mérnököt hogy azután tudja e hogy hogyan működik a külső gerjesztésű körmös pólusos szinkrongenerátor ? Hát a válasz az volt hogy nem .. . És  mi a feladatod a cégnél ? volt a következő kérdés . A választ az előbb leírtam

PSoft

Így lesz egy az elején még sokat ígérő elképzelésből...semmi.:(
Ha 'anno így készültek volna a bútorlap, fióksín, írógépkocsi, stb. gépecskék...
Hát...nem tudom!

PSoft

"Ahol én élek, ott a ,,házilag készült" kategóriában csak játék gépek vannak a youtube-on."

No de aki nem épít "játék gépet", az...játszani se fog tudni!:)

5kye5guy9

Nézd, nem vagyok gépészmérnök, és sajnos mindenre kiterjedő gyakorlati tapasztalatom sincs a témában. Lehet, hogy annak, aki az előbbiek birtokában van, annak minden magától érthetődik.
Nekem viszont segítség lehet, pl. amit tegnap írtam, hogy a berakott két tucat merevítő egy részét kivette, más részét bent hagyta, és az utóbbit átgondolva úgy véltem, hogy látom benne a rációt. Persze lehet, hogy tévedek, de mivel egyedül a saját tudásomra nem tudok/akarok támaszkodni, ezért próbálok tanácsot kérni, akár a géptől, akár az Emberektől.

s7manbs8

Egy szerszám csak megfelelő kézben nyújtja a maximumot. :)

2am4nwzib

Hasonló eredményt( negatívban) kaptam ,,stress-symul,,  esetén , üreges kompozíció .