Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Csak részlegesen követtem az eddigieket  Gondolom aluból (  lesz leöntve .  Kokillaöntést tervezel vagy homoköntést?
 Mert most már biztos nagyon jó szilárdságtanilag , de azt hiszem érnek még majd  meglepetések a formakészítésnél....

5kye5guy9

Amíg folyamatosan újra van tervezve, csapágyház és egyéb dolgokkal nem akartam foglalkoztam, elsőnek az alapokat gondoltam kitalálni. De asszem ismét áttervezés lesz, csináltattam egy számítást rá, és ebből azt vettem le, hogy 4db X is elég lenne hátul (a középsőt teljesen kidobta, ezt a helyet persze nem hagyom üresen, hanem úgy osztom el a 4 X-et, hogy végigérje az egészet). Elöl meg a sínek mellett lévő bordát csak ott érdemes háromszöggel merevíteni, ahol egybeesik a hátoldali függőleges bordával.

wkbgzy80t

Mik voltak a peremfeltételek?

5kye5guy9

Igen, alu homoköntés lenne. Az első verzióra azt mondták, hogy mehet, ezt a mait még nem küldtem el az öntőknek... [#vigyor3]

5kye5guy9

Súlycsökkentés 16.4kg-ról 12,1-re. A híd két vége rögzítve, a sínek közepén 200mm hosszon 500-500N-al nyomva, ellentétes irányba.

Szalai György

Hát nem gyönge.
A hátsó peremet nem teszed rá?
Jönnek a technológiai korrekciók. Zsugorodás ráhagyás, kúpolások, kerekítések, biztos kellenek.
De kíváncsi vagyok, hogy hol gyűjtené a feszültséget FEA alatt!

5kye5guy9

Hátsó peremet? Mire gondolsz?
Zsugorodásra 1.2%-ot mondtak, azt majd bele kell számolni.
A kúpolás most is benne van, a modellbe semmiből nem áll beletenni, az MDF-be nehezebb lesz :)
Ha előtte a kontúrt (a kellő ráhagyással) kimarom, akkor egy ilyen maróval a 4%-os dőlést bele lehet tenni? Úgy értem, hogy vinné-e a fát, mert ezt elvileg fémre ajánlják...

Messer

Szalai György

Erre a peremre gondoltam.

wkbgzy80t

Egyébként milyen szerkezetű gépet akarsz csinálni? A híd lábakon fog állni/mozogni, vagy ki lesznek emelve az Y sínek?

5kye5guy9

Hát jót tenne neki, az biztos, de szerintem az öntős letenné a haját a formakészítéstől :) Jó, tudom, hogy megoldható, de akkor lehet, hogy a 3300-as kg ár mellé becsúszik egy +20e forma felár. Vagy annyira nem nagy gond ez nekik?

5kye5guy9

Megelőztél a kérdéssel, amíg írtad, pont egy skiccet csináltam a vázról :) Nem feltétlen pont így, de ilyen felépítésű vázban gondolkozom. A kérdésem pedig az lett volna, hogy a pirossal oda nagyolt lábakat külön darabból kéne-e csinálni, vagy egybeönteni a híddal?
Az utóbbi nyilván merevebb, stabilabb, csak gondolom ezek is bonyolítják a homokformázást, illetve nekem is macerásabb összeszerelni, beállítani. De ha van meglátásotok, azt szívesen fogadom :)

5kye5guy9

Köszönöm a tippeket!  A CMT nem sokat ír az elérhető méretekről, de majd felhívom a Paliszendert.

wkbgzy80t

Annyira kedvet kaptam ehhez a végeselemes optimáláshoz (amit DZ is csinál), hogy nekem is ki kellett próbálnom. Szóval csináltam egy gyors modellt. Szerintem nagyon tanulságos lett -számomra mindenképpen-, ezért gondoltam, hogy talán érdemes megosztani.

A technikai részéhez gyorsan csak annyit, hogy ezekben a végeselemes szimulációkban nem szabad bízni. Rosszul megadott peremfeltételek teljesen(!) fals eredményeket adnak, és természetesen a program nem figyelmeztet...

Tehát:
-A kiinduló test egy tömör hasáb volt, benne az orsó helyével (félkör).
-Befoglaló méretek adottak (lentebb)
-Forgácsoló erő 500N (ha reális, ha nem...)
-Ennek hatásvonala asztallal vízszintesen 200mm-re az alsó sín alatt hat asztallal párh. (így lehet csak közelíteni a valódi terhelést), két db 5 cm széles foltra fejti ki a hatását a sínek felületén (távolról, erőkarral, tehát hajlít is, csavar is).
-A híd oldalán két, kb. kocsi méretű felületen van megvezetve az egész, az alsó oldalon. Ezek a felületek mindenhogy csavarodhatnak, de orsó irányban nem mozdulhatnak, illetve a síkból sem térhetnek ki. Továbbá az egyik oldal a híd hossz irányába is mozoghat. Ha mindkét vége be lenne falazva a hídnak, az is teljesen más eredményt ad, mivel úgy már maguk a befogások is nagyon megmerevítik az egészet.
-A sínek alatti felületen, illetve a feltámaszátsoknál 2cm mélyen meg kell hogy maradjon az anyag, ez meglett adva a programnak, minden mást kiszedhet.

Az eredmény:
Én személy szerint érdekesnek találom, hogy a közepén egy vastag keresztmetszetet meghagyott, ez nyilván a csavarás hatása, mely igénybevétel nem változik a hossz mentén (mechanikából tudjuk). Mindennel együtt ilyen arányok mellett eszerint ilyesmi az optimum (a cső dominál)... Én azt hittem, hogy a hajlítás is számottevő, és a haránt bordák gondolom emiatt is alakultak ki, illetve a támadáspont mögött a két kis vízszintes bordácska alul, minden estre másra számítottam. Nagyon érdekes

Mind1, beszéljenek a képek. A színes képeken sajna nem tudtam kiszedni az eltüntetett részeket (kék egyszínű), így takarják a megmaradt részben a színeket. Az mindenesetre látszik, hogy szép egyenfeszültségű lett az egész, kivéve a sínek végeit, de azt a kényszer miatt tartotta meg.

Fontos: Ez az eredmény főleg arra van, hogy szórakoztasson minket, de nem jelent egy optimálishoz közeli híd geometriát, mivel csak a középen álló főorsó esetét reprezentálja. A széleken terhelve más eredmény jönne ki.