Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

xt79ipd3

"Egyébként egy ekkora munkaterületű gépnél nem megfizethetetlen mondjuk egy kinai HIWIN vagy TBI lineártechnika."
-Valóban, de túl van a fájdalomküszöbön. 60.000 lenne kb. csak az Y tengelyre. Közel méteres 20mm-es sínekről van szó.

"...tuti kapsz két, homlokegyenesen ellentétes ajánlást, aztán vakarhatod a fejed."
-Ez pontosan így szokott lenni. :) Most is csak dilemmázok, hogy hogy legyen.

keri

Offtopik tanács: a Facebook weboldaladat nem tudom megnézni FB regisztráció nélkül. Próbáld meg elérhetővé tenni, nekünk nem létező személyeknek is, mert vagyunk páran.

xt79ipd3

Feltöltöm majd a Google Drive-ra, mert az eddigi tárhely (myfotoroom) nem elérhető.

guliver83

Lenne egy ilyen főorsóban lévő sárga rugó és levegővel szeretném nyitni zárni a főorsót, van valamilyen táblázat, erre a rugóra vagy meg kellene mérni mennyi levegőnyomásnál nyit és kész.

Egyenlőre még nincs, nagy teljesítményű kompresszorom, de beszerzés alatt áll.

Miki2

Itt mindent megtalálsz a rugóval kapcsolatban:
Rugó katalógus

xt79ipd3

keri

keri

Jól néznek ki.
A kormányomra akarok fa furnér betéteket csinálni, csak nem tudtam igazán elképzelni hogy  hogy néz ki egy olyan komplex felületen.
Sötétre pácolt kőris és a mahagóni tetszik, valami ilyesmiből fogom megcsinálni.

xt79ipd3

Köszi. Ha tanács kell, szólj nyugodtan. :)

0cphxg8ns

Üdvözletem!
Szeretném a gépem, 0.1mm-es hibahatáron belül tudni, de sajnos az asztal közepén 0.4mm a "belógás" a Z tengelynek.

Tények:
X tengely 16-os hengeren, 350x350x10mm es alu lap, 4 lineáris csapággyal. Hasznos elmozdulás ~350mm
Y tengely 10-es hengeren, ~2kg nehéz felépítmény, 2 széles lineáris csapággyal. Hasznos elmozdulás ~310mm
Z tengely 7mm-es sín, 4db kocsival. Hasznos elmozdulás ~64mm

Az X tengelyen mozgatva a kocsit, a két szélét kalibráltam, hogy párhuzamosan fusson az asztallal (0-0 a két végén az érték, 0.01mm-es orosz mérővel mérve)
De középen 0.4mm-el lentebb van.

A 10-es tengelyen való behajlásra gondoltam, de a képlet szerint nem szabadna ennyit hajolnia.

Kézzel felfele "feszítve" a Z szerkezetet, nem mozdul soha a 0-ig, max 0.2mm-et tudok elérni az erőlködéstől, tehát feltételezem, nem a tengely gyenge most, hanem az alsó nagy lap "görbe". (lefele is csak 0.2-t tudok "feszíteni" kézzel)

Lehetséges, hogy az alsó asztalom "görbe"? Nem tükör sima a felület, elképzelhető. (de akkor mért a közepe lóg?)
Ez esetben a kérdésem pedig az, hogy, miként tudna egy 24V-os 1A-t felvevő gravírozásra kitalált szervó motor (encoder nélküli) "felpolírozni" egy felületet? Van ilyen finom (és pontos) smirgli korong a világon?

Remélem érthetően fogalmaztam, vagy a képek elárulják mi a kérdésem. :)

Bármííí építő kritikát is előre köszönök!

0cphxg8ns

Fejlemény:
A derékszögvas libikókázik a lapon, tuti az a görbe felület.
A kérdésem egyszerűsödött:
Mivel tudnám síkba "polírozni"? (mert a marás nekem túl erős szó 0.4mm-hez :P)

zozo

Hááát, a polírozás meg ezredekről, vagy századokról szól, marni kéne inkább azt a 0,4 mm-t, vagy egy másik sík lapot keríteni.

No de! -van egy viszonylag erős váz szerkezeted és beleteszel hurkapálcikákat a lineáris megvezetésnek. Hidd el, az még gravírozáshoz is gyenge lesz.
Még nem késő, cseréld sínekre, vagy  ≥20 átmérőjűre a rudakat.

Ezeket a pálcikákat meg tedd el egy majdani diódás lézerhez.

J-Steel

Az nem volna elég, ha leszerelnéd a két szélén feltámasztanád  és a közepére súlyt tennél, vagy ráállnál? (Esetleg hidraulikus emelővel valahogy összenyomni)
 Ezt a 0.4-et ugyanis nem nehéz ekkora lapnál megváltoztatni.

0cphxg8ns

Mindenféleképpen kéne cserélni, mivel beremeg a közepén a Z szerkezet. (betettem gömbfejű marót, meg lidl-s (tudom tudom) drótkorongot (centírozatlan :P), és remeg az egész gép, amikor anyagot fog.

Szóval csak a pénztárcám a macera, hogy mikor lesz cserélve, de addig meg laaaasssan gondoltam színre polírozom az alsó tálcát.

Az meg, hogy valahova elviszem, és egyenesbe hozzák, azért nem játszik, mert lehet az egész Y tengelyem is csal. (meg az Y tengelyen levő marandó alu lap alja is hasonló hepehupás), szóval mihez képes lesz egyenes az egyenes? Lehet csinálnak nekem egy 10%-os egyenes lejtést a többi tengelyhez képest (nem 90 fokosan a másik tengelyre, hanem tök átlósan vagy akárhogy).

A görbítés jó ötlet lenne, ha nem húzná magával az előző problémát, hogy akkor az összes tengelyt szinte hozzá kéne húzni (az y 16mm-est, a trapézmenetes orsóját, stb).

Ezért gondoltam a saját maga által elvégezhető polírra (marásra), de nincs itthon ilyen finom, centírozott korongom.

Létezik ilyen egyáltalán? Egyélű maróval nem mehetek neki, a remegés miatt vájatokat vág néha a lapba. Minél nagyobb lenne a szerszám fogó területe (és finom az éle, illetve rugalmas a szerkezete), annál kevésbé jelentene gondot az irtó gyenge 10-es tengelyem.

(ha nincs ilyen finomságú (és centírozott) smirgli, drót, vagy egyéb korong a piacon, akkor marad a tengelyre gyűjtés)

0cphxg8ns

És ebből fakad a kérdésem:
Házilag mennyire lehetséges a gramm alatti (finom, nagyon finom, mg, vagy finomabb) osztású polír gép készítése?

Úgy építenék egy ilyet, a fúrókhoz is jó lehet, meg bármileyn maróhoz, ha az él törne, kopna, újra lehetne centírozni. :P

Lehetne ilyet építeni házilag?
(a gramm alatti tartományra valami jó nagy áttétel tengely kéne, hogy hatványozza a kilengés valódiságát. A mértéket egy orosz 0.01 mérő adná, csak szépen meg kéne tervezni a tengelyek hosszát, a precíziós csapágyat, a befogó patronszerkezetet, stb... (elkalandoztam, de jöhetnek az építő gondolatok ehhez is! :P)