Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Na annak egyértelműen jobb a direkt hajtás.

keri

Ha orsót hajtasz fogasszíjjal akkor nem olyan nagy probléma a hajtás rugalmassága, mivel az orsónál a hiba töredéke jelentkezik, plusz a szíjon nincs is túl erő.

Léptető motoros hajtásnál előbb lefullad a motor minthogy szétcsavarja a gépet, az AC szervó pedig a visszacsatolás miatt nem fog hibázni, ha meg leakad az egyik oldalon a motor, akkor hibát generál, és le is oldhat erre az egész.

designr

Ha pl ac szervóval hajtok külön külön a két oldalt és van egy encoder kontakt hiba..vagy egy kuplungtörés..akkor pl elszalad az egyik oldal..feltéve ha nincs valami védelem a két oldal szinkronból kiesés ellen.Semmi sem fogja megfogni csak a végállás..mázsákkal fog csavarni..
Ha szijjal hajtok orsót akkor tényleg nincs akkora kotty..de ha fémet akarok megmunkálni egy hosszu szij esetén szerintem remegni fog a szerkezet..
Tudom ki kell próbálni..de nem egyszerű összerakni csak ugy próbára.

remrendes

Hat igen, csak ebben a hosszban... Gondolkodom fogaslecen, de ott is attetelezni kellene.

keri

Már úgy értettem szíjjal direkt hajtás, már ha ilyen hosszon a szíj rugalmassága amúgy nem zavar.
MakerBot 3D nyomtatón úgy van, hogy hátul van egy tengely, ezt egy szíj áttétellel hajtja a motor, és a tengely két végén egy egy szíj hurok mozgatja a híd két oldalát.
Bár ekkora méretben legfeljebb lézert mozgatnék szíjjal.

keri

Amúgy áttétel miért olyan nagy probléma? Fogasszíj áttétel elég hatékony és olcsó. Elég sok fémipari gépen van így megoldva a primer hajtás.

keri

Kösd össze szíjjal vagy merőleges hajtással a két orsót és külön külön is tegyél rá motort. Akkor a hajtás kottyanása nem zavar be, de szét sem csavarja a géped.

keri

Vagy méretezd úgy a géped, hogy ne tudja szétcsavarni [#vigyor]

remrendes

Nem problema, csak egyszerubb, ha nincs. De valoszinuleg muszaj lesz. A bowdennel is attetelezni kell. Mivel itt nincs semmilyen visszahato ero, igy azt sem vetem el egyelore, sot, talan meg igenytelenebb, mint a szij.

5kye5guy9

Sziasztok!
Pár hete annyira kiveséztük az "ALU profilból hidat" probléma kört, hogy a végén el is ment a kedvem tőle :)
Most inkább az öntés felé hajlok. Árban kb. úgy jönne ki, mint a 160x80-as ITEM profil, és súlyban alig több: 11,4kg/13,4kg.
Véleményeznétek az elképzelést? Hova kéne vagy nem kéne anyag, több/kevesebb? A méretei 850 x 200 x 85mm
Köszi!

wkbgzy80t

Az átlós borda jó dolog. Azzal lehet még egyszerűen megspékelni, ha a közepe felé sűrűsödő bordákat csinálsz, az még jobb súly/merevség arányt ad.

remrendes

Kertel mar arat ontesre es ontoformara?

wkbgzy80t

Nekem Bp-en a Patina öntödében kb 5 éve 800ft-os áron öntöttek öv200-as anyagból, én vittem a mintát.

5kye5guy9

Próbáltam valami sorvezetőt keresni az általad említett borda sűrítésre. Sajnos ilyen jellegű öntvényeket nem sikerült ki gúglizni, csak igazi hidakat, ott viszont sehol sem alkalmazzák a váltakozó sűrűséget. Vagy ott más szempontokkal számolnak? [#nemtudom]

5kye5guy9

A formát megcsinálnám magamnak, mert azért horror árat kérnek. Az öntés Al SI MG 10-ből 3300Ft + ÁFA/kg.