Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

5kye5guy9

A gyári adatok szerint, 1000mm hosszon, középen 1000N-tal húzva:
Vastag nyitott verzió: 0.02 / 0.01 mm lehajlás
Vékonyabb zárt verzió: 0.03 / 0.01 mm lehajlás
Cserébe az utóbbi könnyebb 3,2kg-val, méterenként.

ra8nsmk6w

Ha a forgácsolás tekintetében vannak igényeid és miért ne lennének a nagyobb súly lomhább gép csak másodlagos.
Egyébként nagyobb mozgatandó tömeg erösebb motor és annyi.

5kye5guy9

Igen, valamiért inkább én is "klasszikus", tegyük bele az anyagot megoldás híve vagyok.
Ha szúrja az ember szemét, hogy nyitva vannak a hornyok, még mindig fel lehet ragasztani egy-egy lemez hátra/alulra/felülre :)

PSoft

"Ha szúrja az ember szemét, hogy nyitva vannak a hornyok.."

Akkor, szinte mindegyik profilgyártó kínál horonytakarót a saját cuccához.
A színes műanyagoktól, a színre eloxált aluig...minden van.

zozo

Azért ne felejtsük el, hogy egy böhöm tömegű híd, magával vonzza az Y mechanika és ágyazat dupla igénybevételre való méretezését.
Ilyenkor el kell gondolkodni, hogy  a nagy tömegű XZ egységet nem kéne-e fixre telepíteni és egy fürge Y irányban mozgó asztalt építeni alája, aminek a tömege a megmunkálandó anyaggal együtt is kevesebb, mint a híd maga.

5kye5guy9

Igen tudom, de most a szemszúrás alatt nem az optikájára gondoltam, hanem hogy a hornyokkal felsliccelt külső részei a profilnak nem vesznek eléggé részt a merevítésben.

ra8nsmk6w

Feltettem magamnak a kérdést mit tennék ha profilokból kellene hidat épitenem?
(Szerncsére én akkor másként döntöttem))
Nem raknám egymásra a két 80x80 profilt hanem úgy 50mm egymástól rögziteném egy alu vastaglemezre min 12mm (800mm hid szélességnél) Ez a távolság jótékonyan hatna a gép felépitésére és egyből gépesebbnek nézne ki. Az 50mm vályúban elférne a golyós anya aminek a védettségét is valamelyest ellátná. Az egész X megoldást is laposabbá lehetne épiteni.

TROMF22

Ha mégis körbe ragasztanád, akkor annyi munkát már csak akkor érdemes bele fektetni, ha nem csak egy vékony, esztétikai célú lemezt tennél rá, hanem a falvastagság legalább 1,5-szörösét.
Ennek már biztosan érzékelhető hatása lenne a merevségre.
Ezt a két változatot tényleg célszerű lenne előtte-utána állapotban egy terhelési tesztnek alávetni.

kaqkk007

[#t179p15031#] Én U melegen hengerelt acél profilt tettem közéjük ..

xt79ipd3

Nem DZ-CNC, hanem én akarok egymásra építeni két 80x80-as profilt, hogy abból legyen a híd.

ra8nsmk6w

Akkor Te már tudsz is tapasztalatokkal szolgálni. Szerintem ide kivánkozik. Fel sem merült benned a pihe könnyű mozgó asztalos megoldás?

ra8nsmk6w

Bocs! le vagyok maradva a visszaolvasásban.
Tekintsétek meg nem történtnek[#pardon1]

kaqkk007

Nem merült fel mert egy makita élmaró van rajta és faipari gépnek épül de lehet hogy alu marásra is befogom. A hidat el fogja bírni a 3Nmes stepper a16x5 ös golyós orsóval ,és nem akarok vele lézerezni ezért nem elsődleges a gyorsaság .   A lézergépet külön megépítem "pihekönnyű" 45x45 ös híddal és bordásszíj hajtással ...

kaqkk007

Bocs "félreolvastam" a mozgóasztal azért nem felel meg nekem mert 100x100cm az alapterülete a gépnek és kb 90x90 lesz a munkaterület, ha mozgó asztalt csinálnék vagy a munkaterület csökkenne a felére vagy az alapterületet kéne duplájára emelni , nálam egyik megoldás sem jöhet számításba .

Szalai György

Szerintem:
A hídban, a két végén befogott X gerenda, megmunkálás közben, csavarásra van igénybe véve.
Ha jól gondolom, akkor a csavaró nyomaték nagysága nagyjából a Z hossztól és az előtoló erőnek a gerendára merőleges eredőjétől függ.
A rugalmas csavarodás mértéke pedig, a csavaró nyomaték nagyságán kívül az X kocsi helyzetén is múlik. A gerenda végén, a befogáshoz közel kisebb. A közepén a legnagyobb.
Miközben a két X sin, egymáshoz képest ellentétesen meghajlik.

A csavaró nyomaték hatására, a csavart szelvény keresztmetszetében, a nyírófeszültség a csavarási tengelyben nulla, és kifelé haladva lineárisan nő.
Tehát a két sin közötti anyag, a csavarási középvonalhoz közeledve, egyre inkább haszontalan holt teher.
Akkor pedig, célszerű a két sin mögötti hatékony megtámasztás volna, oda kéne anyagot koncentrálni. Középre meg nem nagyon.
Ezzel szemben az Item profil, csavarásra nincs optimalizálva, hanem hajlításra van. Arra kéne igénybe venni.
Vagyis célszerűen a síneket tartó lemez háta mögé egy-egy külön Item profil volna a kedvezőbb megoldás, minél távolabb egymástól.
Lehetőleg nem négyszög, hanem tégla és a rövidebb oldalával a sín felé.
Így a csavarási tengely közelébe alig kerül holt anyag, a széleken pedig hatékony tud lenni. [#nemtudom]