Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

xt79ipd3

Rendben, köszönöm a kiigazítást. :)

Vissza az előző témához:
A 2 darab 90x90-es aluprofilt egyébként egymásra téve össze lehet hegeszteni? Hegeszthető ötvözet? Vagy érdemes egyáltalán az átmenő csavarok mellett ezzel még szórakozni? A hegesztés miatt ott is olyan vetemedéssel kell számolni, mint a vas hegesztésekor?

5kye5guy9

Szerintem felejtsd el a hegesztést, a profil egyenességén csak rontani fog. Kérdés, hogy eleve mennyire volt pontos. Síkba akarod marni a sínek alatt, vagy direktbe menne rá? Milyen a keresztmetszete annak a 90x90-esnek, amiben gondolkozol?

RJancsi

Hegesztés helyett én inkább ragasztanám. És amíg köt a ragasztó, valami garantáltan sík dologra rögzíteném (eszterga ágy, marógép asztal stb.) nehogy ívesen vagy hullámosan kössön meg a ragasztó.

vadember

Eszedbe ne jusson hegesztetni. A kellő számú összeszorító csavarral bőven elegendő erőt tudsz elérni, hogy szinte egy egységként működjön.

xt79ipd3

Rendben, elvetettem a hegesztés ötletét. Magam sem rajongtam érte. :)
Már csak 80x80-as profil van, de nekem az is teljesen megfelel. Ez a keresztmetszet szimpatikus:

2016-ban Szalai György sem írt rosszat róla:
[#t179p13434#]

5kye5guy9

Egy ilyesmi 80x80 (vagy még nagyobb) profil tökéletes derékszögbe munkálására mit javasolnátok?
Eddig max. 40-es profillal kellett megtennem, ott azt csináltam, hogy az eszterga keresztszánjára felfogtam, a tokmányba került egy D50-es homlokmaró, és azzal szépen és pontosan meg lehetett csinálni. De egy 80-as profilhoz már egy 100-as marófejet kéne venni, vagy valami ütőkést eszkábálni... [#nemtudom]

zozo

No de mitől nincs derékszögben? Pont egy 80x80-as bosch profilt néztem egyszer, arra úgy passzolt az élvonalzós derékszög, mint kutya szájába a tojás. (igaz új volt)

designr

Lehetséges hogy a vágás pontos derékszögbe munkálásáról irt.

5kye5guy9

Ahol venni szoktam ilyesmit, darabolnak is méretre. Direkt erre a célra vettek egy 2-300e Ft-os körfűrészt, és akár hogy állítgatják, azt mondják, hogy a 20-30as profiloknál tökéletes, de az ilyen nagy keresztmetszeteknél elmegy a vágás. Persze nem durván, ha ráteszed a derékszöget, szemmel nem is igen látod. De ha összecsavarozol pl. egy 600-800mm-es darabokból álló keretet, akkor már kijön, hogy nem oda kívánja magát, mint ahova tervezted. Persze oda lehet húzatni a csavarral, de nem jó érzés tudni, hogy már "gyárilag" feszültségek vannak benne.

5kye5guy9

Szóval eddig azt csináltam, hogy levágattam velük 1mm-rel hosszabbra, és a 2 végén meg pár tizedeket lesíkoltam az esztergán.

zozo

Nehogy már 90x90-es profilból 2db kelljen egy 600 mm hosszú hídhoz. Hogy fog az kinézni?
 Ha nem gépépítő, (vagyis erősített) a profil, akkor legfeljebb csavarozz a homlok oldalára, kicsit erősebb (lineár síneket tartó) lemezt, mondjuk 600x120x12-est. Persze csak vaktában lövöldözök, mert úgy emlékszem fa és műanyag megmunkáló gépet akarsz.

zozo

OK, én tényleg az oldallapokra gondoltam, nem a végére :)
Hát, ha van egy jókora eszterga  a közelben... azon fel kéne oldalazni.
- egyik oldal 4 pofás tokmány, másik oldalon kell bele dugó, amit vagy csapágyazva, vagy egyéb trükkel kell támasztani. A profiltól függően kell kitalálni.

5kye5guy9

Hát ehhez tényleg jókora eszterga kéne, főleg, ha pl. 160x80as a profil :)
Ezért csináltam fordítva, mert a keresztszánra fektetve nem volt gond a 180x22.5-el sem, és a hossza is gyakorlatilag korlátlan lehet, a lassú előtolásnál nem számított, hogy mennyi lóg a másik végén a levegőben. De lehet, hogy van ettől egyszerűbb megoldás is, azért kérdeztem, hátha...

xt79ipd3

Csak 80x80-asok a profilok. :) Szerintem vállalható lesz végül hídként. A csavaros összefogatást hosszában még ki kell ötölnöm. A széleken egyértelmű, mert beférnek szerszámok a csavarokat meghúzni. De mondjuk 30 centire a profil belsejében nem lesz egyszerű...
Igen, fa és műanyag lenne a felhasználási terület. De ha aluból kell egy csapágyház alkalomadtán, akkor bírkózzon már meg a feladattal a gép, ha már beletettem 3-400.000 forintot. Ne kelljen már szégyenszemre maróshoz menni ilyenért. :)

Szalai György

Miért csavarozod? Szétszedhetőnek kell lennie?