Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Lehet ötletelni - de minek? Addig amíg csak annyi a "hasznos infó", hogy  >> valamit megszorító mechanika relé szerűség << háááát, nehéz érdemi választ adni [#nemtudom]

s7manbs8

Ezek nem túl gyengék, illetve konkrétan valami ilyesmi kész mechanika nem kapható valahol vagy miylen néven kéne keresni ? Kösz amúgy az ötleteket is, a többieknek is.

Szalai György

Nem írtad, hogy mekkora szorító erő kell. Én meg nem kérdeztem.
Pár milliméteren el tudok olyat képzelni, aminek nem tenném alá az ujjam.

s7manbs8

Elsőnek azt találtam ki, hogy egy RC szervóval oldom meg, de mondom lehet valami egyszerűbb is jó lenne, egy valami relének kéne 12V-ról működve egy pár milliméter hosszon mozgatnia, vagy egy tárcsát markona meg vagy egy bowdent vagy valami ilyen lapszerűt, hogy ne tudjon elmozdulni amíg meg van húzva, ennyi lenne a feladat.

PSoft

A valamit megszorítani, az...nem semmi.
A semmit megszorítani, az meg már...valami.
[#nevetes1]

s7manbs8

Erőnek gondolom vagy 3-5N talán elég lenne.

s7manbs8

OLyasmi, hogy van egy gép, aminél kézzel lehet egy karral húzni bowdennel valamit és ezt a bowdent kéne megfogni, egy rugú alaphelyzetbe húzná egyébként, ha kézzel elengedem, azt kéne megfognia ennek a relének.

Rabb Ferenc

Az RC szervó nem szereti ha nem tud a vezérlő jelnek megfelelő állásig elfordulni.

Ha a hirtelen erős rántás megengedett, akkor egy kisebb mágneskapcsoló is jó lehet. Persze egy rugó közbeiktatása mindenképpen ajánlott mert ez sem szereti a félig zárt állapotot. Először csak a hangja lesz zavaró aztán a szaga is...

s7manbs8

Aha, na közben eljutottam már odáig is, hogy az rc servót be tudtam üzemelni, ez úgy látom úgy működik, ha hirtelen is rántom a potit egyik végéből a másikba, akkor se valamio gyorsan megy át a szervó van egy max sebessége oylan 120 fokot mozog a tengelye kb.

s7manbs8

zozo

Nem. 5V-on 85 Ncm  6V-on 100 Ncm, tehát max. 1Nm.
Szeretnek kicsit lódítani az eladók. Ráadásul még ez is kozmetikázott, biztosan találnék ennél is kisebb nyomatékot prezentáló doksit, ugyanerre a szervóra :)

A gyakorlat pedig még kevesebbet szokott mutatni.
adatok

s7manbs8

Mondjuk egy tollat gondolom fel tud emelni pár mm-re azért annyira elég lehet vagy ilyen kis dolgoknak. :)

Szalai György

Önindító behúzó mágnes tengelyét negyvenöt fokban befűrészeled, a résen átvezeted a sodronyt.
Megfogja és éppen tizenkét voltos.
Kapható is.

zozo

Hát, arra meg bőven jó egy 400 Ft-os szervo is :)
9g szervo

s7manbs8