Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Varga László

Kerékpár vagy robogó motor?
Hány voltosak?
Az autómon 24V áll rendelkezésre,töltést illetően.

Varga László

RJancsi

Igen ha nincs áram alatt akkor szabadon fut. De nem hiszem, hogy egyszerű lenne egyedi elektronikát faragni hozzá. Ezek többfázisú permanens mágneses kefe nélküli DC motorok spéci vezérléssel. Mindegyik motoron van egy enkóder is, ami a vezérlésnek visszajelez a fordulatszámról, forgásirányról.

Elektromos egykerekű motor

vadember

Maradj a molnárkocsi elrendezésnél, de szerintem sokat segítene egy ilyen, a saját súlyától kihajló segéd támasz. Természetesen nagyobb kerekekkel, hogy ne süllyedjen a földbe.
A hajtást teljesen fölösleges elektronikával túlbonyolítanod. A merev tengelyt hajtsd meg egy fixen ráerősített bordás keréken keresztül. A meghajtó motort pedig egy megfelelően méretezett hajtóművel lassítsd a kívánt kimenő fordulatra. A kerekeket pedig szabadonfutó csapágyakra szereld , így meg van oldva a "differenciálmű" is plusz súly nélkül.
Lejmenetnél is használható a szabadonfutó tolatva, csak forgásirányt kell váltanod. Ilyenkor gyakorlatilag motorfékként működik a motorod.

vadember

Találtam egy még neked még jobban megfelelő elrendezést. Annyit kell változtatni hogy a  kihajló gumilánctalp konzol négy sarkára kereket szerelsz. Aztán te döntöd el. hogy meghajtod fogas szíjjal mind a négy kereket, vagy csak az első kettőt.
De akár egy az egyben megépíthető ez a szerkezet is. Szerintem nem is muszáj terepen, hogy legyen kapaszkodó borda a külső oldalon. De egyébként kapható két oldalon bordás hajtószíj is pl. a Powerbeltnél.

Varga László

Ez már tuti!
Már csak a számítás kellene hogy mekkora akku és motor tudja ezt az órát ledolgozni
10colos kerékmérettel
80 kanyar 100 kg-mal
50m távon

vadember

Valószínűleg egy akkuval nem fogod tudni megoldani, mert rengeteg plusz súly kellene cipelned.Mondjuk a cserét nem nehéz megoldani egy gyorscsatlakozóval.
Pontosan nemigen lehet megmondani a teljesítményigényt, mert nem tudható a gördülési ellenállás a kereknél a terepen. A lánctalp ezért lenne szerencsésebb, mert az normál terepen nem nagyon süllyed a talajba. Az én tippem egy 500-750 Wattos motor lenne amivel elkezdeném az építést. Nem lehet a végtelenségig levinni, mert nem lesz meg a kívánt sebességhez a nyomatékod.

Szalai György

Az még nem lesz mindegy, hogy milyen magasra.

RJancsi

Ha Li-ion akkupakkban gondolkodunk, abból nem kunszt nagy energiasűrűséget (kis tömeget) összehozni. Az önegyensúlyozó járgányok jellemzően 64-92 V körüli akkupakkokkal működnek. A kapacitásuk a 250-1500 Wh között mozog, a 8-10 km hatótávtól a 70-100 km -ig. Általában  1 óra alatt a kapacitás 80%-ára fel lehet tölteni őket. Az tény, hogy sokkal macerásabbak mint egy hagyományos ólomakku.

vadember

Én ezt nagyon jól tudom, hogy Li akku könnyebb meg jobb lenne. Csak az akkupakk és a töltő ára a kérdés. Meg, hogy mennyit szán rá.
Bár nekem volt egy méhész kollégám aki 3-5 milliót bevételt termelt meg a évente a mézből. Azt hiszem talán 100 méhcsaládja volt, de erre nem esküdnék meg.

RJancsi

Micsoda kapitalista! A dolgozóknak meg ősszel kiszúrta a szemét egy kis cukros vízzel, mi? [#nyes]

rotaryfun

Hát az már túl bonyolult szerintem erre a célra, de menő lenne.

vadember

Elektrikus szakmunkás, nem főnök. Mondjuk sohasem értettük, hogy miért dolgozik nálunk. Egy igazi rosszevő pénzcsináló volt. Nem volt egy nadrágja sem a mi bokán alul ért volna.
Viszont volt neki Hajdúszoboszlón egy bérüdülője 300 millió értékben. Debrétén egy hatalmas telek, a Nyírségben egy akkora erdőrész ami mellett vagy félórán át mentünk kocsival. Több kiadó bérlakása Miskolcon és Debrecenben.
De a Balaton mellől hazahozott a táskájában egy talált téglát, mert azt mondta, hogy 20 Forint is 20 Forint.
Az udvarára viszont szó szerint nem lehetett bemenni a téglarakásoktól amit az Edelényi kastély felújításakor hozott el.
Szerettem vele dolgozni, mert sohasem volt neki semmi munka büdös.

RJancsi

Azt hiszem félreértettél... A "dolgozókon" a méheket értettem akiktől elveszik a mézet, helyette meg cukros vizet kapnak, hogy átvészeljék a telet.

Varga László