Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Varga László

Ezeken már túl vagyok gondolatban ,de köszönöm az ötletelést.
Rokkant kocsira gondoltam de rossz érzéssel tölt el ha én azért veszek egyet hogy szétbarmoljam.
De ha valaki más szedi szét és a hajtást értékesíti az más .
Agyaltam a fűnyíró difin csak nincs a közelemben ami méretben megfelelő lenne és hát együtt van a váltójával.

RJancsi

Biztosan kell az a difi? Megbonyolítja a dolgot. Ha jól sejtem többnyire nem szilárd burkolaton hanem terepen tolod a járgányt, ott meg nem gond a merev tengely sem. Olyasmi csigahajtásra gondolok ami a kapálógépeken van.
Pl. egy ilyenre felraksz két kereket a hajtást meg megoldod egy 50-100 W körüli 12V-os motorral. Az 1:40 áttétel első ránézésre kellően lassú és nyomatékos hajtást eredményez. Egy viszonylag kicsi munkaakkuval (elektromos csónakmotorhoz valóval) sokáig bírná.

RJancsi

Amíg írtam beelőztél a rotakapával. Szerintem járható út még villanymotorral is.

Varga László

Igen jó az ötlet de ezt is félretettem mivel hangos és nem utolsó sorban hátramenet nincs benne meg a szaga és nehéz is .
Kis ducati MPM rotyakapa bírná is csak arról is le kellett tennem .Pedig már nekiálltam hogy abból faragok
Köszönöm neked is! jó az irány!

Varga László

Legjobban a rámpán való feltolással van a baj az nehéz vagy a lendület a kicsi vagy az erő .
Egyébként lehetne szabadon futó!

rotaryfun

Igen túl nagy power biztos nem kell és a villanyos csendes is és szagtalan is, sőt talán aksi is van mert a pergetést is aksikkal szokták megoldani. A rámpára feljutás az ami némi nyomatékot igényel de talán nem kivitelezhetetlen. Ami a matek az a súlyelosztás a tengelyen hogy sem üresben sem rakottan ne kelljen megszakadni.

rotaryfun

Jó ötlet a szabadon futó csak nehogy lefusson a rámpáról veled együtt.

Varga László

Ebben az esetben akupunktúrás kezeléssel enyhítenek a méhek az esési fájdalmon!

RJancsi

Ha maradunk a rotakapa meghajtásnál a csiga/csigakerék önzáró. A benzinmotoros hajtásnál kell csak a röpsúlyos kuplung, hogy alapjáraton szétkapcsolódjon a hajtás. Villanymotornál lehet fix kapcsolat is.

Varga László

Segvay motorjain agyaltam motorok súlya a tengelyen van.
Ha nem kap áramot az szabadon forog?
a giroszkóp az tényleg nem kell .
de ha a molnárkocsi nyelén egyszerre nyomom a gombot vagy potmétert a sebességét is tudnám szabályozni .
Kérdés hogy működne e .
Ezeknek a járgányoknak az akkumulátor-ja is  30 km hatástávolságú

rotaryfun

Varga László

Ez igaz csak mondjuk 100 kg-ot nehéz eltekerni ha merev a hajtás.
Rotakapa a földben pedig ásva megy ott tekergethető vivel ez a cél.
Merev tengellyel a 80 szoros utat megtéve homokon átrendezi a földet a futó körül .
ebből a rotakapából pedig felkészültem.

rotaryfun

Abból amit eladnak jelenleg annak rossz az aksija és horror az ára úgy is. Biztosan nem szabadon forog mert akkor hegyről le nagy esések lennének.

Varga László

Hidró hajtáson is agyaltam  ott megoldódna a diferenciál csak nagy az olajos rendszer vesztesége.vagy rosszul gondolom .
vannak 60mm-es átmérőjű hidro motorjaim  amiből tudnék indulni.

fpd0kbd4

Van egy alumínium hídtokos,difis kis hidam, elektromos motor nélkül,felnikkel,gumik nélkül. Amennyiben érdekel előkeresem és lefotózom.