Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ez csak a nagyolás amit meg lehet köszörűvel könnyíteni. Első lépésben behántolod pontosra és nem mintásra a szegnyereg prizmákat, majd köszörülsz. Azután behántolod az ágyazatot pontosra, végül ráhántolsz egy mintát, olajtárolási és esztétikai okokból. A folyamatból nem hagyható ki a két "pontos hántolás" max ha eladásra akarod felkészíteni a gépet a vevő átverésével.

6rk75uezn

Imi,ha már ez a téma,és közeledek az ágyazat teljeskész állapotához nem tudsz valami jó videót/oldalt ami bemutat különböző vég/diszitő hántolást,az hogy hogy néz ki az engem annyira nem érdekel (nem néz ki rosszul) inkább az olajtároló táskák miatt csinállnám meg.

Csuhás

Pass, valami kagylós mintát tehetsz rá. Magam a gyalugépem kosát amikor hántoltam nem tettem rá külön mintát, maradt a utolsó hántolás eredménye. A gépen szivattyús olajozás van és láthatóan így is kialakul az egyenletes olajfilm a csúszófelületeken.

6rk75uezn

Akkor valószinű igy hagyom ;)
Nem tudom milyen gép volt (lehet Biax) de annál egy videón a fickó beálitotta hogy a penge billegjen,tehát a lapka sarka vitt,hol jobb majd bal sarka,igy ahogy tolta egy sűrű hullámos vékony de mély hántolási csikot kapott ami mindig tele lehetett olajjal.
Nekem ilyen nem lesz :)

jani300

Díszítő hántolást szerintem húzóhántolóval csinálják .
Kevesebbet visz . Valami szövésmintát szokás készíteni .

Pali79

Azon dilemmázok, hogy mi lenne az optimális menetemelkedés a mozgató orsók esetében. A nagy menetemelkedés a sebesség mellett szól, de ez esetleg a pontosság rovására mehet. Nem vagyok nagy barátja a mikrostep-nek. A léptetők 3 Nm körüliek. Valami tapasztalattal tud valaki tanácsot adni?

000000000

Barátkozz meg pedig a microstep-pel, mert az egész lépés egy 1.8 fokos léptetőmotornál borzalmas dinamikai pozicionálási hibákat, rezgéseket, lépésvesztést okoz/hat.

Az orsó menetemelkedését, motor áttételt pedig a CNC feladat paraméterei, hajtás dinamikai elvárásai határozzák meg alapvetően, erre pedig pl. az optimális gyorsulás peremfeltétele alapján tudsz méretezni.

s7manbs8

ELég a mini step is nem kell mikro ... :)

PSoft

Nem tudom, ezért kérdezem.

Mióta van microstep a léptetők világában?
Ha volt(mert lenni kellett) "csak" egész lépéses korszak, milyen megoldások voltak a vázolt problémák orvoslására?

ra8nsmk6w

A profi 1 nevű turmixgép már tudta a fél lépést ha jól emlékszem. Rövid barátság volt, de jó hangos[#hehe]
Konkrétan örület!

6rk75uezn

Ismerem azt a fajtát,de az szwrintem tényleg csak diszités,a másik hold alakú fajta diszitő hántolás ha kicsit mélyebb akkor az már bizony olajtáskaként is funkcionálhat.
Igy hagyom,jóvanazúgy :)

Pali79

Hát ez az! Az egész lépés a motor stabil működése. Az ettől eltérő csak az elektronika varázsa. Visszanéztem az archívumban 2009-ben Magiék által gyártott vezérlő csak fél lépést tudott.

000000000

Az első verzió tudott egész lépést.
Viszont a hangja az tényleg felejthetetlen !

svejk

Gépbontásaim alkalmával az ipari vezérlők közt is csak féllépésessel találkoztam, a 90-es évek technikájával.

Nekem rögeszmém, hogy a léptetőmotor használat az iparban  már a halálán volt, mikor jött a mach2-3 és ezt meglovagolta pár távol-keleti kisebb-nagyobb cég, aztán a jó biznisz és a gyors processzorok hozták magukkal a fejlődést.

10-12 éve nem lehetett emberi áron hozzájutni szinte semmilyen lépetős cucchoz, szinte csak az L297 volt elérhető.

A nagy komoly cégek mint Berger-Lahr, Oriental, stb. persze biztos fejlesztettek közben is, de talán Ők inkább az 5 és 3 fázisú irányába mentek.

Persze mindez mint írtam meglehet csak az én képzeletem szüleménye.

Mindenesetre eleinte elég pesszimistán fogadtuk itt a microsteppet.

Szalai György

Egyáltalán mi szüksége lehetett az iparnak a léptető motorokra, amikor ott voltak a kefés DC később meg a kefe nélküli AC szervók?
Púp a hátukra. Pozíciókontroll nélküli termelés? Brrr...
Forgácskihordónak se használnám míg van más lehetőség. [#nemtudom]