Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Egy alternatívaként el lehetne gondolkodni a kérdéses elemeknek alu öntvényből való gyártásán.

xt79ipd3

A híd alkotóelemeit nem is variálnám. A második képen lévő elemek (szerintem) nincsenek olyan erőhatásoknak kitéve, hogy ne lehetne őket helyettesíteni.

xt79ipd3

Nem értek hozzá, de gondolod, hogy olcsóbban jönnék ki a végén, mint készen megvásárolni őket?

xt79ipd3

Ezt gondoltam én is. Szerintem könnyebb is hozzájutni, mint 20mm vastag aluhoz.

rokonok

Hogyan lehet ragasztani vagy összekötni a méterben árult ékszíjat. Vagy megrövidíteni már egy  kész ékszíjat?

Ftomi

Ők esetleg? alucentrum Valamikor a jövőben nekem is vágatnom kellene még én sem kérdeztem, de ők lennének az első áldozat.

xt79ipd3

Köszi, egy kérdést megér. Bár ez a kitétel aggaszt:legkisebb rendelhető lemez méret bármely ötvözet esetén 100mm x 100mm
Nekem van, ami csak 80mm széles.

remrendes

Kicsit soknak tunik, de egyaltalan nem extrem koltseg. Azert megkerdeznem mashol is. Erdemes atgondolni, hova milyen vastag anyag szukseges es a 3 fele vastagsagot atvarialni 2-re, de inkabb lehetoleg egyre. Kiszedni az alkatreszeket, megcsinalni a nestinget es 1db-ban levagatni, aztan a tobbit CNC-n, vagy ha meg tul nagy, akkor dekopirral tovabb szabdalni.

istvan3

Szerintem túlbonyolítod a dolgot. Ha ennyire költséghatékonyan akarod megoldani, akkor egyszerűsítsd le a tervet. Használj mindenhova 1 féle vastagságot, ne csinálj letöréseket, legyen minden alkatrész téglalap/négyzet alakú.
A terven minden megcsinálható 20mm-es lemezből, ha áttervezed itt-ott.
Ezeket az alkatrészeket megmunkáltatni egyedileg szerintem jóvan többe fog kerülni mint az 50-e forintos alumínium ár.

Inkább vegyél bontott gépipari alut pl. LoneWolftól, az síkbamart, és olcsó, és körfűrésszel vágd fel méretre. +-1mm-en belül felvágható.
Oszlopos fúrógéppel készítsd el a furatokat és úgy rakd össze. Nem lesz olyan szép, de legalább olcsó lesz. Aztán ha van egy működő géped utána megcsinálhatsz minden jól, ahol szeretnéd.
Elég nagy méretűnek tűnik ez a gép. Ezt pontosan beállítani, hogy a sík az sík legyen, párhuzam párhuzam, a derékszög pedig derékszög szintén sok időt fog igényelni. Valamint ugye mérőeszközöket, ami szintén nem olcsó.

A legelső gépem én is így készítettem 4 éve. Azóta is megvan és működik. Pontosságra nem a legjobb, de a legtöbb feladatra elég.

borvendeg

Nem teljesen mechanika, de azért megosztom.

Készítettem egy kézikerék szerű vezérlőt Mach3-hoz. Az 5 gomb és az encoder LPT porton csatlakozik, a num pad pedig USB-s.

xt79ipd3

Természetesen több helyen érdeklődöm és többféle megoldást is fontolóra veszek.

xt79ipd3

Egyelőre csak felmérem a lehetőségeket és az első lehetőség nekem nem tetszett. Ennyi történt. Nem estem kétségbe, rengeteg lehetőség adott még.
Nekem is volt eszemben LoneWolf, nála biztosan van olyan alu alapanyag, ami alkalmas lenne nekem. Körfűrészem van, csak aluvágó lapot kell rá venni. Dekopír van, kis szalagfűrész is. Oszlopos fúró van, szalagcsiszoló van, indikátorórák, digitális szögmérő van... Minden van, csak időm nincs egyelőre. Ezért az egy dologért keresgélek még egyéb alternatívák között.
(Illetve ismerős a helyzet, amikor valamit megcsinálunk ideiglenesen, aztán úgy marad örökre.) :)

istvan3

1 tipp. Én a fűrészemre Praktikeres fához való, vídiás sokfogú korongot vettem, 3000Ft körül. (Nem emlékszem hány fogas, de a legtöbb amit volt adott átmérőhöz) Teljesen jól használható alu darabolásához. Már vagy 2m2 20-as lemezt felvágtam apróbb darabokra és még mindig jól vág.
Ezt azért írom, hogy ha nem nagy mennyiség lesz felvágva, elég egy átlagos korong is.

Ftomi

A Lidl-ben volt (02.01 akciós újság) 210mm-es körfűrészkorong én a 80 fogast vettem azt hiszem 1800ft volt. színesfémekhez is ajánlja. Hátha van még.
Én hasonló célra tervezem , vagyis alu daraboláshoz.