Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Köszönöm a tippet!
BUÉK!!!

b7gwr90m6

Sziasztok, egy ilyet tervezek megépíteni!
Egy kép alapján mi a véleményetek?

sufnituning

Az alsó sín nagyon rövid[#nemtudom]

b7gwr90m6

Az csak azért van, mert a sin annyira "részletgazdag" , az golyósorsóval együtt, hogy csak egy darabot tettem a modelltérbe, mert szétszabja a gyengusz laptopom:/ :)

zozo

A végek tetejére még ráfekszik egy 20 mm magas asztal, az pont eléri a Z felfogólapját.

9pk59nuy

Az alsó sineken levő kocsik nem kellő merevséggel fogják tartani a z tengely szerelvényeit! Gyors irányváltáskor bólogatni fog a felépítmény!

b7gwr90m6

Arra egy Igen 20mm "vastag" T nút asztal lesz.
Igen elméletbe pont ott lesz az alja, de nemprobléma, mert a végállás kapcs. 5mm feljebb teszem.
Legalábbis úgy gondoltam.
Ez amúgy 20mm vastag aluból készül, remélem elég lesz a "Z"-nél az egy-egy 20-as lin. csapagy. :/

b7gwr90m6

Elírtam, nem a "Z" hanem az "X"

b7gwr90m6

Ettől félek én is, azért raktam ide 20-ast, hátha jobban tart!

zozo

Ennek a kis gépnek nem kellene sem 20-as lineársín, sem 20-as lemez az X és Z tengelyekre.
Kisebb lineárral és kocsival "magasságot" nyersz (ezzel pedig kisebb erőkart a főorsó középpontjáig) a felfogó lemezekhez pedig bőven elég a 12-15 mm is. (tömeget is csökkentendő)

No és mint mondták, alul az Y-hoz dupla kocsi.

Az asztal közepe pedig hajladozni/rezegni fog, ha a 20-as T-nútos lemez gyenge, mivel középen nem tudod merevíteni/rögzíteni.

Pali79

Nem ártana valami méret is mert így nagyon csalóka tud lenni.

b7gwr90m6

Köszi az infót, ha tudok szerezni ugyan ekkora (hosszra) 15-ös lint, csapággyal, akkor kicserélem, ha nem, akkor sajnos így marad, vagy csúszik a projekt.

Amúgy 660*550mm az alap

zozo

Ja, ha 20-as már van, akkor persze azzal épít az ember, ami elérhető.
Hát én kb. 200 mm X- mozgást saccoltam, ezekszerint nagyobb lesz?

jau5ccsn9

Nem értek hozzá, én is most tervezgetem a gépemet és az lenne a kérdésem, hogy miért ez a hídlábas elrendezés az elterjedt? Nem lenne sokkal stabilabb a gép egy U asztalos megoldással, mint pl. Farkas Ádám W1000 gépe?

https://www.youtube.com/watch?v=ddACG4stzwA

sufnituning

Amit linkeltél, sokkal stabilabb, az egy igazi profi gép! Valamiért elterjedtek a kis nyihi-nyuhi gépek, hogy miért, talán több minta van fenn belőlük, kisebb az anyagköltségük, aluból és szerves hulladékból pár nap alatt megépíthetők.