Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

"a nyomóerő ott nem függ a bélyeg rádiuszától ..."
Az elég nagy baj lenne, függ tőle.

PSoft

Nocsak...itt egy lánccal hajtott CNC-s forgó tengely.:)
Igaz, hogy a pontossági igény itt nem századokban mérhető...
De úgy néz ki, az adott feladatra több mint megfelel.

ywathzay

Lehet hogy nagy baj, ebben nem tudok állást foglalni.
Viszont a lentebb megadott táblázatot megnézve a Svejk által korábban adott adatokkal(400mm hosszú, Lv 1.5mm szénacél lemez, 10-es matricában) számolva nekem 7800kg nyomóerő igény jött ki  a könyv alapján számolva, a táblázatban ha jól olvastam ki 6800kg kell (bélyeg rádiusza 1.6), a rádiusz növelésével -amivel a matrica szélességét is növeli- pedig egyre kevesebb.
Nem érzem problémásnak ha egy hajlításra tervezett szerkezet a könyv által adott adatokkal van méretezve.

ywathzay

Csak hogy tovább vigyem az élhajlító témát, találtam a neten egy gépet. 2méteres, 200T. Igaz, anyag van benne mert leírás szerint 4.5T, de nekem senki ne mondja, hogy egy ilyet házilagosan egy kis segítséggel ne lehetne összehozni.

d46hvfrdr

A gépet tekintve, elgondolkodtató ez a 4,5T hogy miből adódhat össze... Az alatta lévő 2 köbméter betonnal együtt biztosan megvan a tömeg...
Viszonyítva a környezethez és a látott alkatrészekhez kb 1, esetleg 1,5 tonna ha lehet a gépben. Persze lehetnek benne rejtett és kegyetlen tömegű öntvény tömbök.
És ez a 200t nyomóerő is szerintem megkérdőjelezhető. Persze el lehet érni a 200 tonnát, mert nem lehetetlen, de a szerkezet károsodásával max. De nem lehetetlen.

Az én Agroszolg 92 által gyártott gépemnek csak a vázmérete 2,6m X 1m X 2,2m. Erre rámegy még a hidraulikus elemek védőrács és elektromos dobozok stb... A gép teljes súlya csupán 2500kg , 80 tonna  nyomóerő. Az alapváz átlag 30mm és 50mm vastagságú lemezből van.

ywathzay

A leírását nem én készítettem, elolvastam. Én sem gondolom hogy ebben van 4.5T, de a leírt paramétereit nem én találtam ki, ez nem is igazán érdekelt... Hosszára 2.5m van megadva. A szerkezet kialakításán van a hangsúly, a korábban tárgyalt témával kapcsolatban.

d46hvfrdr

Én is inkább arra akartam utalni, hogy fals infók vannak írva az oldalon. Picit szépítettek a leírásban [#pardon1]

Építés terén egyébként tényleg nem egy lehetetlen dolog a hajlítógép, a gondot az anyagok keresztmetszete és annak ára és megmunkálása jelenti.   20-40 tonnás nyomóerejű gép építése már bőven elég átlag vékony lemez hajlításához. De oda is kell a túlméretezés.
Ami nekem van hajítógép, a medve feletti munkahenger alátámasztó rész 2db 20mm x 600mm-es lemezzel van megoldva, ez van belegyökölve az váz oldalsó elemeibe.  Ennek feszül neki a két munkahenger, 40 tonna nyomóerőtől már szemmel láthatóan hajlanak ezek az átkötő lemezek. Ezt a gyenge pontot ki akarom küszöbölni a gépen mert picit rá szeretnék emelni majd a hidraulika nyomásra ami jelenleg 100-160 bar között állítható és 200-250 köré is elérhetővé akarom tenni, így már jóval 100 tonna fölé vihetem a gép jelenlegi max 80 tonna nyomóerejét. Persze van rajta 1-2 átépítés amit érdemes meglépni mert a konstrukció picit szerintem hiányos tervezésileg...

y9au2mspr

Nagyon meggyőző külsőre a gép. Viszont itt sem alkalmazták a svejk által említett ideális munkahengerek elosztási arányait.(2/9;7/9)

Devecz Miklós

Sziasztok!

Szedett már valaki szét Straus mini kompresszort?

Úgy néz ki csapágyat kellene cserélnem benne, az excenter oldalon, de sehogy nem jövök rá, hogy lehetne az excentert levarázsolni. Nem látok sehol egy csavart az excenternél, a csapágy furaton meg nem fér ki.

Este teszek fel képet róla.

J-Steel

Van egy ilyen csavarszorítós kis satum.
https://www.rc-machines.com/media/images/org/RCPNS75N_2.jpg

Álatalában a rövid oldalon szoktam leszorítani, de van úgy hogy nincs helyem. A hosszú oldalán van ugyan hasíték, de ha más méretű anyagot kell beleraknom, akkor nem tudok lyukat váltani, csak ha szétszerelem a leszorítást.
 Nincs valakinek valamilyen ötlete, hogyan lehetne ezt a szerkezetet leszorítani ügyesen és gyorsan?
 Már valamilyen fül hegesztésén is gondolkodtam, de félek, hogy hőtől vetemedni fog.

vjanos

Alulról rácsavarozni egy precizen megmunkált 10mm+ lapot, ami körbe kilóg és azt lehet leszorítani?

Vetesi75

Havernál láttam egy hasonló kategóriájú "gazdaságos" kompresszor motorját kallódni (a kompresszor része kikönyökölt), azon az excenteres rész menettel kapcsolódik a motor tengelyéhez. Hogy jobbos vagy balos azt ne kérdezd, de a forgás irányából gondolom kikövetkeztethető (- vagy nem). :(

remrendes

Ezzel kapcsolatban megkeresnelek, ha rabolhatom az idod nehany percre.

ANTAL GÁBOR

jani300

Öntvény alapanyag, prizma ellenőrző léc lesz belőle.
(csak az anyagot szereztem, nem kell cikizni)