Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Dehogy, nézd meg jobban, úgy működik mint a cipőfűző, meghúzod a végét és az sorra megfeszül a lyukakon és összehúzza a cipőt. Ebben a szerkezetben az alsó keréksor a vázhoz van rögzitve, míg a felső kerekek a "koshoz" ( Ovális kivágáson bújik át a tengelyük ) Ha a súrlódást elhanyagoljuk akkor a szíj húzóerejének annyiszorosa nyomja le a kost ahány szij ág megy a két elem között.

RJancsi

Ha jól számolom 8 görgő (szíjtárcsa) van alul azaz 16 ágon oszlik meg a terhelés. Ha 800 kN-os a gép (az adattábláján ennyi van), akkor áganként 50 kN (tömegmániásoknak 5 tonna) erő hat. Az azért nem kevés még akkor sem ha nincs nagy jelentősége a szíj nyúlásának.

Csuhás

Itt látszik a mozgás: video

TROMF22

Úgy látszik túl bonyolítottam. Én még "ős" mechanikában gondolkodom....
Az a szíj azért nem semmi. (Ez RJancsinak is feltűnt.)
Biztos valamilyen spec. szál-betétes, de ennek ellenére igen lapos és hajlékony.
Azért a visszajáratás is érdekes lehet, mert ugye a szíj nem tud tolni. Esetleg hátul megvan ennek a rendszernek a tükörképe? Az lenne a balos "cipőfűző".

RJancsi

A visszatoláshoz elég két rugó is. De megnéztem, a Powerbeltnél  az "erősített" fogas-szíjak között van 65 kN szakítószilárdságú is...

Csuhás

Tényleg rugó viszi fel:

5agi4zz4h

Mivel előző katalógusomban hibásan szerepel a nyomóerő, mindenhol tonnába számolnak. Eurostamp szerszámkatalógusban is ez szerepel.

ywathzay

Érdekes ez a nyomóerő számítás. Van egy Szerszámkészítés c. könyvem. Sok okosság van benne. Pl. a lemezhajlításhoz szükséges nyomóerő számítás. Ott nem függ a bélyeg rádiuszától, az anyag fajtájától annál inkább. Van egy tényező ami anyag fajtánként, azon belül is akár a széntartalom függvényében különböző érték, táblázatból kiolvasható.

Csuhás

Igen hátul is megvan a szíjrendszer párja lásd: video Így a szíjban fellépő erő is feleződik, egy egész tűrhető értékre.

5agi4zz4h

én a programban amiben a "bádog"-ot tervezem( Solidworks) 0.5 a k faktor  vagyis a semleges szál nyúlása...   de mivel 0.8 mm rádiuszos a pengesorunk (mert csekély 2 millió forintba kerül egy 3x833 pengesor)e miatt egy másik kiegészítőt használok, hogy a K faktort 0.62 re alakítsa a teríték számításánál. 0.7-től  ..  4mm lemezig nálam ez adta ki a jó cuppanós terítéket ami +/-0.2mm tűréshatárt enged meg. Alapprogramok mindig anyagvastagság egyenlő pengerádiusszal számol...  így egyetlen cég sem engedheti meg magának ezt a n x 2 milliót magának.
Ezért a táblázat iránymutató, de 135 tonnás gépnél a tonna nyomási érték az módosítható anyaghoz képest. De azért minden penge max 50-75 tonnára van biztosítva gyárilag...persze max -ot írnak ki, de többet is kibír. Inkább az a veszélyes ha elnézed az anyagvastagságot.  Szép nagy csattanással jár...  hiába a biztonsági szelep.. mire reagálna...  már pukkanás van.

5agi4zz4h

Safan élhajlítógép volt ilyen kialakítású szíjhajtással. nagy előnye volt, ha "elbactad" a paraméter beállítást vagy elírtad az anyagot, az bordás ékszíjat ledobta magáról. Igaz  egy jó órába telt a gép tetején mászkálva visszatenni :)  utána jó kuss volt, de tanultál a hibából :D

J-Steel

Tisztelt Kopirnyák Úr!

Mesélne erről a Szerszámkészítés c. könyvről?
Három dolog feltétlen érdekelne:
- Ki(k) a szerző(k)
- Mikor íródott
- Milyen témákat tárgyal, ami hasznos

Köszönöm előre is!

ywathzay

- Kikérem magamnak a magázódást.
- Sajnos Úrnak születni kell, én nem annak születtem...
- Hack- Jaszovszky- Smóling : Szerszámkészítés  
a könyv szerzői és címe, véleményem szerint a legjobb szerszámkészítésről szóló könyv (megvettem eddig minden ebbe a támába vágó könyvet, amihez csak hozzá lehetett jutni). A régikönyvek.hu oldalon rákeresel, ott a tartalomjegyzék fel van rakva. Ez a könyv mindent taglal, és rengeteg okos dolog van benne.

keri

Léteznek golyós prések. Ott mondjuk van egy nagy lendkerék is a tetején. Szerintem ez a "nagyobb kalapács" precízebb formája.
Ez pl 25Tonnás.

Viszont hidraulika még mindig jobb szerintem.

remrendes

Vegso esetben digitalisan is letoltheto.