Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor most hogy is van?
Azt írtad tegnap, 400 mm hosszon az 1,5-ös lemezhez 10 tonna kellett.

A linkelt táblázatod -igaz nagyobb, 1,5-ös rádiusszal számol- 1,5-ös lemezhez csak 18 kN/m-t ír.
Vagyis 400 mm hosszhoz 7,2 kN azaz 0,72 tonna szükségeltetik.

A táblázat többi rublikáját  is nézve a hajlítási sugár és a nyomóerő közt lineáris a kapcsolat, tehát nem indokolja a nagy különbséget a tapasztalatod és a táblázat közt.

5agi4zz4h

teljes mértékedben igazad van a táblázattal kapcsolatban.
Csak a kis kockákban beírtakat inkább tonnának vedd !
Én is ebbe a csapdába estem bele elsőre.

svejk

Hibás lehet?
Vagy valami más a titok nyitja?
Talán az esetedben nem egyenletes, hanem az emelő által szolgáltatott lüktető nyomóerő?

svejk

Kár, hogy Pali koma "pihenőn" van Ő elég sokat dolgozott lemezüzemben. Biztos tudná.

Meg van nekünk egy Lakatos nick nevű fórumtársunk komoly lemezmegmunkáló üzemmel, de sajnos nem jár mostanában erre felé. :(

Motoros

A győri gyártású GÉFI 1250-es gépen az alábbi tábla van:

keri

svejk

No de ebből nem derül ki a szükséges nyomóerő. :(

TROMF22

Én úgy értelmezem, hogy F=150 kN áll rendelkezésre.
(Valószínűleg ez a gép max. lehetősége.)
Ezt az erőt pedig a diagram szerinti lemezvastagság, hossz stb. kombinációban lehet kihasználni.

fn47xk7ei

Én is így értelmeznék egy 150 kN-os géptáblát . De azéret létezik szakirodalma is a nyomóerő számításnak .

nyiszi

A V betűnél lévő adat a fontos.
Az 1,5mm-es lemezhez 20mm.
A lentebb említett példában 10mm.
Minél keskenyebb a vályú annál nagyobb erő kell hozzá.
Nekem is van egy gyári GÉFI 2500mm/50T-ás élhajlítóm.
Nagyon sok lemezt kellett már hajlítgatnom.

jani300

A kis bádogos hajlítógéphez hasonló általam tákolt valamin , simán meghajlítottan a másfeles lemezt U profilnak (nem is U mert még a két széle is vissza volt hajtva) 72 centi hosszon . Előtte kicsit azért alakítgattam ,erősítettem a masinát .
kB KÉT 80 centi hosszú rúddal lehet fordítani a mozgó pofát , nem hinném hogy 20 tonna lenne bent a késnél habár ugye kicsi a belső erőkar .
Kaptam volna segítséget műhelyprés szerűségen ,(még a prizma is az enyém volt valaha). De negyven centis darabokkal nem igen mentem volna sokra ,ezért hagytam ezt a dolgot .
Egyes lemezig szerintem 1-1,25 m es gépet még lehet házilag építeni , de nagyobb szélességgel semmiképpen nem próbálkoznék , még ha lenne időm rá akkor sem .
A könyök emelős megoldás az erőnövelés miatt tetszik ,és nem utolsó szempont a sebesség alakulása sem a mozgás során . Pont ott lassú szinte végtelen erejű ahol kell .
Ha már ennyit beleszóltam eddig ,ez még talán belefér :)

svejk

Ez ezért még kissé hiányos, biztos van több oldala is.

svejk

Értem én, hogy fontos, meg mindent elhiszek, csak
igazából azt nem értem, hogy a gyakorlat szerint miért kellett Secusoftnak ~10-szer annyi erő mint amit táblázat ír.

Elfogadom azt is, hogy hibás a táblázat, csak mutassatok másikat vagy számolja ki egy írástudó a Csikarc linkje alapján, hogy:
l: 400 mm
lv: 1,5 mm
v: 10 mm
r: 1 mm
F: ?

lásd: #14593 hozzászólás

svejk

Egyébként Te mit szólsz ahhoz a táblázathoz?
Te látod a feszmérőn a nyomóerőt, még ha nem is abban van kalibrálva.

nyiszi

Szerintem jó a táblázat.
A nyomásmérőt nem szoktam nézni mert sajnos olyan helyre rakták, hogy munka közben azt nehéz nézni.
De csináltam most egy képet ennek a gépnek a táblázatáról.