Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

zozo

Most nem jó példát hoztál.
A Pi értéke  3,142 vagy 3.142 ?
Mondhatod, hogy az utolsó Háromezer-száznegyvenkettő, pedig nem.
Mindegyik jó, csak az első magyarul, a második angolul.

Robsy arra utalt, hogy figyelmetlenségből keverve volt a kettő. Megszoktuk már, hogy az angol formátumot is gyakran kell használnunk, ebből adódik ilyesmi.

ywathzay

Ok, értem, nem vitázom, már régóta tudjuk hogy a matek, meg a fizika törvényei állandóak..... de akkor is mind tudjuk, hogy 300000 akart lenni az a szám. [#vigyor3]

kart emg

Szia!

Egy dolog szöget ütött a fejemben ezzel a számolással kapcsolatban: mekkora teljesítmény kell a súrlódás legyőzésére. Mert 30 tonnát 0.5m/perc tempóban mozgatni már nem tűnik olyan kis dolognak súrlódás szempontjából sem. Így számolok:

egy fordulat alatt R*2*pi a megtett út a menet mentén (kb., ha nem túl nagy a menetelemlkedés). R az orsó magja és a menetközép (vagy valami ezzel ekvivalens golyós orsó esetén) távolsága. Az orsót és az anyát (trapézmenet) vagy orsót és golyós anyát (golyósorsó) összenyomó tengelyirányú erő F=300000 N. A surlódási erő f=mu*F, legyen mu=0.01 -- 0.001. Ha R = 0.015 m, akkor az egy fordulat alatt végzett munka
Q = R*2*pi*mu*F = mu*28274 N*m.
Ezt a munkát t=e/v = 0.005/(0.5/60) = 0.6 sec alatt végezzük el, tehát a súrlódás leküzdésére fordítandó teljesítmény
P = Q/t = mu*47124 Watt. Ha mu = 0.001, akkor jelentéktelen 47 Watt plusz teljesítmény kell, ha viszont csak 0.01, akkor már 470 Watt, ami már negyede az emeléhez szükséges, súrlódásmentes teljesítménynek. Jól számolok ?

Üdv.

ANTAL GÁBOR

Visszatérek rá ( 5 kor vendégek jönnek ) Golyósorsó volt a példában ott el lehet hanyagolni . Trapéznál élesnél jóval komplikáltabb  ( még a menet profilszöge is belejátszik ) és igen jelentős a surlódás . A hatásfok leeshet 30-40 % ra

ANTAL GÁBOR

Az emelőerő surlódásmentes esetben F = 2*Pi*M / e  
 e=5mm F = 300000N esetén  a szükséges nyomaték    M = 238.8Nm

ugyanez ( lapos menetes orsóval )
  F = 2*M /(D*tg(alfa))

mert e = D*Pi *tg( alfa)

Surlódásos esetben az alfát növelni kell a ró =  arc tg ( mű) vel

legyen mű= 0.05 ( ró = 2.86fok )    D =30mm e= 5mm ilyenkor alfa = arc tg 5/( 30*pi)=3 fok
ilyenkor ( alfa+ró  )tangense  = tg( 3+2.85 ) =0.1

csavarjuk az orsót az előbb kiszámolt 238.8 Nm el !
F = 2*238.8/(0.030*0.1)=159200 N   hatásfok =53%

mű=0.1  esetén ró = 5.7 fok
tg ( 3+5.7) = 0.15  és F =106133N   hatásfok = 0.35%

Ha a lapos menet helyett trapéz vagy mezei 60 fokos menetet használunk akkor még pesszimisztikusabb a helyzet mert a ró tovább nő ( laposmenetnél 1.035 szeresére  60 fokosnál 1.154 szeresére )

ANTAL GÁBOR

J-Steel

Tiszteletem!

Találtam egy jó kütyüt, a gépműhelyben az öreg rókáknak nagyon tetsztett, gondoltam megmutatom, hátha valaki nem ismeri.

Ez egy digitális nyomatékmérő 20-200 Nm-ig használható. Az ember beállítja a kijelzőn, és amikor meghúzza vele a csavart, egyre gyorsabban pittyeg, ha közeledik a beállított érték. Majd sípol, ha elérte.

10 programhely van benne, hogy ne kelljen minden csavarnak külön állítgatni.
 A kijelző világít, bár én halványnak találtam. Szemüveg kell hozzá!

Ami nekem nagyon tetszett, hogy adtak hozzá adaptert, amivel 1/2 colról 3/4 és 3/8-ra is szűkít.
 20Nm alatt nem lehet csipogást beállítani, de a kijelzőt le lehet olvasni.

Mindkét irányba mér. (az én mechanikus nyomatékkulcsom sajnos csak jobbos meneten műlödik)
 Én 50 Euróért (15E Ft) vettem Németben, de otthon sem sokkal drágább.

y9au2mspr

Na most akkor van értelme belevágni az általam kérdezett ötletelésbe,vagy sem. Érdekelne milyen golyós orsó és motor lehetne kiindulási pont . továbbá egy vagy több orsó használata a jobb megoldás. Én a nyomóèl két végére tenném az orsókat és valami szinkronos hajtással kapnának meghajtást.

Szalai György

y9au2mspr

Miért is? Válaszodat előre is köszönöm szépen

ywathzay

Ha már építenék én biztos hidraulikusat készítenék. Sokkal egyszerűbb. A 30T nyomóerő nem sok. Kettő munkahengerrel egyszerűen kivitelezhető. Ha mással nem egy mezei, erős, állítható ütközővel lehet megálljt parancsolni a mozgó oszlopnak a megfelelő magasságban, akár kézi vezérléssel is működhet, de annyiféle szelep van, létezik olyan ami a keletkező túlnyomásra átkapcsol reverz üzemmódba. Egy 3Kw-os motorral már szép teljesítményt el lehetne érni (most nem érek rá számolgatni), és ugye ált. a szivattyúk direkt hajtásban vannak a motorral. Nekem van egy KAEV stancolóm, azon lendkerék van a motoron, és így a legnagyobb erőkifejtéskor "ütközéskor" sem sem kezd leállni, mert arra a néhány tized mp-re megsegíti a villanymotort, és így azt hiszem talán 1500w-os motorral van szerelve.
Vagy pl. a mellékelt képen látható MTZ munkahenger kékkel berajzolt részén van egy pöcök, ezt megnyomva a munkahenger nem mozdul tovább, visszatérő ágra vezeti az olajat. Dugattyúja úgy emlékszem 100mm, 160Bar az üzemi nyomása. A traktoron is egy a mozgó szárra szerelt ütközővel, mm pontos emelés hajtható végre korlátlan számban.

svejk

Ha már támasztani kell valahol, akkor 2/9-ed és 7/9-ednél.

y9au2mspr

Jó ,de az általad leírtak alapján eléggé nehézkes lenne egy bizonyos hajtás pontosságának beállítása. Nyilván ha az ütköző jól van beállítva akkor hozható a kívánt hajtási szög,de elállítása után a vissza állítás már megint nehézkes, macerás. Erre valami utmèrő nincs ami kapcsol,kiold?

Ugye ha valami szervó motor hajtás lenne, és  az ez mögé csatolt elektronika a kés elmozdulásábol ki tudná számolni a mozgási mértéket, és egy egyszerű g code parancscsal a megfelelő pozícióba járatni a kést akkor egy szerszám egyszeri bekalibrálását követően mindig hozható lenne a kívánt szög.

Ez hidraulikával miképp lehetne kivitelezni?

Én csak kíváncsi vagyok ,mert a hidraulika számomra sötét űr.

y9au2mspr

Gondolom 3/9-ed részt akartál írni. Ez miért lenne jobb. Ugye a két rèsz között a két orsó maximálisan kifejtette nyomatéka lessz elérhető a szerszámokon. Az ettől kieső részen már nem. Közvetlen az orsók alatt meg a fele. Ha közepén van egy menetorsó akkor meg az a baj,hogy az egyenletes nyomó erő a középpontból kifelé mindkét irányba egyenletesen kell az anyagra kifejteni, ellenkező esetben előfordulhat a szerszám,vagy nagy erőhatás érheti a lineáris vezetőket. Gondolom én!?

Révész Richárd

Kell egy útmérő a medvére, meg egy PLC vagy arduino és kész a cucc.
Egy gyári gépnek lehalt a vezérlése, azt alakítottam át PLC- re.
Ott egy sima lineáris poti volt az útmérő, egyszer kiszámolod az adott szöghöz tartozó elmozdulást és nincs több dolgod.