Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Bocsánat, délután csak egy vakkantásra volt időm, mert a vonat nem vár. (A vár meg nem vonat.) [#vigyor2]
,,Én a nyomóèl két végére tenném az orsókat"
Az alátámasztás arany arány szabályai, azt hiszem itt is érvényesek, csak fentről lefelé.
Szóval ott kéne nyomni szerintem, ahol amúgy alátámasztanád, hogy a legkevésbé görbüljön.
Nem a végein.
Talán nem is csak két ponton kéne nyomni, ha ,,1670mm munkaszélleségben gondolkodom".

y9au2mspr

Szuper ötlet. Mi állítja meg a munkahengert az adott pillanatban? Vagyis inkább úgy kérdezem,hogy hobbi szinten erre mi lehet alkalmas?

Révész Richárd

Azt hittem nyilvánvaló, hát mágnesszelep.
A hidraulika csodákra képes.
Ki lehet fogni néha jó áron ilyen cuccokat.

zozo

Azt is lehet, hogy hidraulika hajlít, az ütközőknek pedig önzáró trapézmenetes orsót használsz, amit előtte a léptetőmotorral pozicionálsz.

y9au2mspr

Köszönöm a válaszod. Abban az esetben ha pl 4-5 különböző szerszám szegmentálást kell csinálni és mindet egyszerre szeretném felrakni a gépre,mert egyszerűbb mindig arrébb lépni,rakni a műveletre az anyagot,mintsem cserélni a szerszámokat. Abban az esetben lessz ami nem a nyomó orsó,vagy munkahengert alá esik hanem mellé, közé. Vagyis jó esetben az csak előny ha a nyomó él mindenhol jó terheléssel bír. Viszont ez csak akkor érhető el ha a két végén van ( vagy legalább,ha kettőnél is több nyomópont van) erő átadás. jó most nem is ez a kérdés,hanem a felhasználható konstrukció. A hidraulika számomra is szimpatikus,de nekem sok nehézséget is okoz

y9au2mspr

Értem, és én erre is gondoltam.

y9au2mspr

Ez már számomra is megvalósítható ötlet. Jól és egyszerűnek hangzik.

Rabb Ferenc

[#t200p33624#] Ezt olvasd át!

ywathzay

A hidraulika pofon egyszerű, csak a mostani világ akar mindent bonyolulttá tenni. Pl. Zozó ahogy írta, orsó meghajtva ütközőnél, ez már vezérelhető. Hidraulikához vannak vezérlő szelepek, útváltó szelepek, 3 és 5 utas, ezeket lehet kombinálni, sok mindent el lehet készíteni. Amíg nem voltak CNC gépek, az ipar addig is működött.
Én a pneumatikával voltam úgy hogy nem ismertem, de készítettem egy pneumatikus lemezadagolót, és bele kellett bújnom. Néhány nap alatt átláttam mit hogyan kell.
Kicsit utánaszámoltam 1670mm hosszan, Lv 2mm szénacél V hajlításához egy 40mm széles prizmában kb 12780kg nyomóerő szükséges. A 30 tonna így nem is rossz.

jani300

Már egy ideje piszkál hogy szóba hozzam , de még igazán olaj sem kell hozzá .

ywathzay

Ehhez tényleg nem kell, de szerintem bonyolultabb mint a hidraulikus, valószínűleg ezért kopott ki a divatból jó pár évtizede. Ez csak az én véleményem.

jani300

Persze ez igaz . De kisebb méretben , kombi gépként még árulnak hasonló működésű elvű gépeket .

Motoros

Ha már engem kérdeztél akkor a válaszom az, hogy nincsen értelme.
Ha van rá munkád és pénzed akkor inkább vegyél eggyet lehet kapni készen.
Ha néha lenne szükség ilyesmire akkor lehet találni olyat itt a fórumon is aki profin meghajlítja.
Ha lenne egy szerszámgépgyárad még akkor sem tanácsolnám egy darab ilyen gép legyártását.

remrendes

Ha mindenkepp elektromos, akkor en biztos tobb orsot hasznalnek, valami kenyszerkapcsolattal, nem csak a 2 vegen.
A hidraulika masszivabb, de egy ekkora pakk nem csak 7 szamjegyu, de szerintem nem is 1-essel kezdodik.

Motoros

Egy ILYESMI hidraulikus gépet kis szerencsével 1 millió alatt lehet szerezni. Az alsó pont ha jól látom ütközővel állítható.
De csak az olajcsere meghaladhatja a 100 ezer forintot, de lehet keveset mondtam.