Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

remrendes

Biztosan van olyan orso ami kibirja, de en azert lemereteznem elotte, nem hobby atmero fog kijonni.

svejk

Ollózva az SKF Főkatalógusból: (tovább lapozva jönnek az általad is mutatott bonyolult számítások)

y9au2mspr

Köszönöm a válaszodat. Még csak a kutakodás folyik.

y9au2mspr

Szia. Értem és köszönöm a hozzászólásodat. Lehet,hogy zsákutca lessz a gondolat.

y9au2mspr

Motoros

Élhajlító kolyósorsóval---felejtsd el. Ki van már találva régen. Hidraulika kell oda.[#integet2]

y9au2mspr

Èrthető és igaz is. Miképp oldanád meg azt hobbi szinten hidraulikával ,hogy a nyomó kés mindig század pontosan ugyanott a pozícióban álljon meg?

svejk

De csak, hogy legyenek számok is.

A golyósorsó szükséges átmérőjétől most tekintsünk el, mert valószínűleg úgy is halott ötlet.
Nézzünk átlag 5 mm-es emelkedést.
Az 500 mm/perces sebességhez percenként 100-as fordulatszám kell.
Egy szervo tud 3000-es fordulatot, tehát az áttétel lehet 1:30-as
30 tonna nyomóerőhöz 5-ös orsónál 240000 Nm-es forgatónyomaték kellene. (nem tudom kiszámolni ezt milyen vastagságú orsó bírná ki)
Az 1:30-as áttétel alapján veszteséget nem is számolva 8000 Nm kellene a szervomotornak tudni.
Ezt egy 2,5 MW-os szervomotor tudná.
Persze csak ha nem rontottam el a tizedesvessző helyét. :)

y9au2mspr

Köszönöm a tudományos megközelítést. Ebben a formában valóban esélytelen. Szerintem valószínűleg a minél nagyobb átmérőjű orsóban lehet a kulcs. A minél nagyobb kerületi érték jobb nyomaték és erőátviteli tényezővel kell rendelkeznie mivel a menet emelkedés egy egysége hosszabb úton való forgó mozgásra van eltólva. Ez persze lehet nem igaz,csak a laikus gondolkodásom szüleménye.

y9au2mspr

Az általam linkelt gép vajon miképp működik?

remrendes

De ez nem ad meg aranyt az axialis es radialis erok kozott.

robroy007

nem a hidraulika tudja a század pontosságot hanem a munkahengerben lévő támaszték

egy kb 150mm-es lapos menetes tengely van beállítva méretre ami megfogja a hidraulika terhelő erejét amíg az el nem enged a túlnyomás szelepen keresztül

az új szervo élhajlítók elvét nem ismerem még annyira újdonság volt számomra a technika még

y9au2mspr

A hidraulika biztos megoldás,de hobbi szinten nem gondolom hogy megéri ilyen rendszerekbe pénzt fektetnie az embernek és gépèpìtèsbe fognia. Akkor már inkább venni egy leharcolt de gyári gépet egy , másfél milláèrt. Én csak kíváncsi vagyok,hogy ez hobbi eszközök felhasználásával működhet -e vajon. Köszönöm a hozzászólásodat.

y9au2mspr

Lehet a 30T kicsit sok volt első nekifutásnak.[#lookaround]

robroy007

amint azt a mellékelt videó is mutatja működik

Hiwin 80/20 orsó 32t dinamikus 82 t statikus terhet bír elviselni katalógus szerint

csak honnan lehet szerezni olcsón vajon