Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

D.Laci

"ez esetben"
EZ ESETBEN!!!!!

000000000

Szerintem kár kiabálnod, mert az "ez esetben" számomra nem tartalmaz CNC gép típust, de te biztos látnok vagy, és tudod ennyi infóból is, hogy milyen CNC gépről van szó ez esetben.

Elárulnád a konkrét CNC géptípust, hogy miről beszélünk?

D.Laci

Nem kiabáltam vagy talán hallottad? :)
Pusztán csak felhívtam a figyelmed!
[#t179p14438#]

000000000

És ez milyen CNC gép?

Egyelőre csak az állapítható meg, hogy gyengécske, nem optimális a gyorsulása, ahogyan már írtam. Sőt még az se egyértelmű, egy motor hajt két orsót, vagy egy egyet.

D.Laci

"Ez a gép így messze van az optimális gyorsulástól"
Eme kijelentést akkor mire alapoztad?
No mindegy ugorjunk nem igazán érdekel, tégedet próbáltalak vissza terelni a "helyesnek" vélt útra, de ez vakvágány :(

4ybj8h3c8

"Az alábbi beállításokkal hibátlanul mozgat"

Tehát essen neki, szedje szét az amúgy jól működő gépet és költsön rá százezreket, hogy a te igényeidnek megfeleljen?
Mekkora odssal fogadnál rá, hogy megteszi?

000000000

"Eme kijelentést akkor mire alapoztad?"

A hajtástechnikai gyakorlatomra, rutinomra, több ezer motorhajtás méretezés, tervezés után tudod nekem elég ha elképzelek egy ekkora L*D acél golyósorsót (egyből kb. számszerűsítve ott van az agyamban a J-e is, anélkül hogy pontosan kiszámolnám géppel), amit ez a szerencsétlen léptető motor direktben forgat.

A többi következtetés (amit beírtam aaz első bejegyzsemnél) az meg már adja magát az elméleti alapok, összefüggések mentén.

Azért hogy tényleg "ugorjunk" és vége legyen ennek a felesleges kötözködésnek is, csak beírtam már az adatokat, és lefutattam pár Robsy hajtás méretező program verziót. A gyorsulási görbék minden esetben visszaigazolták, 2-3 közötti lassító áttételnél lenne az optimuma ennek a hajtásnak. Ha majd úgy alakul, a léptető topikba egyszer beteszem a konkrét átviteli függvény screen shoot-ját.

Azt meg a kedves semleges Fórum olvasóra bíznám a fentiek alapján, mi az igazi helyes út, és mi a vakvágány.

svejk

Számolgatok, mivel vagyok. :)
Ugye Sasi gépéről beszélünk...

Sasi képén látszik, hogy 800 1/min a max. motorfordulata, Ehhez ugye tartozik a 8000 mm/perces max. sebesség.
Ehhez hozzávettem egy Klavios 6,4 Nm-es motort melynek az tehetetlenségi nyomatéka 2,8 kgcm2, de óvatosan 4 Nm-rel számoltam, ezt talán még tudja ezen a fordulatszámon.
Az orsóátmérő ugye 32 mm a hossza 2500 mm (mert 2 db van belőle), 10-es emelkedés, 70 kg mozgatott tömeg.

Én úgy állapítottam meg, hogy nem túl meredek az áttétel karakterisztikája.

Az igaz, hogy az optimális áttétel 1:2,5 körül lenne, ekkor 3,5 m/s2 gyorsulásra, de ezen a motorfordulaton csak 3500 mm/perces gyorsjáratra lenne alkalmas.

A mostani direkthajtással pedig elméletileg 2,5 m/s2 gyorsulásra lenne alkalmas és van 8000 mm/perces gyorsjárat.

(Abba most ne menjünk bele, hogy áttételnél mennyire lenne emelhető a motorfordulatszám mert ugyan van áttétel de a motorfordulat emelkedésével vészesen fogy a nyomaték.
Szóval ide már komplexebb számítások kellenének.
Mindenesetre az álmoskönyvek szerint sem jó a léptetőt nagyon pörgetni.)

Szóval én nem bontanám meg ezt az összeállítást, esetleg a következő gép építésénél kérnék segítséget valakitől.
Ha a kitűzött célt el lehet vele érni akkor ámen rá.

000000000

"Tehát essen neki, szedje szét az amúgy jól működő gépet és költsön rá százezreket, hogy a te igényeidnek megfeleljen?"

Ez a te szokásos kötekedő, előítéletes kitalációd, és még van képed beírni is, mintha írtam, állítottam volna ilyet. Én csak egy valós tényt írtam a példa gép gyorsulási képességével kapcsolatban.

Viszont kedves objektíven gondolkodni képes, és még gépépítés előtt álló Fórumtársak gondolkozzatok el, és vonjátok le a tanulságokat ezen példa kapcsán is, és Ti így a jövőben építsetek jobb dinamikájú gépet. Ez lenne egy igazi műszaki Fórum lényege, sokkal kevesebb alternatív valóság, kötözködés, rosszindulat, ezzel szemben pedig minél több VALÓSÁG, műszaki tény, és azok alkalmazása CNC gépépítéskor.
Ezen utóbbi szemlélethez kívánok Nektek sok sikert!
Szevasztok![#integet2]

PSoft

Ha ott (már)nem lehet, akkor itt, vagy...bárhol???

Kerüljön ide is lakat?
Jó úton haladtok e-felé.
Én, sokkal több lakatot raknék, de...nem topikokra!
Szerintem pedig, nincs más megoldás. Ennek így...sose lesz vége.:(

u3xrz0cut

De jó, hogy az én gépem nem tudja az elméleti optimális mozgásértékeket. Inkább teszi a dolgát évek óta.......

ANTAL GÁBOR

Pont a "Léptetőmotor "topicban akartam egy építő jellegű javaslattal előrukkolni ( célszerű lenne szakítani az üresjárási mérésekkel minthogy Robsy  találós kérdése is mást sugall ) de ott a lakat ...
 No majd alakul    ( egyszer megérkezhet  a javaslat )

4ybj8h3c8

Nem akarom újraindítani a hiriget, de ha Robsy alatt visszaolvasol, bőven a csúcs találós kérdése feltevése előtt (nincs időgépem) megadtam már rá a választ, csak ugye ő a nevet olvassa csak el és arra hörög egy sort, a korábbi hozzászólásokat nem szokta sem olvasni, sem észben tartani.

sasi

Most, hogy lenyugodtak a kedélyek, van néhány megjegyzésem.

A tervezett áttétel másfeles lassítás volt, de ehhez a bordáskerék kombinációhoz annak idején nem tudtam belátható időn belül szíjakat beszerezni, így lett 1:1 az áttétel és ezzel használom úgy hat éve.

Nagyobb gyorsítást is elvisel a hajtás, viszont akkor már az 70-75 kg nagyon megterheli a berendezést, lebetonozni meg nem szeretném..
Lézernél elkelne nagyobb gyorsulás, de hát egy ekkora tömegnél lomhábbak a szárnyak...

Így is teljesíti az elvárásaimat, azaz ostobaság lenne pénzt és energiát fektetni a hajtás módosításába.

Egy meghökkentő adat a gépről: a Z tengely mozgástartománya 300 mm és a hídhoz képest magasabbra is átszerelhető.

Polisztirol habtól az acélig használható, persze nem ipari teljesítmény mellett, de amire épült, hobbyra tökéletes.

svejk

De ugye ez nem a főiskolai gép?