Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Természetesen a két számítási metodika  conform .Az eltérés a 300 as omega helyettesítésből (  gyors fejszámolásnál  a percenkénti fordulatszám tizede ) adódik
A helyes érték a 60/2*Pi vagyis 9.55 lenne .  Ezzel az omega 314 1/ s  Vagyis P= 2499 watt az első esetben
 A második esetben ha a sebességnél több tizedest veszünk figyelembe akkor 8.33*300= 2499  Watt  
. Mielött jönne még a dörgedelmes bejegyzés : én tudom hogy ennél pontosabb akkor lenne a dolog ha a tonna / newton átváltásnál is figyelembe vennénk a mi szélességi körünkön lévő g ( 9.81 ) értékét

remrendes

Statikus alapterheles. Nekem ugy jott le, hogy a kerdes az Fa es Fr arany volt.

svejk

Vadnyuszi tengelyirányban akarja terhelni a csapágyat nem sugárirányban. Legalább is nekem ez jött le.

svejk

Ja persze... a menetemelkedésnél mm helyett m-el számoltam...
Anno én írtam be a képletek topicba  és azért m-ben hogy alapmértékegység legyen, holott ugye itt a mm a gyakorlati mértékegység orsó menetemelkedésnél.

Ugye már akkor sem volt ritka a szőrszálhasogatás a fórumban.

De ez nem mentség részemről egyértelműen a "hülye okoskodott" :(

svejk

Sajnos annak ott már aligha lesz jó gazdája. :( [#szomoru1]

ANTAL GÁBOR

Egyébként nem is vad ötlet : Az egyetemen van egy gigantikus talajnyíró gép aminek a próbaüzem alatt berágott a fűrészmenetes nyomató egysége. Kiszámoltam hogy azzal az átmérővel és anyagpárosítással nem is működhet mert a felületi nyomás a húszszorosa volt a megengedhetőnek . Mivel minden adott volt csak csavarorsós hajtás jöhetett szóba. A kecskeméti Szimikron a javaslatomra csinált bele egy 60 as golyósorsót .  Minimum 10 éve teszi a dolgát .
  És itt jön be az átmérő kérdése. Az érintkező felületeknek elég nagyoknak kell lenniük .  Persze az orsó poláris keresztmetszeti tényezője minimum akkora kell hogy legyen hogy a nyomatékból származó tau nyírófeszültség is a megengedett alatt maradjon   És ezért lesz átmérő függő a dolog
Az alapösszefüggés F = 2*pi*M / e   az nem tartalmazza az átmérőt

ANTAL GÁBOR

Nehogy már a kardodba dőlj ..Mindenkit megtévesztene a 30 tonna ( mert azért az már elég nagy )
 Nekem annyi előnyöm van hogy van az udvaromon egy 30 tonnás prés és egy kiherélt dobmotorból van a hidraulikus tápegysége ami saccra úgy 2.2 kw os  Ja és a prés tudja is az 500mm/ percet

000000000

Igen főterhelés axiális radiális terhelés nem jelentős, és azon gondolkodtam hogy 2db párosított mélyhornyú csapágy elegendő e. Köszi svejk a skf főkatalogus  fotód, nem tudtam, hogy skf be magyarul is van gyors le is töltöttem.

zozo

Axiális csapágy (nyomcsapágy) bír egy minimális radiális terhelést. De neked félaxiális, (ferde határvonalú) csapágy kell, az bírja mind az axiális, mind a radiális igénybevételt.

remrendes

SKF-nek van online meretezo lehetosege.

svejk

Inkább a sebességet sokallottam hiszen az volt a nagy szám 500!!! nem gondolkoztam..

000000000

"300.000* 5*10 ad-3 /6.28 = 238.8Nm"

Nem értem ezeket a tizedes pontokat így együtt, ez így biztos nem jó egy sorban. Ha következetes vagy nem írhatsz a háromszázezer helyett 300.000-t mert az csak 300-at jelent.

ywathzay

1.000.000 és akkor ez most csak 1-et jelent? Szerintem nem, és te is tudod hogy Gábor hogy gondolta.

000000000

Nagyon zavarólag hat.
Ugyanis az ilyen tizedes pont használat egy képletben egy sorban a többi tizedespontot tartalmazó értékkel egybevetve a műszaki életben helytelen, hiszen 3 nagyságrendnyi eltérést jelent a gondolthoz képest.

Pl. egy másik példa:
Szerinted az X300.000 G kód sor hatására hány mm-t fog elmozdulni egy CNC gép?