Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

kart emg

Köszönöm a részletezést. Még nem értem, hogyan jön ez ki, de rajzolgatok erővektoros ábrákat.

Üdv.

ywathzay

Én régóta figyelem a hirdetéseket, sajnos nem tudok belefutni egy 1250mm-esbe. Lemezolló rengeteg van eladó, de valahogy az élhajlítókhoz ragaszkodik mindenki. Amúgy ha az ember haladni akar a munkával, nem mindig van idő kivárni, hogy mondjuk 2 hét alatt lehajlítják az anyagot. Én sokszor járok így, és van hogy 40km-t kell utazzak oda majd vissza, és két hét múlva megint. Mert ami 15km-re van, legutóbb 1.5 hónap telt el míg elkészültek a munkadarabjaim, közben az esőn rosszrá áztatták, és még legyek hálás, hogy voltak kegyesek meghajlítani az addigra csupa rozsda (előtte újonnan vásárolt) lemezeket.

y9au2mspr

Hasonló a tapasztlatom sajnosa bérhajlítássokal.

y9au2mspr

Köszönöm  a hozzászólásokat. Most megemésztem az itt olvasottakat és majd meglátom merre ,mibe tegyem a korlátozott számban hozzáférhető pénzecskémet.

000000000

Egy ekkora erővel dolgozó hajlítógépet gépváz szempontjából sem tudsz elkészíteni, nem lesz elég merev. Hogy érezzed a milyen deformációk keletkeznek ilyen erőknél a gyakorlatban, egy példa számítást végeztem.
Tegyük fel, hogy van egy 100*100 mm-es acél négyszög lapos profilod, ezt 1 m-es alátámasztási pontokra tesszük, és középen megterheljük csak a harmada erővel, amit te szeretnél a gépednél, azaz 100000 N a nyomóerővel.

Mekkora lesz a behajlás mértéke középen?
Nos a tény eredmény elkeserítő, és álomromboló: 1.19 mm-t fog behajlani ez "kis picurka példa tartó". [#csodalk] (Az eredeteti erővel számolva 3-szor ekkora a behajlása, azaz 3.57 mm!)

Talán ez a példa segíti a gyors "emésztésedet", és belátod, egy ilyen hajlítógépbe kár lenne belefognod, reménytelen ügy használható kivitelben elkészítened hobby körülmények közepette a gépvázat.

RJancsi

Alapvetően igaz amit írsz de nem életszerű. A példád nagyon szemléletes, de mikor fognak egy élhajlító gép közepén "0" szélességű munkadarabot maximális erővel hajlítani?
Egyenletesen megoszló teherrel kéne terhelni a gerendát az egyszerűség kedvéért végtelen merevnek tekintve a rugalmas alátámasztás helyett.
A maximális erő akkor fog előfordulni amikor valami vastag és széles lemez hajlítása a cél. Amikor csak a gerenda közepén dolgoznak, akkor nincs szükség maximális erőre. Szerintem.
De abban abszolút igazat adok, hogy sokkal kisebb gépvázak kellően merev elkészítése is komoly feladat egy hobby gépépítőnek, ekkora terhelésnek megfelelő szerkezet szinte lehetetlen.

Dezső

Sziasztok.
Íme egy házi készítésű elhajlító.

jani300

Most azért visszakérdeznék . Mekkora erőkarokkal lehet számolni ,egy akár 2000-es gépnél ?
A nyomógerendának ugye rettenetes keresztmetszeti tényezője van , biztos behajlik valamennyit ,de szerintem egészen biztosan nem az a gyenge pont .

000000000

Én gépvázról beszéltem, amit kb. 1 m-es távolságban fognak a hidraulikus munkahengerek, vagy orsók rögzítési pontjain át ~ koncentrált erővel betámadni.

Egy 100*100 mm-es keresztmetszetű acél tartót meg erre a példa feladatra, kísérletre úgy kb. mindenki érzékel, hogy az már nem olyan kis vasdarab, és mégis mekkorát alakváltozik a terhelés hatására.

A lemez munkadarab hajlítási megoszló erőrendszerről szó sem volt, az egy külön problémakör.

jani300

És akkor még egyszer ,egy mechanikus megoldás . Hiába minden ,nekem ez tetszik .
Találtam rajzot is , de annak a levadászásához majd kell a rendszergazda  :)

jani300

A hidraulika henger felett persze összeköthette volna a vázat , de ez részletkérdés :)

ywathzay

Jó a példád csak nem életszerű.
1. ki az az elvetemült, aki 100x100mm-es "négyszög lapos profil"-t akar ilyen célra használni. Gyakorlati ember mondjuk 20x500-600mm, élben támasztva dolgoztat. (1m -es, max 30 tonnás hajlítóról beszélek)
2. egy hajlítógép alsó prizmája nem 2 végén van alátámasztva, mondjuk 20x500-600mm, élben támaszt.
A fő erők nem középen hatnak ha teljes hosszban hajlít, akkor egyenletesen megoszló a terhelés, a rövid, de vaskos munkadarabnál egy megfelelő alátámasztás elosztja a terhelést.

jani300

Egy tálca szerű anyag hajlítása egyik szélen lehetséges ,ugye . A másik oldalra ilyenkor be szoktak tenni egy ugyanolyan vastagságú lemezcsíkot hogy ne nyomjon féloldalasan a gép . Persze akkor igaz ez ,ha nem darabolt a kés . Ilyesmire gondoltál ?

ywathzay

Találtam egy elrettentő példát, ez a szegény flótás nem hitt a fizikának, meg a matematikának, ezért épített otthon egy 200T 3mm élhajlítót, az oldalán egy 130T oszlopos préssel. Itt épp 12mm lemezt hajlít vele. Lehet nem full CNC, de valószínűleg költségvetésben messze nem éri el egy gyári gép árát.

KoLa

Hosszú évek óta csodálom a MachTech-en bemutatott csigasoros élhajlítót! két szervómotor tekergeti a hevedereket.
Ez itt a HJózsi fotója, nekem voltak sokkal részletesebbek is de nem találom...