Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

KoLa

d46hvfrdr

Egy picit beleszólok a témába. Túlságosan nem szeretnék belemerülni mert el lehetne benne időzni.
Nekem van egy 80 tonnás gyári élhajlítóm és Persze nem lehetetlen készíteni egyet, de fel kell kötni a gatyát ha valaki bele akar vágni egy építésbe! A buktató már az alapanyagok beszerzésénél és áránál jelentkezni fog! Mert papírból vagy zártszelvényekből csak vicces gépet lehet készíteni, persze ha valaki csak vékony lemezt akar hajlítani jól beletéve az anyagot lehet használhatót építeni.

A kemény dió Például: a medvét minimum 30mm vastag anyagból kell készíteni de 50mm sem árt! A megfelelő munkahengerek sem olcsók és kell a keresztmetszet rendesen!
Alapváznak is minimum 15-20mm-es lemez szükséges. És igencsak komoly gyökölt, többsoros hegesztéssel kell összeállítani a gépet! A vetemedésekre pedig komolyan fel kell készülni mert ilyen hegesztéshez csak úgy álljon neki az ember ha tud is hegeszteni! Mert komoly erőhatások vannak hajlítás közben és nem jók a meglepetések...
Emellett rengeteg egyéb buktató van még, mint a teljesen egyenletes mozgása a medvének, a másik a hajlítószerszám és az igen méretes alkatrészek pontos megmunkálása stb...
Javasolnám, hogy mindenképpen élőben nézzen meg egy működő hajlítógépet az aki építeni akar egyet!

Ha valakit érdekel Érsekvadkerten bármikor megtekintheti bárki az enyémet, Fő részeinek buktatóit szívesen megmutatom amire mindenképp figyelni kell! Nem mai darab de működik. Idén télen kap egy kis tatart...

jani300

g89ketty

jani300

Tök jó videó egy mechanikus élhajlító hidraulikussá alakításáról . Meg se nézte senki :(
A vigyorira kell kattintani ,kicsit elbaltáztam ,de működik ...

d46hvfrdr

keri

Ezzel nekem csak az a bajom, hogy a hajlító kés (vagy hogy nevezik) az itt a nagy csoda.
Szerintem az teszi ki a szerkezet árának 90%-át.

jani300

Meg az adja ezen esetben a merevséget . Hiába rúgódzik a gyengusz vázacska :)

y9au2mspr

Nem olcsó a szerszám. Most vettem egy 805x60x60 mm hosszú szegmentált 4v bélyeget. 95+áfa az ára. Egy hónapig hezitáltam,de győzött a kényelem. Házilag is vágtam alsó szerszámot 450 mm hosszú acél hasábból flexel . Jó lett,de macerás megcsinálni . Ja meg persze sosem lessz olyan mint a gyári.

fn47xk7ei

Csak rossz példának tettem be mert a végén ott az a csicsavilág de attól még nem lesz jó egy tervezés .Ami tetszene az a következő egyszerű megoldás inkább - de nekem valószínű soha nem lesz élhajlítóm .

jani300

Éppen ez a harmadik kép erről a fajtáról :)
Az olajemelő a műhelyprésbe jó , de lemezt nem hajlítanék olyannal .

frob

Sziasztok

Biztos van aki már épített a cncdrive féle fogaslécekből gép hajtást, érdeklődni szeretnék milyen megfogatással lehet őket rögzíteni?

Mert hogy katalógus szerint nincs rajta felfogató furat.
Láttam itt ott a neten hogy valami kis L profillal szorítják a géptesthez ezeket, de ez olyan bizonytalannak látszik...

A másik meg a rajta futó fogaskerék és rögzítése, ezt fixen ráállítva érdemes vagy rugó feszítéssel?

Milyen egyéb buktatói vannak, azon kívül hogy valamilyen úton módon egy síkban kellene lennie a fogak felületének, amit nem is tartok annyira egyszerűnek betartani, pláne erre tökéletesen illeszkednie kellene a fogaskeréknek...

Szóval milyen nehézségi szint a játékban? :)
Előre is köszi!

fn47xk7ei

Nem a mechenikai működése miatt tettem be hanem a keret kivitelezése ami megfogta a szememet - keskeny - merev - praktikus . Esetleg ezt még el tudnám képzelni kisebb kivitelezéssel még a műhelyben .

5agi4zz4h

Felhívom figyelmeteket hogy 400mm 1.5 sima fekete lemez hajlításához csekély 10 tonna szükségeltetik.(10 tonnás hidraulikus emelővel végeztem,szuszogott is rendesen a visszaeresztő szelep) Penge rádiusza 1mm a matrica vályú szélessége meg v 10.
E miatt röpködnek a tonnák egy élhajlítógép esetén.
Itt is érvényes a "paraszt számítás" ami: vályú szélessége = anyagvastagság x 8. A 90 fokos hajlításhoz 88 fokos matrica kell!!!