Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Még annyit kellett volna megtenned, hogy be is kapcsolod a lézert. Akkor megtudtuk volna, milyen tolóereje van egy 2W-os fotonrakétának. [#nevetes1]

RJancsi

Ja, bocsi, azt hittem, csak a ventit kapcsoltad be. De újraértelmeztem, hogy a fotonrakéta is be volt gyújtva.

PSoft

Persze, "fotonrakéta"...nem volt bekapcsolva.
Nem is lehetett, hisz a képen látható, az első 2W-osom.
Ami ugye...elhalálozott!:(

PSoft

Még mindig számolsz?
Hol akadtál el?:):)

svejk

Bajság van, felütötte a munka a fejét. :(

PSoft

Brrr...rémálom!!!
Részvétem!:)

svejk

No szóval van az a képlet, hogy F=m*a

A gyorsulást vegyük 1m/s2 nek.
 (a mach3 setup-ban ez ugye úgy szerepel, hogy 1000 mm/s2, ezt általában még a nem optimális hajtások is tudják)

Ebben az esetben tehát a csipeszrugónak 0,12 N-nál erősebbnek kell lennie.

Persze a optimalizált hajtásokkal akár el lehet érni az 1 g azaz ~10 m/s2 gyorsítást is, ekkor már 1,2 N erő ébred a szíjban, de ez még mindig csak 0,12 kg súlyerőnek felel meg, tehát nem kell félni, hogy a csapágyakat kinyírjuk még a többszörös erejű feszítéssel sem.

Ha nem tévedtem akkor megnyugtató, hogy az ilyen kis tömegek mozgatásánál elégséges ez az ötletes állandó szíjfeszítés.

Peppe51

Ötlet, közös gondolkodás fórumot keresek.
Most éppen 1500A-es, 12mm átmérőjű elektródához csatlakozót szerkesztek 25x1-es rozsdamentes cső végére derékszögben. A feladatot nehezíti, hogy otthoni hulladékból kell legyen (pl. réz 18mm-es rézcső).

Peppe51

Lemaradt, hogy 150 kDa erővel terhelhető legyen a kapcsolat.

Csuhás

Első blikkre tervezz vízhűtést a rozsdamentes csőbe ha azon is átfolyik az 1.5kA.

D.Laci

"Da" az nem tömeg mértékegység véletlenül?

g89ketty

A csőben 20A/mm2 áram folyik, ami a rézhez képest nagy ellenállása miatt szépen felízzik, ha a tápod győzi feszűltséggel.[#integet2]

Peppe51

Köszönöm a gyors válaszokat. Természetesen a vörösréz kapcsolat mindenhol minimum 125 mm2 (pirossal a réz anyag). A mechanikai ötlettel vagyok gondban: a cső-elektróda kapcsolatnak 150 kDa (kp) erőt kell kibírnia.

RJancsi

Megvallom, molekulák tömegmérésében elég kezdő vagyok. De rákeresve a neten kiderült, hogy a 150 kDa kb. 2,5 x 10E-19 gramm. Most már értem, mi okozza  a problémádat: hogyan lehet ennyire meggyengíteni valamit....

svejk

Szerintem az a Da  inkább daN akarna lenni, ha már erő...
1 daN = 10 N
Az SI bevezetésével elfelejtődött.