Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

0w3dp8g7e

Igen... hogy őszinte legyek szivem szerint a 150mm irtam volna... csak féltem hogy kapom a savazást! ;)
Amugy közbe rájöttem hogy 3 éve elő sem vettem az rc-met!
csak repkedek.
Oda meg ugyis a habvágo kell!  Max kameratartónak vagy ilyeneknek rétegeltlemez vágás.... lézerrel vagy marással! Ez majd pénz kérdése!

Rabb Ferenc

A hozzászólásaid nagyobb részét "Új hozzászólás"-ként írod. Így nehéz követni, hogy kinek válaszolsz, mire reagálsz.

Van egy "Válasz erre" gomb (felirat) is...  [#integet2]

0w3dp8g7e

Teljesen igazad van! Bocsánat... fogyelni fogok ezek használatára!

Amugy hallgatok a bölcsebb tapasztaltabb kollégák javaslatára és valahol 150-175mm közé tervezem a "Z" tengely futását!
De realizálom a többit is és valószinüleg a hasznos terület 800x400mm környékére fog csökenni!
Ismerkedni tanulni, szerintem elég lesz ez is! Meg ezzel a mérettel talán maradhatok a lakásba nem kell a pincetárolóba sűlyednem!

Viszont igy valőszinűleg teljes porelszívást kell majd kitaláljak!

De előbb a mechanika! És itt szintén felmerűl pár kérdés!

Kivitelbe maradok ezeknél a BlackToe tipusnál!

A fő vágásokat a lapszabászatba tervezem, mert akkor az szinte biztos derékszög és párhuzam, viszont... szerintetek a különböző furatok  felfogatási pontok elkészithetőek pontosan "kézi szerszámmal" vagy nagyságrendekkel jobb ha keresek egy kollégát aki cnc-vel munkálja meg a darabokat?

guliver83

Lenne egy olyan kérdésem, hogy csinált már valaki házilag hajlítógépet?
Max 50x50 zártszelvény és cső vagy laposvas hajlásához, mert ami van jelenleg az nagyon barkács kategória.
Valami méret érdekelne, hogy a tengelyek közötti távolság mennyinek kellene lennie.

ywathzay

Ahány gyár annyi méret. Ha távol teszed könnyebb ívelni, de több lesz a "maradék", ha közel teszed, ennek az ellentéte. Az a legjobb ahol lehet közelíteni egymáshoz az alsó görgőket is, és anyagvastagság függvényében variálod.

Bicska

1 vagy 2 éve az egyik fórumtémában elég sokat beszéltünk róla, többen töltöttek fel képeket, leírásokat házi hajlítógépekről. Azóta én is próbáltam visszakeresni, de arra sem jöttem rá, hogy melyik témában volt :(

ywathzay

Itt mazsolázhatsz, van műszaki adat is bőven. Tengelyméret, távolság, egyebek leírva... csak el kell készíteni.

guliver83

sastas

RJancsi

Sziasztok! lehet, hogy a "Segítség, béna vagyok" topicba kellene írnom, de bízom benne, hogy ezt is olvassátok. [#papakacsint] Sikerült (itt a fórumon) 40x130 mm-es T-nútos alu zártszelvényeket vennem, és hármat egymás mellé hegesztve elég merev asztalt tudok csinálni belőle. A kérdésem az, hogy az asztal hosszabbik oldalával párhuzamos lineárokat hová érdemes tenni? A trapézorsó az asztal alatt középen lesz és nem az asztal fog mozogni (bár minden relatív) hanem az Y-Z híd. Így a lineárokat tehetem az asztal szélére felül, alul vagy a zártszelvény oldalára. Melyik a legjobb megoldás mechanikai és koszolódási szempontból?

zozo

A helyét ennyi infóból nehéz megmondani, de mindenképp az asztal síkja alá kerüljön, mivel egy terjedelmesebb/lelógó alkatrésznek útjában lenne az asztal szélén.

RJancsi

A felső sík azért sem tetszene, mert ott koszolódna legjobban a sín. A kopás/kotyogás szempontjából érdekelne, hogy mi jobb. Ha az asztal alján van a sín és az oszlopok és a híd híd "lógna" a kocsival együtt (a skiccen jobb oldalt), vagy az asztal oldalán van a sín és az élére állított kocsin van az oszlop ami a hidat tartja (a skiccen bal oldalon).

zozo

A bal oldali elrendezés is használatos, hátárnya, hogy csak egyik golyósor van terhelve a kocsin.
A jobb oldali szerencsésebb mint a terhelés, mint a védelem miatt.
De lehet, van aki nem osztja ezt a nézetet.

Csuhás

Ha nem túl gyakran hajlítgatsz, és van marógéped, akkor egy ötlet: Horizontál tengelyre egy görgő, az asztalra két másik, és már hajthatod is a karikákat. :- )

jani300

[#ejnye1] Képes lennél rá ?
Van 3,5 -4 tonnás is , lehet sose fogom használni semmire , de akkor sem ... :)