Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vjanos

Mi van ha azt mondom, hogy az enyémnek kb fele csak a munkatere? :D

000000000

Lekoppintattad a BF20-as gépet ?
Mert az szinte ugyanez a konstrukció, mondjuk kicsit könnyebb mert az csak 120kg [#nevetes1]

remrendes

Igen, a talca a kovetkezo alkatresz, meg egy asztal. Foorsobol egy kinai 3kW-os lesz egyelore az biztos.

remrendes

En egy Chestert lattam egy hobby vasut kiallitason, ami megtetszett, de meg ezzel a gyenge fonttal is 350k lenne egy alapmodell ara.
A mozgo hidas elrendezes megmunkalasa eleg problemas lett, ennel pedig a legnagyobb megmunkalando alkatresz 300x780mm.

3z4pi4rei

Sziasztok!

Az alábbi videó adott egy ötletet. A 3:50-től látható, egérből kiszerelt pici mikrokapcsolót nem lehet kisebb gépekhez végálláskapcsolónak felhasználni?

ra8nsmk6w

Hasonlóan komoly felfogásban (mint a videóban) igen.
Azonban egy cnc gépre legyen az bármilyen kicsi is ennek a kapcsolónak a fizikai védelme nem megfelelő!

000000000

3z4pi4rei

Lehet, hogy ez a megszokott és így elfogadott típusú, de ez legalább 2x akkora, mint az. Nekem a mérete miatt tetszett meg. Ha azt vesszük alapul, hogy a gépen túl sűrűn nem kéne "működnie", ugyanakkor az eredeti, rendeltetésszerű helyén mennyiszer van nyomkodva, akkor elég strapabíró.
Szerintem lehet hozzá olyan konzolt készíteni, ami megbízható felfogatást/rögzítést biztosít neki. Ha úgy van beállítva hogy "lapra" találkozzanak, akkor nem érzem sérülékenyebbnek a megszokott típusnál...

kaqkk007

Ezt soha nem értettem (de nem is fogom megérteni!) Miért kérdez valaki ha már úgy is eldöntötte a dolgot a választól függetlenül ? te már eldöntötted hogy ezt akarod használni akkor próbáld ki és dicsekedj ha jól működik, vagy oszd meg a tanulságot ha rossz ...

PSoft

Vannak ezekből az "egérméretű" mikrókapcsolókból, "komolyabb" kivitelek is.
Pld. ez a Burgess gyártmány.
Elég jól megoldott a porvédelme, gyakorlatilag zárt kivitel.
Ebből is van "karos" változat, olyanokat tettem pld. az ollós emelőm alá, a két végállásnak.
Persze a járulékos mechanikai védelmet, ezeknél is meg kell oldani.

iv43r83d

Hajrá![#eljen]Képek is lesznek?

remrendes

Biztosan. De ez meg egy nagyon felkesz tervezet.

remrendes

Kicsit leragadtam a hajtas meretezesnel. Valahol egyszer  olvastam, hogy a minimalis fogszam 6 es a minimalis korulfogasi szog 60fok.
Ez utobbival nincs gondom, mert ez mindket kinezett attetelnel (16:40, 24:60) boven felette van, de a minimalis fogszam ezeknel az adott eseteknel pl 7.3 es 10.3. Szoval itt mar cirka 40% az elteres. Erdemesebb a nagyobb part valasztani? Vagy 6 fogszam felett nincs jelentos kulonbseg pl a holtjatekban?

2vkx6unz

Ugyan ebben (sem) vagyok spíler, de Tibos45 anyagai alapján azt a minimális átmérőt választanám ami
- biztosítja a minimális kapcsolódó fogszámot (jelen esetben 6) de ez függ a szíjtól a fogak osztásától, szélességétől. Ezt gondolom ellenőrizted.
- Mivel mindkettő tárcsa minimális méretű így lehet csökkenteni a J-t - ha jól emlékszem - vagyis így érhető el a legjobb dinamikus viselkedés, vagy legalábbis így rontjuk a leg kevesebbet.
- Az áttételt is a megkívánt dinamikai viselkedés alapján választanám és nem csak azért met így jól számolható.

Szóval én úgy csinálnám, hogy kiszámolnám mi az ideális vagy ahhoz közeli áttétel, és az összes többit innen vezetném le. De gondolom ezt már megtetted.

remrendes

Szamitas szerint 1:2.4 lenne az idealis. Mondjuk az sem elerhetetlen egy 20:48-as parral. Ugy majdnem 9 lenne mar a kapcsolodo fogszam.