Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Csak egy naiv kérdés: fordítva miért nem lehet? Úgy, mint az "igazi" fémnyomók csinálják. Belülről kifelé...

Ott az anyag zömül, van miből deformálódnia. Nálad folyamatosan vékonyodik és ezért idő előtt elszakad

ywathzay

A legnagyobb baj ott van, hogy rögzíted az anyagot a csavarokkal. Persze hogy szakad. Ezért kell rugós leszorítót alkalmazni, hogy tudjon valamelyest engedni. Szerintem az .1-es lemez a fémnyomónak is feladja a leckét. Ha mindenáron fémnyomásban gondolkodsz a továbbiakban, miért nem keresel egyet? Beszélj vele. Egy olyan képet tegyél már fel, hogy milyen végeredmény kell legyen, légy szíves. Az a gond, ha valaki belemerül egy bizonyos témakörbe, ő tudja hogy miről van szó, de más nem biztos.

zozo

Továbbá úgy tűnik, hogy a (kifényesedett) nyakrésznél mintha szorulna az anyag, vagyis rázár a szerszám és nem tudja tovább húzni. (mérd meg mikróval, hol milyen vastag az anyag, hol nyúlott jobban)

Kenése ugye volt?

Rugós ráncfogó gyűrű kellene az anyag lefogáshoz, ez a csavarozás semmiképp nem jó.

zozo

De lehet, hogy az is működne, ha egy gumizott peremű fedővel letakarnád a "negatív szerszámot" aztán sűrített levegővel "belerobbantanád" a fóliát a szerszámba. Csak egy ötlet persze.
(mint robbantásos lemezalakítás :) )

ORCA17

Ha jól látom elég "karcos" - megmunkálási gyűrűk - találhatóak a felületen. Húzó szerszámok elsődleges "kenése"
a kialakított felület egyenletessége - nem ártana  felpolírozni a surlódó felületeket
A rugós ráncfogó bizony szintén sokat segítene, és ha megoldható, a kenés!

Mélyhúzó szerszámok működését tekintve a sebesség is fontos szempont, nem szerencsés a gyors alakváltozás.
De ezeket biztos Te is tudod, csak memorizáltam valamikori szerszámkészítő multam[#wave]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

KoLa

Nincs itt valami fogalomzavar a fémnyomás és a mélyhúzás között?

Ez a próbanyomás mélyhúzásra hasonlít, elég sok mélyhúzó szerszámot készítettem már, különféle kerékfelnikhez!
Ez hasonlít az egyikhez, csak az 1mm-es acéllemezt présel.
Ráncfogó nélkül szinte lehetetlen!
Ott is volt ilyen szakadás, de egy megfelelő furat megoldotta hogy középről is tudjon egy kis anyagot húzni.
Persze csak akkor, ha lesz benne furat a végén.

ORCA17

Bizony minden szavad igaz lehet:

"A fémnyomás az a folyamat, amelynek során egy lemez vagy fém cső forog nagy sebességgel, és alakul át egy axiálisan szimmetrikus elemmé (tárggyá). A fémnyomás végezhető kézzel (tradicionális fémnyomás) vagy eszterga géppel (gépi fémnyomás)."
Innen van az infóm

KoLa

Így van! megnéztem az oldalt!
Az első képen amit láttam mintha a Danibá lenne:)))
Nehéz munka! ki is van kötve a géphez rendesen!

ORCA17

Az első képen amit láttam mintha a Danibá lenne

Rossz vagy[#awink]

remrendes

Lattam olyan videot, ahol az ilyen vekony anyagot elomelegitettek.

Motoros

Én is úgy látom összekeveredtünk rendesen.
István fotóján az nem is fémnyomás, hanem mélyhúzás valóban.
A koncentrikus körök pedig a szerszámon lévő megmunkálási nyomok.
Ha ez így van akkor azokat a csavarokat el kellene hagyni és csak egy sima ráncfogót alkalmazni.
Nem is kell hogy rugós legyen, elég egy sima lap a szerszám felső síkjától 1 tized mm-re.
Szép lassan nyomni akár kézzel golyós préssel.
Előtte a lemezt belemártani olajba, mondjuk orsóolaj is megteszi...had csöpögjön.

Valamikor így gyártottam esővédő serlegeket aluból kültéri antennaleágazókra. Az anyagvastagság 2 mm, a kész serleg átmérője 70 mm, a magassága 30 mm volt.
A terítékre is készült külön körkivágó.
A széle kicsit rojtos lett, de fel lett szabályozva esztergán. Az anyag kb 2 tized mm-t vékonyodott csak.
A mélyhúzás egy menetben ment egy 10 tonnás excenterprésen, mert nem volt más (hidraulikus) úgy hogy a gép munka ütemben csak lendületből vitte lefelé a medvét egyre csökkenő sebességgel. Minden úszott az olajban. A szerszámok még megvannak.

ywathzay

Most hogy pihentetve van, azért dolgozni neki is kell!

svager

Nekem ez a módszer szimpatikusabb,mint a robbantás.[#rolleyes]

svejk

Igazából nem is értem, ezzel a módszerrel gömbsüveg lesz abból meg nem lesz jó fényvető.

svager

Pedig a veterán motorokon mind ilyen lemez bili volt,csak foncsorozták.[#nemtudom]
Nem is volt nagy fényerő,csak annyi,hogy ne teljesen sötétben motorozz.