Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A "végeredmény"  [#t179p14182#]

ywathzay

Ez nem egy kész munkadarab ez egy selejt előgyártmány. Én arra vagyok kíváncsi hogy ennek hogyan is kellene kinéznie.

Rabb Ferenc

Hát nem egy anyagtakarékos megoldás a maga 1%-os kihasználtságával és nem is fémnyomás, de állítólag igen merev...

Csuhás

Éppen azon gondolkodtam milyen ideiglenes eszközt készítsek amivel ki tudom egyensúlyozni a szalagfűrészem kerekeit. Egy kicsit ráz a gép, részben a lap forrasztás miatt, de a kereken sem látom az egyensúlyozás nyomait. Szóval ezt az egyszerű megoldást találtam: Tárcsa egyensúlyozás :-  ))))

ywathzay

Amit itt bemutat az semmire nem jó, legalábbis forgó testnél ennek szerintem semmi értelme. Ráadásul még így sem balanszírozta ki, mert továbbra is ferdén lóg. Na persze még terjeszti is a semmit. Itt egy használható ötlet, igaz több a nyűg vele, de a végeredmény magáért beszél.

István83

Mi egy segéd tengelyt  szoktunk esztergálni bele,amik a két vége 15-20mm átmérőjű.Két darab kivizszintezett prizmán (köszörült szögvas)gurgatjuk.

keri

Ha megforgatod így felfüggesztve akkor talán van értelme, de csak statikusan lógatni nincs.
Statikus balansz lényege, hogy vízszintes tengelyre kell felfűzni és olyan finoman csapágyazni, hogy a nehezebb oldala felé forduljon mindig.

Magas fordulatú propellereket és motorokat úgy szoktam, hogy mérem a rezonanciát és megforgatom olyan fordulattal ahol a legerősebb. Aztán megfelelő súlyt elkezdem tologatni rajta és megkeresem a minimumot.
Esetleg ha van olyan felület, akkor egy alkoholos filccet óvatosan a tengelynek nyomva látszik, hogy melyik irányba van eltolódva a tömegközéppont.

000000000

Pont ezt a videót néztem pár napja !
Be is akartam linkelni hogy a kisöreg nem semmi.
A "tokmányt" nézted ami esztergál ?

Csuhás

Nekem továbbra is tetszik az ötlet. Van ugyan egy köszörű korong egyensúlyozó állványom, szóval lehet hogy esztergálok segéd tengelyt de ez a zsinór dugó kombináció egyszerűbbnek tűnt. Ennek a megoldásnak a hátránya hogy csak furatos tárcsára alkalmas. Ahogy írja az érzékenység függ attól hogy a zsinór befogási pontja milyen közel kerül a tömegközépponthoz. Egyébként az ilyen nem túl magas fordulatszámon futó, átmérőhöz képest "vékony" tárcsánál a statikus kiegyensúlyozás is elég jó eredményt ad. Most a gép működéskor döccen amikor a forrasztás odaér a szalagvezetőhöz ( nem esik tökéletesen egy vonalba a lap a forrasztás előtt és után ). Kikapcsoláskor amikor kifut a gép akkor viszont van egy határozott rezonancia. Az öntött vas tárcsák ugyan szép felületűek, de csak az agyrésznél, és a futófelületnél vannak megmunkálva. Ebből gondolom hogy jelentős egyensúlytalanság is lehet bennük.

D.Laci

"Esetleg ha van olyan felület, akkor egy alkoholos filccet óvatosan a tengelynek nyomva látszik, hogy melyik irányba van eltolódva a tömegközéppont."

Ebben a formában nem működik. Ugyanis van némi késése a kimozdulásnak, ha így próbálod kiegyensúlyozni akkor szépen eltolódik a kiegyensúlyozatlanság, és egyszer csak körbeérsz :)

ywathzay

Erre mondják, Aki tud az tud!

Csuhás

Egy zsinóron felfüggesztett megforgatott tárgy minden késés nélkül úgy fog forogni fogy a forgástengely a tömegközépponton megy át. Az általad említett késés akkor lehet ha rugalmas a felfüggesztés, a tömeg plusz rugóállandó egy késleltető RC tagot alkot.

D.Laci

"akkor lehet ha rugalmas a felfüggesztés"
Ha nem rugalmas akkor nem igazán lehet dinamikusan kiegyensúlyozni azzal a technikával, szerintem.

Csuhás

Elfogadom hogy nem lehet. No de egy szóval se említettem hogy a dinamikus kiegyensúlyozást szeretnék, sőt azt írtam hogy az ilyen tárcsáknál nincs is arra szükség.

keri

Akár jó is lehetne a módszer, de nem tudod kellő pontossággal középpontosan fellógatni.
Jobb a gördítős módszer a statikus balanszra. Az tényleg egész jó eredményt ad.