Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Írjad inkább a megoldást a mutogatás helyett, különben soha nem derül ki, hogy csak félre értettél, kötekedni akarsz, vagy tényleg nem ismered a fizikát.

remrendes

Koszi! Nemreg volt egy kis problemam egy XXL meretu szijtarcsaval. Ott a sebesseg csokkentese lett a megoldas, legkozelebb talan lesz idom kiserletezni, akkor kiprobalom.

fn47xk7ei

Az indukciós hegesztés létezik de én még nem találkoztam vele fűrészlapnál ( persze nem zárja ki , hogy nem lehetséges ). Én amivel dolgoztam és láttam azok leolvasztó hegesztők voltak ( tompa hegesztés egyik variációja ) . Viszont a témához érdemileg hozzászólva egy részlet megjegyzés - még érdemes odafigyelni a hegesztési varrat pozícióra azaz lehetőség szerint foghátra kerüljön - ez is növeli az élettartamát a fűrészlapnak . Persze ez csak azoknak szól akik házilag hegesztik otthon maguknak a fűrészlapot mert tudok egy-két embert akik készítettek ilyen egyszerűbb hegesztő gépezetet ( nem forrasztó - mielőtt vita lenne belőle ).

D.Laci

Miről van szó? :) "emlékezet kieséseiből", Nem emlékszem :)
Akit érdekelt az már tudja, te meg igggggy jártál. :)

ywathzay

Végigolvasva az angol szöveget, nekem úgy tűnik ez nem forgatja csak függeszti a kereket. Ez a statikus kiegyensúlyozás elvi hibás. Attól, hogy sikerül egy testet vízszintbe helyezni súlyokkal, vagy súlycsökkentéssel, az még nem jelenti azt hogy mint forgástest egyensúlyban van. Javítsatok ki ha tévedek.

Csuhás

Kijavítalak, felfüggesztéssel pont ugyanúgy statikusan kiegyensúlyozható egy tárcsa mintha segéd tengellyel felraknád egy egyensúlyozó állványra.  Mivel tárcsáról van szó így a dinamikus kiegyensúlyozásra nincs szükség. ( Nem kell forgatni, a forgatás ötlete csak a hozzászólásokban került elő )

remrendes

Statikusan igen, dinamikusan nem, szerintem.

svejk

Így van, csak a videóval ellentétben precízebben kell a felfüggeszteni és valóban fontos hogy a felfüggesztés az osztósíkra is essen, ne csak a radiális középpontba.
Ekkor lesz a legérzékenyebb a "mérleg".
Mert hiszen ez nem más mint egy 2D-s karos mérleg.

A dinamikus kiegyensúlyozásra meg szerintem sincs különösebb szükség ilyen nagy D/l viszonynál, ahol a fordulatszám is csak pár száz.

Egy autó kereke sokkal kisebb D/l viszonnyal rendelkezik és a fordulata is magasabb, így ott már szükség van rá.

svejk

Egyébként van egy ember Magyarországon (talán Fehárgyarmaton, vagy valahol ott Nyíregyháza környékén) aki az életét tette a centrírozás tudományára, kb. Robsy-hoz tudnám hasonlítani.
Motortekercselő ismerősöm is Tőle vett kiegyensúlyozó gépet.

Az Ő honlapján sok okoságot lehetett olvasni, de most nem találom. :(

D.Laci

Szalai György

Mekkora az a D/l viszony, ami alatt nem kell, felette meg igen?

Egyáltalán menyire kell egy ilyen kereket kiegyensúlyozni? Menyi lehet a maradó kiegyensúlyozatlanság? (Mert marad valami, az biztos.)
Ez még fontos is lehet, hiszen kiegyensúlyozatlanság miatti erő a szögsebesség négyzetével emelkedik.

Tisztelettel megjegyzem, hogy még nem esett szó a ,,kritikus fordulatszám" és a ,,vonatkozó szabvány" dolgairól.
Pedig ezek elég jó irányokat és keretértékeket adhatnak. [#nemtudom]

Csuhás

Még nem vagyok készen, de a 260mm átmérőjű kerekekre rendre 18, 20, 34g súlyok kerültek 240-es sugárra. A kerekek éppen felfértek az egyensúlyozó állványomra így nem a zsinóros módszert választottam. Most összeszerelem és kipróbálom.

svejk

Hopsz, ilyen kicsi a kereked, azt hittem rendes szalagfűrészed van... Ja, hogy ez 3 kerekű ugye?

svejk

Ez lesz az!

Gyarmat=Gyarmat :)

Bár másmilyen honlapra emlékeztem, de bizonyára újult.

svejk

Ez a most használatos állvány milyen szerkezet, és milyen elvet használ?