Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vjanos

"10 percenként 1 fordulat" - szerintem 0.1  1/min fordulatszámú folyamatos forgásra gondolt a kollega.

vjanos

RJancsi

Igazából attól tartok, hogy a teleszkóp kb. 9 kg tömegű. Hiába van egy masszív állványon, ha a léptetőmotor úgy "lökdösi" mint egy analóg óra másodperc mutatóját, akkor az egész szerkezet lengésbe jön és élvezhetetlen lesz a kép. Ezért kéne minél gyorsabban forgatni a motort és valami csillapítással hajtani a tengelyt. Akár a hobby CNC gépeknél előforduló gumicső "kuplunggal". Mivel állandó sebességű egyirányú forgás kell, a gumicső torziója talán ki tudná egyenlíteni a lüktető hajtást. A meghajtást egy 12 V-os motorkerékpár akkura bíznám, az elég kicsi és könnyű terepre is.

000000000

Én meg nem vagyok gondolatolvasó!

10 PERCENKÉNT (ha valaik így fogalmaz) 1 fordulat tudod végtelen sok módon létrejöhet, pl. a végtelenből egy megoldás az, hogy 599 másodpercig áll, majd 1 másodperc alatt egyet fordul.

Ha azt írja elsőként, 10 perc ALATT fordul egyet, egyértelmű még egy hülye mérnöknek is, hogy folytonos a forgó mozgás!

Közben ha jól láttam pontosított, és írt egy szögsebesség adatot (0.6 fok/s), ez már így egyértelmű.

Csuhás

"Ahogy felment, úgy le is kell jönnie."

Asztalon könnyen felmelegítheted a hüvelyt, hogy gyorsan rátold a hideg tengelyre, de tengelyestül csak a hüvelyt melegíteni, nem lehetetlen de nagyon körülményes. Ráadásul a zsugorkötés ilyen kis átmérőknél igen csak precíz megmunkálást igényel, a kis hézag a ragasztást nem zavarja, maximum kell néhány beszúrás amibe tartalékolódik a ragasztó összetoláskor.
De az egyenletesen bekent tengely és furat szerintem jó kötést ad hornyok nélkül is.

vjanos

Ha már itt vagyok... kéne nekem is egy Mechanikai ötlet.

Épül egy kis asztali gép, amire szeretnék többféle cserélhető fejet.
Ehhez a fejcseréhez kellene sugallat.

A kiindulási alap egy 60x60mm függőleges terület, erre kellene a fejeket felrögzíteni úgy, hogy
- gyorsan cserélhető legyen, egy csavarral, netán csavar nélkül
- megfelelő visszaállási pontossággal
- a rögzítő rész ne adjon hozzá jelentős tömeget, kiterjedést
- aluból el lehessen készíteni egy 3 tengelyes gépen.

Adná magát az olasz késtartó szerű prizmás megoldás, de ezt nem biztos, hogy jól meg tudnám csinálni elsőre.

4ybj8h3c8

Bátor. Nem keresem vissza, mit gondoltak a fórum eszei hasonló ötletre.

000000000

Egy lehetséges megoldása a feladatodnak az, hogy egy 0.9 fokos steppert hajtsál egy jobbfajta meghajtóval 3200-as felbontással, ekkor már 10 Hz fölött lesz a léptetési frekvencia, és így a motor saját J-je is "jótékonyan" kiintegrálja a rezgásek nagy rászét.

Egyébként ha érdekel a téma komolyabban, megint elszaladhatnál hozzám, mint múltkor a lézeres mérésnél, és a motordinamikai mérőrendszeremmel kimérjük a pozíció hibáját a hajtásodnak, valamint segítek még pár ötlettel korrigálni, javítani a beállításokat, ha csúnya lesz a mérési diagramm.

4ybj8h3c8

Úgy 30 évvel ezelőtt már hajtottunk szinuszjellel léptetőt. Egyik sem panaszkodott érte, ugrándozás nélküli gyönyörű lineáris mozgása volt. Nem olyan nagy csoda ez.

RJancsi

De azt már általános iskolában tanítják, hogy a Föld 24 óra alatt fordul egyet a tengelye körül. Azt is leírtam, hogy 144 fogú az óratengelyen levő csigakerék amit egybekezdésű csigatengely hajt. Egy mérnök (de még egy jobb képességű középiskolás is) összerakhatta volna ennyi információból mire van szükségem. Ha a segítő szándékra és nem a kioktatásra fordítottad volna drága idődet, előbbre lennénk mind a ketten. :)

RJancsi

Köszi, de nem élek vele. Nem szeretnék túl nagy "tudományt" belevinni, elég ha működik, nem kell a NASA elméleti és gyakorlati képességeit felülmúlnom.
Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy eszem ágában sincs egyik égitestet sem órákon keresztül bámulni. Így az se gond, ha a teleszkóp 10-15 perc után kézi igazításra szorul, mert "lemászik" a látnivalóról. Ez végképp nem a mikrosec-ről és egységugrásról szól.

Szalai György

Édesapámé, ha jól emlékszem, valami elektromos óraszerkezetből készült sok éve.
Talán szinkron motoros.
Érdekelhet az a megoldás Téged? Utána kaparjak?

000000000

Ezt egy picit szerintem elhamarkodtad....

Azt gondolom a 14311-ben egy konkrét megoldást javasoltam, és még bemérési tesztelési lehetőséget is felajánlottam.

Érdekesnek találom, hogy összességében neked az eddigiekből ennek ellenére mégis az jött át, hogy "kioktattalak, és nem segítettem.

RJancsi

Ha nem nagy teher légyszi igen! Gondolkodtam a régebbi
 automata mosógépek programkapcsolójában levő meghajtásra. Kellően nagy áttétel, csak nem szívesen vinnék 230 V-os motort a terepre, érintésvédelmi és tápellátás
 megfontolásból sem.