Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

zozo

"Akkor, póriassága ellenére, egy szövetes gumi gáztömlő darab is lehet megfelelő tengelykötés.
Azért egy alulemez csíkot köré kerítenék, hátha mégiscsak szétrepül !"

35.000 rpm-re?  -én nem tartanám jó megoldásnak.
Szegény csapágyak behalnának a rezonanciától rövid időn belül.

zozo

Ha lenne ER11-es tengely, legalább 150-160mm hosszú, már én is rég rádobtam volna egy outrunner motort. Van amelyiknek 8mm-es a tengelye, csak rá kellene húzni a fortuna fölé.

Gondolkodtam, hogy ER11 hüvelyt a végére, mint ahogyan a képen a motoron is van, de nem bízom az együttfutásban, lévén, hogy kicsi kínai tucatterméke. ER11x100-as tengelyt is 3-at rendeltem, egyet tudtam berakni, annak plusszos volt a szára, rá tudtam csiszolni a csapágyat. A másikakra ráesik a csapágy, ragasztani lehetne csak.

Szalai György

A gumicső szerintem sem korrekt műszaki megoldás, csak nem tudok jobbat.
Ekkora fordulatszámra nincs gyári kuplung, sem műszakilag támadhatatlan házi praktika.
De ha nem válik be, még mindég nincs elrontva semmi.
Adnék neki egy esélyt.

zozo

Ha totál centírozottan rá lehetne szorítani a tengelyekre, akkor működhetne. Talán roppantó gyűrűvel, de az sem lenne központos, pár tizedet biztosan elmászna a gumin.

Rab Zoli

A Power Belt-nél is azt a választ kaptam, hogy nem tudnak rá semilyen gyár kuplungot adni. Az a baj, hogy pár milligramm is óriási rezonanciát okozhat 30.000-nél ami szintén kinyirja a motor csapágyait. Talán egy esztergált rúdba fúrni egy illesztett furattal és ragasztással lehetne megcsinálni. De itt szintén a halálpontos központosítás a fontos mert amúgy feszültség lesz benne ami melegedéssel jár :(

remrendes

Zsugorkotes? A huvelyt kicsit felmelegitve.

Csuhás

Nehéz szétszedni egy esetleges csapágycseréhez. Inkább precízen illesztett hüvely felragasztva, az egy kis melegítéssel szükség esetén szétszedhető.

remrendes

Ahogy felment, ugy le is kell jonnie. :)
Ha mondjuk H7-tel van turve a 8-as furat, akkor az a 0.015mm eleg a ragasztonak? A javasolt minimalis res 0.05mm, szoval az atmeroben 0.1mm.

RJancsi

Nagyon OFF és nem CNC, de adhatnátok pár ötletet...
Csillagász teleszkópomhoz szeretnék egy motoros mozgatót csinálni, ami a Föld forgását "kompenzálja". A meglévő óratengelyen egy 144 fogú csigakerék van amit egy egybekezdéses csiga hajt meg. Na, ezt kéne 10 percenként 1 fordulattal tekerni. Gondolkodtam léptetőmotoron, de nem tudom a legnagyobb mikrolépéssel "kvázi" folyamatos lenne-e a mozgatás. Vagy kéne még egy jó nagy lassító áttétel, hogy a léptecs viszonylag gyorsan forogjon. A léptetőmotor topicban nemrég volt szó a "lendkerekes" motorokról. Lehet, hogy ilyen kellene, mert itt állandó sebességgel kéne forognia, nincs gyorsítás-lassítás.
Kínai DC motoros meghajtást lehet olcsón kapni de sok a panasz rá mert gagyi műanyag az egész, az elem lemerülésével (különösen hideg téli éjszakákon) gyorsan változik a sebessége és hamar megeszi a fogaskerekeit.

000000000

"Na, ezt kéne 10 percenként 1 fordulattal tekerni."

Nem egészen érthető a feladat, mert közben folytonos, folyamatos mozgásról is írtál. Most akkor mit is kellene csinálni a hajtásnak?

designr

Csak egy ötlet..ha a bontókban egy ezresért kapható ablaktörlő motorbó 2 db-ot sorba szerelsz..nincs most a fejemben hirtelen mekkora az áttétele.Akkor már egyből nem gyors a léptecs..
Ha nem a szoc..hanem valami nyugati ótóét veszed,abban szép minőségi van.

000000000

A Leadshine DM és AM vezérlők már közel szinuszos jellel hajtják a motorokat azt lépéstől független !
Ezeknek a vezérlőknek ha csak pár másodpercenként is adsz step jelet akár egész lépésben sem fog ugrani egyik pozícióból a másikba !
De a megfelelően nagy áttétel elkerülhetetlen és a minimum 24 voltos tápellátás is !
Tehát szabadba nem árt egy áramátalakító vagy 230 volt [#papakacsint]

gab27

Ha erre a kötésre tényleg szükség van (ekkora fordulatszámnál ezt párszor azért biztosan meggondolják jobb helyeken), a zsugorkötés a legkorrektebb megoldás. A ragasztásnál bőven századon belülre kéne kerülnie a befogónak a tengelyhez képest, és az esetleges szétszedésnél nemcsak a ragasztó maradványait kell kibányászni a furatból, hanem újra is kell illeszteni. A zsugorkötés több ezerszer oldható-köthető, a szétszedésnél - megfelelő anyagválasztás esetén - semmiféle nehézség nem merül fel.

000000000

"Ezeknek a vezérlőknek ha csak pár másodpercenként is adsz step jelet akár egész lépésben sem fog ugrani egyik pozícióból a másikba !"

Micsoda szakmaiatlanság ez megint már![#nyes]

Tegyük fel áll a motor 10 másodpercig. Aztán egyszer csak jön a step jel, miért is nem ugrik "azonnal" egy egész lépést? Ne vicceljünk már kérem.

RJancsi

Pontosabban 10 perc/fordulattal kell tekerni azaz 10 perc alatt 360 fokot. (0,6 fok/sec szögsebesség)