Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Nincs késése.
Abban igazad van, hogy a tömegközéppont az átellenes oldalon lesz a jelöléshez.
Akkor van késése ha rugóval függeszted fel, mert a pörgettyű tömege és a rugó rezonáns elemet alkot és ez valóban beleszól az elmozdulásba, fordulatszám függvényében, de ha elhanyagolható rugalmassággal felfüggeszted, és persze megfelelően magas fordulatra pörgeted, akkor minden forgó tömeg a tömegközéppont körül fog forogni....iszonyat sokat balanszíroztam a helikopterem alkatrészeit [#vigyor]

keri

Olyannyira lehet, hogy a magas fordulatú gőzturbináknál volt hogy direkt excentrikusan helyezték el a tengelyt, és rugalmas anyagból csinálták, így magas fordulaton szépen beállt  tökéletes egyensúlyba, míg a merev tengelyeket mindig széttépte.

D.Laci

Szerintem meg statikusan sem szükséges kiegyensúlyozni, én ami szalagfűrészt csináltam az sem volt kiegyensúlyozva sehogy sem, lehet csak szerencsém volt :)
Gumibandázs volt rajta, hegesztet lapokat használtam, hátsó megtámasztás csak akkor kelet ha rönkfákat vágtam, nehogy letoljam a szalagot :) Akkor van jól beállítva ha általános használat mellet nem éri a szalag a támasztó csapágyat.

D.Laci

Ha mereven fixen áll minden, akkor a tengely mitől mozdul el, hogy nyomot hagy rajta a filctoll?

Csuhás

Remekül vág most is, de egy kicsit maximalista vagyok. Pl egy órája tettem rá egy patakefe fejet ami pucolja az alsó kereket, pedig gyárilag nem volt rajta kefe. Egy kiegyensúlyozás után, azt hiszem érezhetően nyugodtabb futása lesz a gépnek. Akarok majd keskeny szalagot venni fémhez és fához is a precíz munkákhoz. Tegnap már próbaként felaprítottam három trepnit. Majd még kell rá egy tálca ami felfogja a nagyja fűrészport, és valami ügyes vezető párhozamvágáshoz. Az utóbbin még ötletelnem kell egy kicsit mert csak egy sima öntött alu asztala van összesen két M10 menettel.

grekon

A helyes modja a kiegyensulyozàsnak :

kell hozzà kèt pàrhuzamos ès teljesen !! vizszintes felulet , legjobb ha kèsèl de Φ 15-20 egyenes koszorult tengely is igen jo (de az eszterga àgya is megteszi)
ràrakod a kiegyensulyozandot (sajàt tengelyèn vagy beledugsz egyenes koszorult tengelyt ami lehet kissebb is mint a luk) megvàrod mig suly leviszi , krètajel , jelnèl  belefursz az anyagba 3-5 lukat kulso rèszen 2-3 mm mèlyen
visza a kiegyensulyozora s addig folytatod mig nem forog .

Màsik dolog :
" Egy kicsit ráz a gép, részben a lap forrasztás miatt "
ilyet nem szabad !! Igen csunya baleseteket okozhat .
A jo lapforrasztás szinte làthatatlan s nem vastagabb a lapnàl , èszrevètlenul megy àt a vezetokon .
Azt a lapot surgosen ragasztasd ujra ! Olyan cègnèl ahol indukciosan heggesztik (nem a rezezès) , nàlunk  kb 700 ft a ragasztàs s a szalag mellette torik el (idovel) .
Màsik amire vigyàzz hogy àllandoan èles legyen a furèszlap , mert az èletlen torik ( kb 2-4 ora az uzemideje) .

keri

Honnan vetted ezt hogy mereven van rögzítve? Mindenki azt mondta, szabadon van felfüggesztve.

D.Laci

[#t179p14229#]
A hozzászólásodból  arra következtettem.

keri

Rosszul következtettél. A madzagos felfüggesztésről volt szó.
De más is írta hogy "alacsony rugóállandó", az nem a merevség definíciója.
Mindegy. Szerintem engedd el. Lényeg hogy lehet filctollal dinamikusan balanszolni :)

D.Laci

Hol írtam, hogy filctollal nem lehet?
Csak a mikéntjét firtatom.
Használd az elvi és gyakorlati hibás modszered :)
A helyes módra meg úgy láton a kutyasem kiváncsi... :(
Mindegy ugorjunk...

svejk

keri

Most már én is kíváncsi vagyok, hogy mit süt ki az alapvető fizikai tévedéséből, és az emlékezet kieséseiből [#falbav]

ywathzay

szf

Én az ilyen jellegű gépek kerekeit a gumishoz szoktam elvinni.tökêletessen megcsinálja.1000Ft!

D.Laci