Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Virbo

Na pont ezaz. Tapasztalatom nincs a bronzal és a fűrésztárcsákkal... A marós bácsi hogy fogná be? Vajon telibe vágná, vagy több fogásból?

Valami ilyesmi az elképzelés. A keresztszánom maxon van kitekerve. A tárcsa 80x0,8-as. Csak telibe tudnám vágni úgy hogy 20-30mm-eket haladok, majd ki lógatom a rudat a következő vonalig úgy hogy a már vágott hézagban lenne a tárcsa...

Nekem se tetszik, de jelenleg elképzelésem sincs hogy kéne.

Virbo

Valóban. De emlékeim szerint odaát ki volt töltve. Itt eddig nem is néztem rá az adatlapomra.

Bár azt hittem emlékszel rám, voltam veled hántolni, gyalultál már nekem felfogó derékszöget és kaptam fióksínt (ez a projekt félig kész, de pihen a gyerkőc miatt). [#wave]

Csuhás

Közelítsünk másfelől. Mi lesz belőle? Miért akarod bevágni? Nem lehet más megoldással kiváltani ezt a körülményes fűrészelést?

Csuhás

Most hogy mondod már képben vagyok. Elnézést kérek tőled és mindenki mástól, de nekem sok idő kell míg a nick és az ember összekapcsolódik a fejemben.

Virbo

Nem problem, igazad van amúgy.

Hajtókar hónoló lesz. Fel lesz vágva 100mm hosszon, a végében menet valami kúpos bevezetővel., Kicsit kifeszítve a végét le kell esztergálni 24.02-re a vágás hosszában. Erre mondjuk még kell valaki mert nálam kúpol ekkora hosszban a gép.

Esztergálás után a feszítést kiszedve elvileg a vége visrosszugózik pár századot. Hajtókar rá, olaj, csiszapor, majd csavarral picit szétfeszíteni és lehet hónolni. Odafigyelve az átforgatásra prímán lehet használni.
Ekkora furathoz sajnos egyenlőre nem ismerek jobb megoldást.

Csuhás

Akkor nem kell nagyon precíznek lenni a résnek. Szerintem próbáld meg úgy ahogy a képen szerepel. Arra figyelve hogy visszafelé forgatva dolgozz ebben az elrendezésben hogy a tárcsa eltolja magától az anyagot.

KoLa

Pont az ilyen munkák miatt lett az én szalagfűrészem függőleges, sík mozgású!

grekon

Megprobàlhatod a fotòn làthato mòdon figyelve :
szembe menj az anyaggal
satu pontosan meroleges legyen
furèszlap uj legyen ; acèlt mèg nem vàgott , s jobb lenne nagyobb fogu
hűtés is kelleni fog .
De mèg igy is problemàs lehet : fèlrevàgàs , beszorulàs , törès ( ha ugy  törik milis lemezt àtlyukaszt ).
Inkàbb vàgd fel flexel , 180-230-as korongal (van 1.6-2 mm vastag) csak nem àrt maszk mert piszkosul szòrja a forrò bronzot (2-3 perc alatt felvàgod ) . Nem emlèkszem melyik vàgokorong jobb neki (acèl vagy inox ) .

Motoros

Ja hogy neked ilyen speckó esztergád van aminek T nútos a keresztszánja. Így már talán nem olyan reménytelen.
De amíg elkészül a felépítmény addig szalagfűrészen valaki 100 szor felhasítja...keress valakit.
Vagy mivel mondod mire lesz...mondok valamit ingyen:[#heureka]
Fogd be a satuba és egy kézifűrésszel vágd fel, van finomfogú fűrészlap kb 1 mm szélesben.
Ha elmegy picit az sem baj.

Csuhás

No kézifűrész az elég keserves, csúszik a bronzon, az istennek se lehet vele haladni. Még keresztbe is sokáig tartana, de hosszában el sem kezdeném.

Csuhás

Megteheted hogy két menetben két oldalról vágod be úgy hogy 2..3 mm megmaradjon középen. Így nem fog a feszültségek miatt összezárni a fűrésztárcsára. A végén a közepét pedig kézi fűrésszel átvághatod. A B megoldás: Fúrd fel úgy hogy kb 5..8 falvastagság maradjon, amit már könnyebben át tudsz vágni fűrésztárcsával. Hónolni pedig így is elég erős lesz.

Virbo

Két oldalról nem tudom vágni, nem hiszem hogy át tudnám úgy forgatni. Meg utána megint 20-30 miliméterenként kell haladni úgy hogy mindig kijjebb lógatom...

Az egy menetes vágás talán még menne, ott a tárcsa segít a pozícionálásban. Elméletileg. [#whatever]

Ezt a befúrásos dolgot még átgondolom, de nem szeretném kézifűrésszel, annál azért pontosabbat szeretnék.

80-as tárcsához mekkora fordulatot próbáljak? Olaj jó kenésnek, vagy csak beragad a forgács?
Ja és a tárcsával félig alulról tudok támadni...

Virbo

Hát mázlim van vele az biztos. Egyedi építés, de sokszor segített már ki.

Sajnos nem ismerek szalagfűrészes embert aki hosszában tudná vágni

svejk

Ne b@sszmá' ki velünk, egy hagyományos új fűrészlappal már a satupadot is átvágtad volna ennyi idő alatt.
Csuhásnak csak úgy látszik mindig kopott lapok jutottak. :)

m6j2vsrdz

Ha furatolható, elgondolkodnék a dekopír fűrészelésen. Vissza kéne vágni a pengét, hogy a löket szélső állásában se érje el a furat alját. Esetleg feltét a bronzra a dekopír alá...